Staten betaler lønforhøjelse til borgmestre og udvalgsformænd

VEDERLAG: Regeringen accepterer at betale 95 millioner kroner til højere løn til borgmestre, regionsrådsformænd og udvalgsformand i 2017.

Finansminister Kristian Jensen (V) (tv.) har nu sagt ja til, at staten betaler for lønforhøjelse til lokale og regionale politikere. I hvert fald i 2017.
Finansminister Kristian Jensen (V) (tv.) har nu sagt ja til, at staten betaler for lønforhøjelse til lokale og regionale politikere. I hvert fald i 2017.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommunerne og regionerne slipper for selv at betale for lønforhøjelse til centrale politikere. I hvert fald i 2017.

Det oplyser Finansministeriet i en mail til Altinget.

Her fremgår det, at regeringen, KL og Danske Regioner efter en rum tids forhandling er blevet enige om, at staten betaler for den ekstra regning, som fulgte i kølvandet på, at V-regeringen og et flertal i Folketinget i maj 2016 blev enige om hæve vederlagene til borgmestre og regionsrådsformænd.

Som en afledt effekt fik kommunerne og regioner også mulighed for at hæve vederlagene til udvalgsformænd.

Ifølge Finansministeriet lander den endelige regning på 95 millioner kroner om året, hvis alle kommuner og regioner udnytter aftalens muligheder fuldt ud. Heraf koster de kommunale lønforhøjelser 90 millioner kroner, mens de regionale begrænser sig til 5 millioner kroner.

Af dette beløb afsætter staten i 2017 en pulje på 63 millioner kroner til udvalgsformænd, hvor de 60 kan gå til højere løn til kommunale udvalgsformænd, mens de resterende 3 millioner er øremærket regionale udvalgsformænd.

KL: Vi forhandler videre til sommer
Der er – ifølge Finansministeriet – tale om en ”ekstraordinær” kompensation, som skal ses i lyset af, at den politiske aftale endte med at træde i kraft efter budgetterne for 2017 var på plads, men med virkning for 2017.

”Kommunerne og regionerne havde således ikke mulighed for at tage højde for vederlagsforhøjelsen i deres budgetlægning for 2017,” skriver Finansministeriet.

Aftalen siger ikke noget om, hvordan lønforhøjelserne skal finansieres i 2018 og årene fremover. Det vil komme an på senere forhandlinger.

Men i kraft af at det er frivilligt for kommuner og regioner, om de vil hæve vederlaget for udvalgsformand, kan det være sværere for KL og Danske Regioner at argumentere for en fuld statslig kompensation.

I KL anerkender man, at der i 2017 er tale om en særlig situation, fordi forhøjelsen af vederlagene først kom, efter at årets budgetter var på plads.

”Man kan derfor ikke regne med, at samme model bliver videreført i årene fremover. Men der er ingen tvivl om, at det er en sag, som vi vil tage op med regeringen ved sommerens økonomiforhandlinger,” siger KL’s administrerende direktør Kristian Wendelboe.

Dokumentation

Politisk aftale om vederlag til borgmestre m.fl:

Eftervederlag
Mindsteperioden for udbetaling af eftervederlag til folketingsmedlemmer og ministre sænkes fra henholdsvis 12 og 18 måneder til 6 måneder. Derudover afskaffes borgmestres og regionsrådsformænds ret til eftervederlag, hvis de samtidig oppebærer vederlag som folketingsmedlem eller minister.

Løbende regulering af vederlagene
Der indføres den samme løbende regulering af borgmester-, regionsrådsformands-, folketingsmedlems- og ministervederlaget, der fremover følger den faktiske offentlige lønudvikling.

Vederlagsniveauer
Der gennemføres en niveaujustering af borgmester- og regionsrådsformandsvederlaget på 31,4 pct. svarende til forskellen mellem udviklingen i vederlagene siden 1994 og den faktiske lønudvikling på det kommunale og regionale arbejdsmarked.
Pension

Politikernes pensioneringsalder hæves fra efterlønsalderen til folkepensionsalderen, så det først er muligt at få udbetalt fuld pension ved folkepensionsalderen.

Gennemførelse af ændringerne / ikrafttræden
Ændringen af folketingsmedlemmers og ministres eftervederlagsordning og pensionsordning træder i kraft efter førstkommende folketingsvalg. Niveaujusteringen af borgmester- og regionsrådsformandsvederlaget, ændringen af eftervederlagsordningen og ændringen af pensionsordningen indførtes oprindeligt med ikrafttræden d. 1. januar 2018. 

Ikrafttræden er dog siden blevet rykket frem til januar 2017.

Kilde: Finansministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Vendelbo

Adm. direktør, KL, formand for udviklingscentret Komponent
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00