Tyske koalitionspartier lander aftale: Olaf Scholz bliver ny forbundskansler

En koalitionsaftale mellem socialdemokratiske SPD, de gule liberale i FDP og miljøpartiet De Grønne har banet vejen for et ny tysk regeringsgrundlag. Olaf Scholz forventes at blive valgt som ny forbundskansler i starten af december.

I første uge af december forventes det, at Olaf Scholz officielt bliver valgt som Tysklands nye forbundskansler.  
I første uge af december forventes det, at Olaf Scholz officielt bliver valgt som Tysklands nye forbundskansler.  Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix
Jon Michelsen

Olaf Scholz bliver Tysklands nye forbundskansler.

Efter 16 år får Tyskland igen en socialdemokratisk forbundskansler, efter det er lykkes socialdemokratiske SPD at danne forbundsregering med de gule liberale i FDP og miljøpartiet De Grønne.

Det præsenterede koalitionspartierne onsdag eftermiddag efter månedlange regeringsforhandlinger, der blev indledt i oktober måned.

Den såkaldte ’trafiklys-koalition’, der er opkaldt efter partifarverne rød, grøn og gul, har dermed manifesteret et grundlag for den fremtidige regering med socialdemokraten Olaf Scholz i spidsen. 

Sådan gik det tyske valg

En historisk ’trafiklys’-regering

Efter et historisk valg, hvor SDP for første gang siden 2002 opnåede flere stemmer end CDU/CSU, valgte Olaf Scholz og SPD at indgå koalitionsaftaler med det tredje og fjerde største parti i Tyskland.

Den såkaldte ’Ampel-koalition’, eller trafiklys-koalition efter farverne på de tre partier, indtræder dermed i en historisk regering, der for første gang er dannet af alle tre partier.

Sidst, De Grønne var i regeringen, var under Gerhard Schröders regering fra 1998 til 2005. Nu er de med et historisk valg med 14,8 procent af stemmerne indgået i regering endnu engang.

De gule liberale i FDP har også været i regering med SPD fra 2009 til 2013, der var ledet af Angela Merkel og CDU/CSU.

Konservativt nederlag

Da det officielle resultat fra det tyske valg til Forbundsdagen 26. september blev offentliggjort, kunne de konservative søsterpartier CDU/CSU se sig slået for første gang siden den socialdemokratiske sejr i 2002 med SPD’s Gerhard Schröder i spidsen.

Ved forbundsdagsvalget 26. september blev SPD landets største parti med 25,7 procent af stemmerne mod de konservative unionspartiers 24,1 procent.

I 2017, hvor CDU/CSU med Angela Merkel i spidsen indgik sin fjerde regeringsperiode i træk, lød stemmeprocenten på 32,9 procent mod 20,5 procent til det socialdemokratiske SPD.

Regeringsdannelsen betyder samtidig et farvel til den 16 år lange æra med Angela Merkel som forbundskansler. Hun forlader desuden politik efter regeringsperioden.

Aftalen mellem koalitionspartierne

Partierne er i den forbindelse nået til enighed vedrørende en række politiske emner. Det gælder først og fremmest en målrettet politik på den igangværende boligkrise, hvor koalitionen har planer om at bygge 400.000 nye lejligheder om året.

Derudover har de tre partier en målsætning om at øge godstransporten på jernbaner med 25 procent samt en målsætning om at have 15 millioner elektriske biler på vejene i 2030. Partierne har desuden aftalt en målsætning om at udfase landets kulproduktion inden 2030.

Partierne ønsker også, at migranter skal have muligheden for at ansøge om statsborgerskab efter fem år, hvor også et dobbelt statsborgerskab skal være muligt. Hertil skal et ’point-baseret’ migrationssystem etableres for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Også mindstelønnen er en del af koalitionsaftalen, hvor partierne ønsker at hæve den nuværende mindsteløn på cirka 9 euro til 12 euro. De tre partier er nået til enighed i planer om at legalisere reguleret salg af cannabis.

Med aftalen præsenterede partierne også navnene på fire nøgleposter i den tyske regering, hvor den fulde ministerliste forventes offentliggjort i starten af december:

  • Olaf Scholz skal være ny forbundskansler. Han har været medlem af SDP siden 1970’erne og blev i 1998 medlem af Forbundsdagen, hvor han blev valgt til arbejds- og socialminister i 2007 under regeringen Angela Merkel I. Derudover har han været borgmester i Hamborg fra 2011-2018. Siden 2018 har han været Tysklands vicekansler og finansminister under den fjerde Angela Merkel-regering.
  • Annalena Baerbock bliver ny udenrigsminister. Annalena Baerbock har været medlem af Forbundsdagen for miljøpartiet De Grønne siden 2013. I 2021 blev hun valgt som partiets første kanslerkandidat nogensinde.
  • Robert Habeck skal bestride en ny "super"-ministerpost, der kombinerer økonomisk og klima-orienteret politik. Han blev i 2018 udnævnt til leder af De Grønne – en post, han deler med Annalena Baerbock.
  • Christian Lindner skal være Tysklands nye finansminister. I 2013 blev han valgt som partileder som 34-årig. Det skete, efter FDP for første gang i partiets historie røg ud af Forbundsdagen. I 2017 førte han partiet tilbage i parlamentet med en fordobling af forrige valgresultat.

Den fulde ministerliste vil blive offentliggjort, efter koalitionsaftalen er blevet godkendt ved partikongresser i SPD og FDP samt en afstemning blandt partimedlemmerne i De Grønne.

Det forventes, at Olaf Scholz vil blive valgt som ny forbundskansler i den første uge af december.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

Annalena Baerbock

Formand, Die Grünen, medlem, Forbundsdagen
master, public international law, London School of Economics (2005)

Christian Lindner

Formand, FDP (Tyskland)

0:000:00