Partier anklager Mette Frederiksen for talfifleri i udtalelse om EU-budgettet

EU-BUDGET: Venstre og Radikale Venstre kritiserer statsminister Mette Frederiksen for "talfifleri" i en udtalelse om en foreslået stigning i EU's udgifter til administration. 

Statsministeren forsøger at skabe forargelse over EU-budgettets størrelse, mener EU-ordfører Jens Rohde (R). 
Statsministeren forsøger at skabe forargelse over EU-budgettets størrelse, mener EU-ordfører Jens Rohde (R). Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenMartin Mauricio

Artiklen er opdateret 20. oktober klokken 18.40 med kommentarer fra professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitet. 

Statsminister Mette Frederiksen har svært ved at forstå, hvorfor EU's administrative udgifter ifølge Europa-Kommissionen skal stige med 35 milliarder kroner i det næste langtidsbudget for årene 2021 til 2027. 

”Det er jo fuldstændig gak,” sagde Mette Frederiksen op til torsdagens topmøde i Bruxelles i et stort interview i Jyllands-Posten.

Den udtalelse mødes nu med skarp kritik fra både Radikale Venstre og Venstre, der anklager Frederiksen for at snyde på vægten.

Den forargelse, Mette Frederiksen forsøger at skabe, bygger på en falsk præmis, og det er helt grotesk. Det er talfifleri, og det bør hun holde sig for god til.

Jens Rohde
EU-ordfører for Radikale Venstre

"Den forargelse, Mette Frederiksen forsøger at skabe, bygger på en falsk præmis, og det er helt grotesk. Det er talfifleri, og det bør hun holde sig for god til," siger Radikale Venstres EU-ordfører, Jens Rohde.

Omtrent 22 af de 35 milliarder kroner, Europa-Kommissionens budgetforslag lægger op til at lade de administrative omkostninger stige med, går nemlig til stigende udgifter til europaskoler og pensioner til EU-systemets ansatte.

Dem kan man ikke undgå at betale, og derfor erklærer EU-ordfører i Venstre Jan E. Jørgensen sig i en SMS til Altinget ”helt enig” i Rohdes betragtning. 

”I det hele taget var interviewet pinligt og populistisk i al sin EU-skepsis,” skriver Jan E. Jørgensen med henvisning til Frederiksens udtalelser i Jyllands-Posten.

Wind: Pensioner er ikke til debat
EU-ordførernes kritik bakkes op af Catharina Sørensen, der er fungerende direktør og forskningschef i Tænketanken Europa.

Hun mener heller ikke, at det er rimeligt at tegne et billede af, at de administrative udgifter i EU løber løbsk, når størstedelen af udgiftsstigningen går til allerede indgåede pensionsaftaler.

”Man kan have mange holdninger til, om og hvor der skal spares. Men det er ikke så nemt at sige, at de fem milliarder euro eller 35 milliarder kroner bare kan spares. Det ville betyde, at man skulle løbe fra nogle løfter om embedsfolks pension,” siger hun.

Den opfattelse deler EU-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Marlene Wind.

”Pensionerne skal betales. Det kan der ikke være nogen diskussion om. Der er jo ikke nogen, der får pensionsudgifterne til at stige kunstigt for at genere nogen,” siger Marlene Wind.

Professor: Administrationen kan slankes
Selvom regningen for embedsmandspensioner ikke umiddelbart kan undgås, kan man sagtens sætte de stigende administrationsudgifter til debat, mener professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og EU-ekspert Peter Nedergaard.

"Det er jo også en mulighed at slanke i administrationen. Så ville der blive plads til pensionerne, samtidig med at man ikke lod udgifterne stige,” siger han.

Han pointerer samtidig, at statsminister Mette Frederiksens syn på EU-udgifterne ikke er nogen ny dansk position. 

"Det er en linje, som vi altid har haft. Vi synes , at EU’s udgifter skal begrænses, og at der er et et besparelsespotentiale, som ikke bliver udnyttet. Det gælder både på EU's politiker og i det administrative," siger han. 

Hverken statsminister Mette Frederiksen eller Socialdemokratiets vikarierende politiske ordfører Leif Lahn har ønsket at give en kommentar til Altinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00