Kasper Holten: "Hvis vi vil fremtidssikre os selv politisk, skal danskerne elske Det Kongelige Teater"

INTERVIEW: Det Kongelige Teater skal nå ud til flere danskere i hele landet. Men det står ikke i kontrast til, at man fortsat bør stræbe efter høj kvalitet og international succes, lyder det fra den nykårede teaterchef, Kasper Holten.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Det blev ham, medarbejderne drømte om.

45-årige Kasper Holtens navn kom på alles læber, allerede da Morten Hesseldahl i begyndelsen af året valgte at fratræde sin stilling som teaterchef på Det Kongelige Teater.

Sidenhen er flere prominente navne blevet kastet ind på rygtebørsen, men da bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen kom ud på podiet med Kasper Holten ved sin side, lød der en voldsom jubel fra de fremmødte medarbejdere, der var stimlet sammen langs bardisken og på den øvre trappeafsats i Skuespilhusets foyer for at undgå morgensolen, der bagte ind på bygningens glasfacade. Det var utvivlsomt meget mere end et høflighedsbifald.

"Kasper Holten har en kæmpe passion for, at Det Kongelige Teater skal spille en vigtig rolle i dansk kulturpolitik," lød en af begrundelserne fra bestyrelsesformand Lisbeth Knudsen, der samtidig fremhævede hans kommunikative evner, der skal skabe begejstring omkring nationalscenen – både internt og eksternt.

Kasper Holten kommer også til at administrere nedskæringer, men det kommer til at blive modtaget anderledes blandt personalet, fordi han er et menneske, som de i den grad har tillid til. 

Stig Jarl
Lektor i teatervidenskab (KU)

Siden 2015 har årlige nedskæringer været et vilkår for alle landets kulturinstitutioner, og Det Kongelige Teater er ingen undtagelse. Det fik i sidste uge direktørerne på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst, Rane Willerslev og Mikkel Bogh, til at gå i offensiven og advare politikerne om en fortsættelse af grønthøsterbesparelserne.

Den debat ser Kasper Holten nu også frem til at tage del i:

Jeg svigter også politikerne, hvis jeg ikke gør dem opmærksom på konsekvenserne af deres førte politik.

Kasper Holten
Kommende teaterchef, Det Kgl. Teater

"Det kommer jeg helt naturligt også til at gøre, for jeg ville svigte mine ledelsesopgaver ved ikke at gøre det. Jeg svigter også politikerne, hvis jeg ikke gør dem opmærksom på konsekvenserne af deres førte politik. Men det ændrer ikke på, at det selvfølgelig er politikerne, der udstikker de rammer, vi er nødt til at arbejde inden for," siger han.

Det er ikke mange partier i Folketinget, der i dag har kulturen øverst på dagsordenen. Hvad kan I gøre for at ændre det?

"Rane Willerslev er jo et godt eksempel på en leder, der går ud og moderniserer ved at skabe tilbud, der øger relevansen for danskerne. På den korte bane skal vi nok skændes med politikerne om rammerne, men på længere sigt er den eneste måde, vi kan fremtidssikre os selv på politisk, ved at sørge for, at rigtig mange danskere elsker Det Kongelige Teater," siger Kasper Holten.

Politikerne har brug for begejstring
Ifølge Stig Jarl, der er lektor i teatervidenskab ved Københavns Universitet, er Kasper Holten den helt rigtige mand, hvis man ønsker at påvirke den politiske stemning omkring kulturinstitutionen.

"Politikere har brug for, at der kommer en teaterchef, som foruden stor begavelse også er i stand til at udvise menneskelig begejstring og ikke bare er en slags embedsmandsdirektør," siger Stig Jarl og påpeger dermed, at Kasper Holtens kunstnerbaggrund kan være en fordel.

De seneste 17 år har Kasper Holten været operachef på først Det Kongelige Teater og siden 2011 på det verdensanerkendte Royal Opera House Covent Garden i London. Hans kunstneriske baggrund står dermed i kontrast til de forhenværende tre teaterchefer – to departementschefer og senest Morten Hesseldahl, der havde en fortid i forlagsbranchen og som mediedirektør.

"Set i lyset af den seneste udvikling med Morten Hesseldahl tror jeg, at Det Kongelige Teater har rigtig godt af at få et menneske, som kan udstråle begejstring og samtidig er en kompetent og begavet leder. Kasper Holten kommer også til at administrere nedskæringer, men det kommer til at blive modtaget anderledes blandt personalet, fordi han er et menneske, som de i den grad har tillid til," vurderer Stig Jarl.

Publikummet uden for hovedstaden 
Kasper Holtens opgaver er ikke kun, at Det Kongelige Teater skal have kvalitet af international klasse, men i mindst ligeså høj grad, at teatrets indhold når ud til flere danskere i hele landet, hvilket ligger højt på samtlige politikeres dagsordener.

Det Kongelige Teater har allerede åbnet sig mere op ved at leje Gamle Scene ud til Fredericia Teaters mere folkelige musical-forestillinger, mens de selv har opført forestillinger uden for nationalscenens bygninger i Moesgaard.

Ifølge Kasper Holten er international succes og det at få alle danskere ombord ikke et enten-eller.

"Hvis vi ikke har en høj kvalitet, der gør, at vi også slår igennem internationalt, så kan vi ikke tiltrække de bedste dirigenter, sangere og skuespilinstruktører til at komme til Danmark og dele det, de kan – også med publikum uden for København. Så vi er nødt til at have et stærkt internationalt brand, og det synes jeg ikke står i modsætning til, at man også laver forestillinger i Moesgaard, hvor man deler det, man skaber, med flere danskere," siger han.

Kasper Holten tiltræder stillingen 1. september. I mellemtiden vil salgs- og planlægningsdirektør Henrik Sten Petersen fungere som konstitueret teaterchef.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Holten

Teaterchef, Det Kgl. Teater, instruktør
studier i litteraturvidenskab og teatervidenskab (Københavns Uni. 1994)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

Rane Willerslev

Direktør, Nationalmuseet
cand.mag. i antropologi (Aarhus Uni.), MA i visuel antropologi (University of Manchester), ph.d. (Cambridge Uni.)

0:000:00