Tidslinje: 10 nedslag i Søvndals politiske karriere

OVERBLIK: Tidligere SF-formand Villy Søvndal havde egentlig trukket sig fra dansk politik, men nu gør han comeback og stiller op til regionsrådsvalget næste år. Altinget giver dig ti af de vigtigste nedslag i hans politiske liv.

Foto: Christian Liliendahl/Scanpix
Cecilie Gormsen

28. april 2005: SF's nye formand
Der var ikke den store spænding om resultatet, da SF i 2005 skulle have ny formand. Med 60 procent af stemmerne vandt Villy Søvndal over de to andre kandidater Pia Olsen Dyhr og Meta Fuglsang.

”Det bliver en skarpere linje,” lød det fra en lettet Villy Søvndal, efter afstemningsresultatet var blevet offentliggjort i Fællessalen på Christiansborg.

Søvndal overtog formandsposten fra Holger K. Nielsen, og han vandt blandt på målet om, at SF skulle i regering.

Villy Søvndal lykønskes lige efter han er blevet valgt som ny formand for SF.

13. november 2007: Villy-effekten
Efter folketingsvalget denne dag i november 2007 stod det klart, at Villy Søvndal og SF havde haft en kanonvalg, som ikke var set siden 80'erne. Søvndal mere end fordoblede SF's tilslutning til 13 procent, og der blev mange steder talt om Villy-effekten. Valget satte også skub i Søvndals storhedstid som politiker, og i de kommende år skulle meningsmålingerne komme helt op omkring de 20 procent. 

19. februar 2008: Gå ad helvede til, mørkemænd
Siden formandsvalget havde Villy Søvndal gjort meget for at korrigere SF's politik de steder, hvor han mente, partiet "stod forkert". Det gjaldt i særlig grad udlændingepolitikken, og en blog og nogle skarpe citater i februar 2008 markerede en ny linje på udlændingeområdet. På sin blog langede han kraftigt ud efter Hizb-ut-Tahrir, og i Jyllands-Posten fulgte han op:

”Til disse mørkemænd vil jeg sige: Gå ad helvede til. Hvis de har så dybe længsler om at leve i et religiøst diktatur, så kan de rejse til de lande i Mellemøsten, hvor et sådant diktatur findes,” lød det fra Villy Søvndal.

Villy-effekten. SF fik stor fremgang ved folketingsvalget i 2007.

14. august 2008: Historisk S-SF-alliance
Med et fælles integrationsudspil i august 2008 grundlagde SF og Socialdemokratiet alliancen, der senere skulle sikre en rød valgsejr.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, kaldte det dengang for en historisk alliance, og det bemærkelsesværdige var ikke det fælles udspils indhold.

”Det afgørende er, at det er netop de to partier, der har kunnet enes om et udspil på et område, der i mange har splittet oppositionen. Det fælles udspil markerer det tætteste forhold mellem Socialdemokraterne og SF i over 40 år,” lød det i en analyse fra Holstein.

SF og S lancerede i 2008 et fælles integrationsudspil, og det grundlagde en historisk alliance.

11. november 2010: Pointsystemet
Villy Søvndal måtte i efteråret 2010 hasteindkalde SF's landsledelse og spørge dem til råds om VK-regeringens pointsystem og familiesammenføringsregler, da disse truede med at sprænge ikke blot den indre enighed om udlændingepolitikken med Socialdemokratiet, men også sammenholdet.

Socialdemokratiet havde nemlig udtalt sig positivt om pointsystemet, hvilket fik flere SF-folketingsmedlemmer til at fare i flint. Selv udtalte Villy Søvndal følgende:

”Det afgørende er, at vi laver det sammen. Det er helt utænkeligt, at S og SF stemmer forskelligt i en så afgørende sag som denne. Og vi har et godt samarbejde.”

En uge efter fremlagde SF og Socialdemokratiet deres eget bud på et nyt pointsystem. 

15. september 2011: SF i regering
Folketingsvalget i 2011 blev både en sejr og et nederlag for SF. Rød blok stod efter valget med flertal, men det var ikke SF's fortjeneste. Både SF og Socialdemokratiet gik nemlig tilbage, mens rød bloks fremgang skyldtes Radikale og Enhedslisten. SF fik 9,2 procent af stemmerne og gik fra 23 til 16 mandater. Alligevel kaldte Villy Søvndal det på valgaftenen den ”måske vigtigste dag i SF's historie”.

”I aften skifter vi fra kulissen og bevæger os ind på den store scene, kære SF'ere. Det, vi starter i aften, er for alvor at føre Danmark ind i det tyvende århundrede. Det betyder, at når vi vågner i morgen eller fester igennem i aften, vil vi huske denne aften som et vendepunkt. Et håbets vendepunkt,” sagde Søvndal.

Efter lange og mange forhandlinger i Det Sorte Tårn kunne SF for første gang i partiets historie træde ind i en regering. Villy Søvndal blev udenrigsminister. 

Villy Søvndal på valgaftenen i september 2011.

7. september 2012: Færdig som SF-formand
Efter godt syv år som SF-formand meddelte Villy Søvndal noget overraskende for mange, at han nu ville give stafetten videre, men at han ville beholde posten som udenrigsminister.

”Allerede før valget besluttede jeg, at det ikke skulle være mig, der skal stå i spidsen ved det næstkommende valg – spørgsmålet var kun, hvornår tidspunktet var det rette,” sagde Villy Søvndal.

Der var alt lagt an til, at daværende sundhedsminister Astrid Krag kunne tage over, og selvom Søvndal formelt ikke ville blande sig i formandsvalgkampen, var der ikke meget tvivl om, at det netop var dét, han håbede.

Men baglandet var på det tidspunkt så frustreret, at det fravalgte ledelsens favorit til fordel for den ukendte Annette Vilhelmsen. 

11. december 2013: Farvel til dansk politik
I efteråret 2013 blev Villy Søvndal ramt af en blodprop, og i december tog han så konsekvensen og fulgte lægens råd om at drosle ned. Det betød, at han både trak sig som udenrigsminister og som folketingsmedlem.

”Jeg vil ikke gøre noget halvt – særligt ikke i jobbet som udenrigsminister, det er det simpelthen for vigtigt til. Det er en tung beslutning, men det er den rette for mig og min familie – og hverken Danmark, regeringen eller SF kan være tjent med en udenrigsminister på mindre end fuld kraft,” fortalte Villy Søvndal. 

17. april 2016: Genopstanden på SF-landsmøde
For første gang siden sit farvel til dansk politik i 2013 vendte Villy Søvndal tilbage til dansk politiks rampelys. Det skete på SF's landsmøde i Vejle, hvor han overraskede både partimedlemmer og pressen ved at indtage mikrofonen efter aftenens forret.

"Jeg tror, at alle dem, som forudser SF's snarlige død, tager fejl. Og jeg føler mig fuldstændig tryg ved Pia som formand," lød det til bragende klapsalver i Vejle.

Villy Søvndal gæster SF's landsmøde i april 2016.

14. oktober 2016: Politisk comeback
Efter knap tre år væk fra dansk politik meddelte Villy Søvndal, at han vil gøre comeback i dansk politik. Det bliver ikke i Folketinget, men han vil til næste års regionsrådsvalg forsøge at blive valgt i Region Syddanmark.

”Jeg har kræfterne til det nu. Jeg har det godt, og jeg er helt rask igen. Og jeg savner politik efter tre års pause. Jeg føler mig fuldstændig klar til kampen,” siger Villy Søvndal til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00