Nævn bremser aldersdiskrimination på Det Kongelige Teater

FORSKELSBEHANDLING: Det er aldersdiskrimination, når Det Kongelige Teater hidtil har sendt musikerne i Det Kongelige Kapel på pension som 63-årige, fastslår ny afgørelse. Ledelsen og medarbejderne er uenige om konsekvenserne.

Foto: Jens Lindhe/Det Kgl. Teater
Lise-Lotte Skjoldan

En fyringsseddel.

Det har igennem årtier været fødselsdagsgaven fra Det Kongelige Teater til musikerne i Det Kongelige Kapel, når de fyldte 63 år.

Men den går ikke længere.

I en afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet fra november er det slået fast, at der er tale om aldersdiskrimination i strid med forskelsbehandlingsloven, når musikere bliver afskediget udelukkende med den begrundelse, at de er fyldt 63 år.

Oprindeligt blev den såkaldt pligtige afgangsalder på 63 år indført i kapelmusikernes overenskomst i 1970, hvor begrundelsen var, at de ansatte i kapellet blev nedslidt af det fysisk krævende arbejde. Blandt andet var blæserne plaget af tandproblemer, mens gennemtræk i bygningerne i Det Kongelige Teater også gav fysiske gener.

Men Ligebehandlingsnævnet mener ikke, at musikernes helbred nu over 45 år senere stadig er en god nok begrundelse for at have en pligtig afgangsalder. I sin afgørelse skriver nævnet, at risikoen for nedslidning for musikere i dag ikke er meget anderledes end risiciene for andre erhverv, der ikke har nogen pligtig afgangsalder.

Tillidsmand i Det Kongelige Kapel, Alexander Øllgaard, mener heller ikke, at der længere er nogen saglig begrundelse for at opretholde afgangsalderen.

“Man kan se både på udviklingen i sundhedstilstanden i samfundet generelt og i Kapellet specifikt, at der er forskel på en gennemsnitlig 63-årig i 1970’erne og en gennemsnitlig 63-årig i dag. Det gør også, at den oprindelige begrundelse for opretholdelsen af aldersgrænsen må være bortfaldet,” siger Alexander Øllgaard.

Teaterchef tager afgørelse til efterretning
I den skriftlige afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet fremgår det, at ledelsen på Det Kongelige Teater ikke mente, at der var tale om ulovlig forskelsbehandling, da en 63-årig blev afskediget på baggrund af sin alder.

Nu er budskabet fra teaterchef på Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl, tilsyndeladende et andet:

“Set fra arbejdsgivers synsvinkel, så er det en attraktiv dom, fordi man jo så udelukkende skal forholde sig til spørgsmål om færdigheder og kompetencer hos medarbejderne,” siger han.

Morten Hesseldahl mener dog, at den pligtige afgangsalder har haft den fordel, at der blandt kunstnerne var mere ro om deres ansættelsesforhold.

“Set fra medarbejders synsvinkel, så synes jeg, det er en uheldig dom. Og det er vel også derfor, Dansk Musiker Forbund har lavet den aftale med os i sin tid om de 63 år,” siger teaterchefen, der tager Ligebehandlingsnævnets afgørelse “til efterretning”.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

 

Dokumentation

Sagen kort
Siden 1970 har der for ansatte i Det Kongelige Kapel ved Det Kongelige Teater været en pligtig afgangsalder på 63 år. Det har betydet, at musikerne i kapellet automatisk blev sendt på pension, når de fyldte 63 år.

I 2015 klagede en musiker til Ligebehandlingsnævnet over at være blevet afskediget fra Det Kongelige Kapel i forbindelse med at han fyldte 63 år. Klageren mente, at den aldersbetingede afskedigelse var uberettiget.

Den pligtige afgangsalder er en del af overenskomsten for musikerne i Det Kongelige Kapel. Forskelsbehandlingsloven bestemmer imidlertid, at en sådan aftale er ugyldig, hvis den er i strid med forbuddet om forskelsbehandling, herunder på grund af alder.

Der er dog en undtagelse til den regel, som går ud på, at en aldersgrænse kan opretholdes, hvis den “er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål inden for rammerne af dansk ret, og midlerne til at opfylde formålet er hensigtsmæssige og nødvendige”.

Oprindeligt blev den pligtige afgangsalder indført med en begrundelse om, at der for musikerne i Det Kongelige Kapel var en øget risiko for nedslidning, blandt andet på grund af gennemtræk og tandproblemer hos blæserne.

Men Ligebehandlingsnævnet vurderer nu, at der er ikke længere er grundlag for at sige, at musikere i højere grad end andre erhverv risikerer at bliver nedslidt af deres arbejde.

Klageren fik derfor medhold i sin klage og blev tilkendt en godtgørelse på 185.000 kroner, svarende til fire måneders løn. Oveni kommer procesrente fra september 2015, hvor klagen blev indbragt for Ligebehandlingsnævnet, hvilket bringer det samlede beløb op på cirka 200.000 kroner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Hesseldahl

Fhv. administrerende direktør, Gyldendal, fhv. bestyrelsesformand, Danske Forlag
eMBA (CBS 2009), cand.phil. i filosofi (Købehavns Uni. 1997)

0:000:00