Regeringen vil støtte virksomheder med coronasyge medarbejdere

Med en ny trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter vil regeringen sikre økonomisk støtte til virksomheder og lønmodtagere, som rammes af coronasmitte. Det er en fornuftig håndsrækning, lyder det fra ekspert.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Virksomheder skal fra dag ét kompenseres for udgifter til sygedagpenge, når deres medarbejdere smittes med corona og derfor må blive hjemme fra arbejde.

Derudover skal forældre have ret til at modtage sygedagpenge i op til ti dage, hvis deres børn smittes med corona og derfor må passes hjemme.

Det er hovedessensen i en trepartsaftale, som fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) tirsdag har indgået med arbejdsmarkedets parter.

”Vi ser desværre, at smitten i samfundet stiger. Derfor er det regeringens højeste prioritet at få Danmark trygt gennem vinteren. Vi skal passe på vores sundhedsvæsen og sørge for, at vores arbejdsmarked i mindst muligt omfang bliver ramt,” lyder det fra ministeren i en pressemeddelelse.

Aftalen kræver en lovændring, og regeringen vil derfor bede Folketinget om at støtte en hastebehandling, så de nye regler hurtigere kan træde i kraft.

Desuden lægges der op til, at ordningen skal gælde med tilbagevirkende kraft allerede fra tirsdag.

Har presset på for støtte

Også tidligere under epidemien har virksomheder kunnet få dækket alle udgifter, når medarbejderne lagde sig syge med corona.

Men ordningen blev udfaset 1. juli, hvorefter virksomhederne igen selv skulle dække størstedelen af tabene.

De stigende smittetal fik fredag Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) til at sende et brev til ministeren, hvor han blev opfordret til at genindføre reglerne.

Jacob Holbraad, Administrerende direktør i DA, skriver i en pressemeddelelse, at han er tilfreds med, at regeringen har reageret hurtigt på henvendelsen.

”Den nuværende smittespredning betyder, at nogle virksomheder og medarbejdere oplever store udfordringer. Mange er nødt til at passe syge eller isolerede børn eller selv være fraværende fra deres arbejde på grund af corona,” siger han i pressemeddelelsen.

Her fremhæver Lizette Risgaard, formand for FH, betydningen af økonomisk støtte til børnefamilierne.

”Målet er jo at holde smitten nede og samfundet så åbent som muligt. Derfor er det helt nødvendigt, at forældre trygt kan blive hjemme på dagpenge efter barselsloven og passe børnene,” lyder det.

Ekspert: Fornuftig håndsrækning
Ifølge økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Philipp Schröder, som var en del af den ekspertgrupper, der har rådgivet regeringen om hjælpepakker, er er den nye aftale en fornuftig håndsrækning til virksomhederne.

”Den stigende smitte er en belastning for alle virksomheder. Det er fornuftigt at genindføre ordningen, fordi den støtter virksomhederne på tværs af brancher og derfor ikke har en skævvridende effekt på markedet,” siger Philipp Schröder og tilføjer:

”De brancher, hvor personalet er meget udsat for smitte bliver dobbelt ramt, når medarbejderne melder sig syge. De er ofte mest afhængige af medarbejdernes fysiske fremmøde og får de største udgifter til sygedagpenge. Ordningen har den fordel, at det også er de virksomheder, der vil få størst refusion.”

Den nye ordning bør ifølge regeringen og arbejdsmarkedets parter gælde til og med 28. februar 2022. 
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lizette Risgaard

Fhv. formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
kontorfunktionær (Handelsskole), lederuddannelse, MPA

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Philipp Schröder

Professor, centerleder, Research Centre for Firms and Industry Dynamics, Aarhus Universitet
BA i økonomi og politik (Uni. of Warwick, UK 1993), MSc (Econ) (Uni. of Warwick, UK 1994), ph.d. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00