V-ordfører freder Kvinfo: De laver vigtigt arbejde i Mellemøsten

INTERVIEW: Kvinfo har fået frataget opgaver i Danmark. Men når det kommer til ligestilling i Mellemøsten, er vi 100 procent enige, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V).

Kvinfo laver et meget vigtigt stykke arbejde i Mellemøsten, mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen (V).
Kvinfo laver et meget vigtigt stykke arbejde i Mellemøsten, mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen (V).Foto: Steen Brogaard
Kasper Frandsen

Der er behov for at skelne mellem Kvinfo’s arbejde i Danmark og i Mellemøsten.

Det mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, der slår fast, at man ingen intention har om at smække kassen i over for Kvinfo’s arbejde i Mellemøsten og Nordafrika. 

I de fleste muslimske lande er der nemlig ifølge ordføreren et stort behov for at sætte fokus på ligestilling og kvinders rettigheder, som Kvinfo arbejder med i blandt andet Jordan, Marokko og Tunesien.

”Deres arbejde i udlandet er et vigtigt og i balance med vores nye udviklingspolitiske strategi. Ikke mindst inden for kvinderettigheder,” siger Michael Aastrup Jensen.

Lad os sige det lige ud: Hvis vi ikke skulle give midler til ngo’er, der kritiserede os engang imellem, var der meget få ngo’er tilbage at give penge til.

Michael Aastrup Jensen (V)
Udenrigsordfører

Hvorfor er der behov for at skelne mellem Kvinfo’s arbejde i Danmark og i Udlandet?

”Jeg har jo godt kunne følge med i den nationale debat omkring Kvinfo. Og uden at gå ind i den, fordi jeg jo er udenrigsordfører, så vil jeg bare sige, at der er forskel på, hvad de bruger kræfterne på i ind- og udland,” siger han og fortsætter:

”Pointen er, at Kvinfo's projekter i udlandet er 100 procent på linje med det, som også er vores politik,” siger han.

Kvinfo, der står for "Køn viden information forskning”, har i den grad været omdrejningspunkt for en ligestillingsdebat i Danmark den seneste tid, der har slået en kile ned gennem rød og blå blok.

Kvinfo støtter blandt andet et krisecenter for kvinder i Jordan, som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) besøgte i februar 2017.

"Her hjælper de voldtægtsramte kvinder med at oplyse dem om deres rettigheder, selvom det er meget, meget følsomt i et muslimsk land som Jordan,” lyder det fra udenrigsordføreren.

Ombrust organisation
Laura Lindahl fra Liberal Alliance kaldte i et debatindlæg i Berlingske til kamp mod al statsstøtte til Kvinfo, fordi det er ”et politisk projekt”, der laver ”statsfeministisk propaganda”.

Og hendes partikollega og kulturminister Mette Bock (LA) fratog Kvinfo opgaven med at drive et vidensbibliotek om køn og ligestilling, mens udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har rejst tvivl, om kvinfo skal fortsætte med at modtage en bevilling på to millioner kroner til et mentornetværk for indvandrerkvinder.

Inger Støjberg har kaldt Kvinfo for en venstreorienteret organisation. Men begge ministre har afvist, at deres beslutninger havde noget med politik at gøre.*

Langt størstedelen af de offentlige midler til Kvinfo går til indsatser i Mellemøsten og kommer fra Udenrigsministeriet, der for nylig bevilgede 130 millioner kroner til Kvinfo’s i Mellemøsten for de næste fem år.

Organisationernes rolle i den politiske debat er fornylig blevet debatteret af blandt andre Konservatives Naser Khader og flere ngo'er i forhold til, hvorvidt og hvor meget ngo'erne bør bruge energi på at kritisere regeringen, når de modtager penge fra staten. 

Men det skal ngo'er kunne kritisere regeringen, mener Michael Aastrup Jensen. Så længe det er for deres egne penge:

”Vi vil give færre penge til ngo’ernes oplysningsarbejde. Udviklingsmidler skal komme udviklingslandene til gavn. Der skal hovedfokus være, og den fordeling er vi i gang med at lave om på,” siger han.

Sig, hvad I vil - for egne penge!
Så der er ikke noget i vejen for, at organisationer kritiserer jer eller regeringen, selvom de modtager offentlige midler?

”Det er jo private organisationer. Lad os dog sige det lige ud: Hvis vi ikke skulle give midler til ngo’er, der kritiserede os engang imellem, var der meget få ngo’er tilbage at give penge til. Men sådan en lakmus-test laver vi ikke,” siger han og fortsætter:

”Forskellen er, om det er vores egne midler, der skal bruges til at svine os til. Det er nytteløst. Men de skal selvfølgelig have selvstændige holdninger. Jeg går jo ind for ytringsfriheden,” siger han.

Pengene, der går til oplysningsarbejde, skal derfor i højere grad bruges til ”reelt udviklingsarbejde”.   

”Derfor åbner vi mere og mere op for, at uddelingen af midler skal foregå igennem udbud, så de bliver givet ud fra projekternes indhold – og ikke ud fra, hvad en ngo mener,” lyder det.

Udenrigsministeriet er i fuld gang med at sende ca. en milliard kroner, der tidligere har ligget fast på finansloven, i udbud. Den proces forventes færdig inden sommer.

---

*Altinget har tidligere skrevet, at kulturminister Mette Bock (LA) har kaldt Kvinfo for en ventreorienteret organisation. Det var en fejl, og Altinget beklager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

0:000:00