Ugen i dansk politik: Ny DF-formand, mink-afhøringer og første spadestik til Lynetteholm

De fire kandidater til DF-formandsposten var søndag samlet til en afsluttende debat inden valget på søndag. 
De fire kandidater til DF-formandsposten var søndag samlet til en afsluttende debat inden valget på søndag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

En ny uge er i gang, og Altinget giver dig selvfølgelig overblikket over, hvad der sker den kommende uge. 

Mandag

  • I sidste uge fremlagde Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen 37 anbefalinger til forhandlingerne om en ny 10-årsplan. I den forbindelse holder Sundhedsstyrelsen mandag en konference om udfordringer og muligheder i psykiatrien, hvor Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Social- og Ældreminister Astrid Kragh (S) deltager.
  • Anlæggelsen af Københavns nye halvø Lynetteholm er nu så langt, at det første spadestik til projektet kan tages. Det markeres med et arrangement på den byggeplads på Refshaleøen, hvor Lynetteholms jordmodtageanlæg skal etableres. Transportminister Benny Engelbrecht, Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, og By & Havn-direktør Anne Skovbro taler.
  • Statsrevisorerne holder møde mandag kl. 9.00, hvor de behandler to beretninger fra Rigsrevisionen. Den første handler om fem statslige myndigheders efterlevelse af 20 tekniske minimumskrav til it-sikkerheden, og den anden handler om Femern Bælt-forbindelsen.

Tirsdag

  • Kommunernes Landsforening (KL) holder tirsdag Sundhedskonference 2022. I år er der fokus på investeringer og fremtidens sundhedsvæsen. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deltager blandt andre.
  • Klima- og energiminister Dan Jørgensen har inviteret Folketingets partier til indledende drøftelser om de høje energipriser.
  • Folketinget afholder en åben høring om fremtiden for den demokratiske samtale på de sociale medier. Her er fire eksterne oplægsholdere inviteret til en åben høring om nogle af problemerne ved sociale medier, hvor medlemmer af Præsidiet og gruppeformænd er spørgere. De fire oplægsholdere er professor Vincent F. Hendricks, professor Michael Bang Petersen, Rådgiver og specialist Maia Kahlke Lorentzen og Martin Ruby, der er politisk chef for Meta (tidligere Facebook) i Norden.
  • I Folketingssalen er der tirsdag partilederdebat, hvor alle partiernes formænd tørner sammen. Derudover skal en række forslag behandles.

Onsdag

  • Folketingets Granskningsudvalg har inviteret Minkkommissionen til møde. Der ventes drøftelse af Minkkommissionens arbejde og kommende rapport.
  • Der finder to høringer sted onsdag på Christiansborg. Den ene handler om udligningssystemets konsekvenser på det specialiserede socialområde, mens den anden er et møde med forskerne bag udredningen om eksperimentbørnene.
  • I Folketingssalen er der spørgetid med ministrene. Derudover er der på Venstres initiativ forespørgselsdebat om omfanget af bevægelse i folkeskolen.
  • Der er også tre samråd på menuen onsdag. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal i samråd om forældelsesfrist i sager om asbest, mens fødevareminister Rasmus Prehn skal i samråd om trawlforbud i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbæltet. Og så skal udenrigsminister Jeppe Kofod sammen med sin kollega udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd om eventuelle menneskerettighedskrænkelser på grænsen mellem Polen og Belarus.

Torsdag

  • I Minkkommissionen fortsætter afhøringerne. Torsdag skal Peter-Chresten Ekebjerg og Tobias Gilbæk Berg fra Rigspolitiet afhøres, mens Uffe Stormly – også Rigspolitiet – skal genafhøres.
  • På Christiansborg inviterer Folketingets Beskæftigelsesudvalg til høring om manglen på arbejdskraft. Der vil blandt andet være oplæg fra overvismand Carl-Johan Dalgaard, professor Flemming Larsen og professor Michael Svarer.
  • I Folketingssalen skal en række forslag behandles. Blandt andet forslag om borgmestres og regionsformænds ekstraindtægter, kriminalisering af identitetsmisbrug og et konservativt forslag om, at alle danskere skal sikres en familielæge.
  • Fire samråd er også i kalenderen torsdag. Justitsminister Nick Hækkerup skal i samråd om L 93 – også kaldet logningsloven. Finansminister Nicolai Wammen skal i samråd om statens indkøb af fossile og grønne personbiler, mens social- og ældreminister Astrid Krag skal i samråd om standarder for ældrepleje i kommunerne. Og så skal erhvervsminister Simon Kollerup i samråd om Danske Banks gældsinddrivelsessag.

Fredag

  • I Minkkommissionen skal to personer afhøres fredag. Det gælder Lykke Sørensen og Birgitte Buch, der begge er fra Rigspolitiet.
  • I Folketingssalen er der kun et enkelt punkt på dagsordenen, inden Folketinget kan holde weekend. Dansk Folkeparti har nemlig en forespørgsel til sundhedsminister Magnus Heunicke på dagsordenen om at øge blodsikkerheden i forbindelse med blodtransfusioner.
  • Til sidst er der også et enkelt samråd fredag. Venstre har kaldt forsvarsminister Trine Bramsen i samråd om økonomien i Forsvarsministeriets koncern

Weekenden

  • Dansk Folkeparti holder søndag ekstraordinært landsmøde, hvor der skal vælges ny formand. Fire kandidater har meldt deres kandidatur; nemlig Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen. Du kan her få overblik over, hvilke fremtrædende DF-medlemmer der peger på de forskellige formandskandidater.  
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00