Sådan vil regeringen nå FN's verdensmål

VERDENSMÅL: Regeringen har fredag fremlagt sin plan for, hvordan Danmark opnår FN's verdensmål. Med handlingsplanen gør regeringen arbejdet med verdensmålene til en integreret del af dansk lovgivning.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs fremlagde i dag sammen med finansminister Kristian Jensen regeringens nye 'Handlingsplan for opnåelse af FN's verdensmål'. 
Udviklingsminister Ulla Tørnæs fremlagde i dag sammen med finansminister Kristian Jensen regeringens nye 'Handlingsplan for opnåelse af FN's verdensmål'. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Regeringen har fredag formiddag fremlagt sin nye ’Handlingsplan for opnåelse af FN’s verdensmål’. Med planen lægger regeringen op til, at verdensmålene skal tænkes ind i fremtidig dansk lovgivning. Samtidig har regeringen udvalgt 37 delmål, der skal gøre Danmarks arbejde med verdensmålene mere målbart.

Lanceringen skete ved en reception i FN Byen i København, hvor udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og finansminister Kristian Jensen (V) foran et par hundrede tilhørere kunne præsentere den færdige handlingsplan.

”Jeg blev i dag spurgt, om ikke jeg er glad for at kunne sætte punktum for arbejdet. Men det her er ikke et punktum. Det er et kolon. Vi har ikke arbejdet for at komme hertil for at stoppe. Vi har kun sat retning for det fremtidige arbejde,” sagde Kristian Jensen ved lanceringen.

Det fremtidige arbejde vil omfatte samarbejde med både civilsamfund og erhvervsliv, men også i Folketingets egen lovgivning skal verdensmålene tænkes ind.

”Det betyder, at alle nye lovforslag skal vurderes ud fra verdensmålene. Verdensmålene er ikke noget, man klistrer på for enden af en finanslov. De er integrerede og kernen i de lovforslag, vi laver,” sagde finansministeren.

Regeringen prioriterer
Med handlingsplanen har regeringen valgt fire områder, hvor den danske indsats skal være særligt tydelig. De fire områder omfavner i alt 37 målsætninger, der ledsages af en række indikatorer for udviklingen. Det skal ifølge Kristian Jensen gøre Danmarks udvikling lettere at følge.

”Vi sætter målsætninger og vurderer, hvad vi skal måles på fremadrettet. Vi vil sikre, at borgere, politikere og erhvervslivet kan følge med i indikatorerne,” sagde Kristian Jensen.

Rammerne for de 37 målsætninger har regeringen valgt at kalde 'vækst og velstand', 'mennesker', 'miljø og klima' og 'fredelige og trygge samfund'.

”Målsætninger er indrammet, fordi vi skal kigge på, hvor vores udfordringer er placeret. Vi omsætter verdensmålene til en dansk virkelighed,” sagde Kristian Jensen.

Gode vækstmuligheder
Danmark er målt på opfyldelse af verdensmålene allerede i den absolutte top blandt verdens lande. Derfor lægger regeringen også op til, at det danske arbejde med målene i høj grad kommer til at foregå i udlandet.

”Verdensmålene sætter rammen for dansk udviklingspolitik i fremtiden,” sagde Ulla Tørnæs ved lanceringen.

Netop i udviklingslandene kan Danmark bidrage med viden om blandt andet sundhed, fødevareproduktion, vandkvalitet og byudvikling, og det kan komme dansk økonomi til gode. Det understregede finansministeren flere gange ved dagens præsentation.

”Verdensmålene er et salgskatalog for danske virksomheder. Vi har verdensklasse sundheds- og fødevarevirksomheder. Der er rigtig mange ting, hvor verdensmålene vil være drivkraften i en udvikling, der kan føre danske virksomheder videre,” sagde Kristian Jensen.

Se handlingsplanen her.

Dokumentation

Regeringen har fredag lanceret sin 'Handlingsplan for FN's verdensmål'. Se den her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00