Julekalender: Karen Melchior vil have Danmark til at gå efter formandsposten i den nye EU-Kommission

1.DECEMBER: Karen Melchior (R) er første låge i Altingets årlige julekalender. Mød hende her, og læs, hvem hun mener er Danmarks stærkeste kort i den nye kommission. 

Karen Melchior (R) er bag julekalenderens første låge. Til jul glæder hun sig til at pynte julebordet med sin franske julekrybbe.
Karen Melchior (R) er bag julekalenderens første låge. Til jul glæder hun sig til at pynte julebordet med sin franske julekrybbe.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Julie Rind Rasmussen

Hvilken dansk politisk modstander i EU-regi har du mest respekt for? 
Det er Margrete Auken. Hun har en lidt speciel stil, som kan støde nogle i en paneldebat, men hun får kommunikeret EU-politikken ud, uden at det bliver floskler eller uforståelig teknisk snak. 

Nævn et sted, hvor EU har gjort en konkret forskel for danskerne inden for de seneste år.
Det er databeskyttelsen! Det er muligvis irriterende at få mails fra alle mulige firmaer, der beder om godkendelse til at få deres mails. Men det viser bare, hvor mange der har data om os. Alt det her med Cambridge Analytica og Facebook viser jo også, hvad persondata kan bruges til. Derfor er det rigtig godt, at man har fået styr på det gennem den forordning, der blev vedtaget i 2015 og trådte i kraft i år.

Hvilke temaer synes du, skal på dagsordenen til EP-valgkampen? 
Vi skal fortsætte med at se på, hvordan vi som samfund interagerer med teknologien. Der skal vi se på, hvordan vi som myndigheder og stater gerne vil regulere det, og det gør vi altså bedst på europæisk plan. Derudover er det enormt vigtigt for mig, at man ikke går ud og beskytter nogle gamle forretningsmodeller og undskylder det med, at det er det, der skal til mod techgiganterne. Det er meget vigtigt at bevare det åbne og innovative, som internettet kan, i den regulering vi har. Derfor var jeg også ret ked af det kompromis, der kom i Parlamentet om copyrightdirektivet. Det handlede lidt for meget om at beskytte gamle forlag og musikindustrien fremfor at se på, hvordan vi holder mulighederne for innovation åbne.

Hvilken kommissærpost synes du, Danmark skal gå efter i den nye kommission? 
Formandsposten. Vi har en eksisterende kommissær, som er enormt dygtig og har evnet at kommunikere klart og tydeligt og gennemføre ting, som andre ikke har turdet gennemføre. Hun yder stor respekt ikke bare i Europa, men også uden for Europa. Margrethe Vestager er det stærkeste kort, vi har på hånden i Danmark, og det skal vi spille, så vi får mest mulig indflydelse.

Fakta
Karen Melchior (R) er født 15. oktober 1980. 
Hun er medlem af Radikale Venstre.
Hun arbejder til hverdag med databeskyttelse i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, og derudover sidder hun i borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

I hvilket europæisk land får man den bedste mad? 
Jeg er glad for centraleuropæisk mad. Jeg har boet tre måneder i Warszawa, hvor jeg blev rigtig glad for retten pieroggi, som er dumplings, der både kan være hovedret og desserter. Jeg er også glad for polske kager og pølser. God solid husmandskost er virkelig lækkert. 

Hvordan fejrer du jul? 
Jeg fejrer jul med min familie, det har ændret sig lidt efter, hvor mange børn der er. Første juledag fejrer jeg med min mor, hvor vi ofte går i biografen. 

Fakta
Europæisk jul 
I det nye år skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge nye medlemmer af Europa-Parlamentet. 
I den anledning sætter Altinget i årets julekalender fokus på europæisk politik gennem 24 afsnit med landets europapolitikere og en enkelt embedsmand fra EU-Kommissionen.

Har du taget nogle juletraditioner til dig fra andre lande? 
Jeg er blevet forfalden til noget provencalsk konfekt, der hedder calissons d'Aix, som er marcipan blandet op med syltet citrusskal omgivet af hård glasur og så mince pies fra Storbritannien. Jeg har en julekrybbe fra min tid i Sydfrankrig med små lerfigurer, der repræsenterer folk fra landsbyen og små helgener. De plejer at stå på julebordet, når vi spiser julemiddag.

Hvad kan andre europæere lære af danskerne, og hvad kan vi lære af andre europæere? 
Danskere er gode til at finde løsninger på problemer i fællesskab, uden at det skal være en stor konflikt og uden statslig indblanding. Det starter allerede med Københavns brand, hvor vi finder på at lave realkreditsobligationer, og hvor vi laver nogle regler for, hvordan man skal bygge, så man kan låne penge ud fra det. Derudover er der den måde, vi forhandler overenskomst på i Danmark. I Frankrig var jeg forbløffet over, at de strejker først og forhandler bagefter. Det virker lidt uproduktivt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Melchior

MEP (løsgænger, tidl. Radikale)
cand.jur. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00