Margrete Auken er den mest populære EU-spidskandidat

MÅLING: SF’s EU-veteran kommer ud på toppen i ny måling af, hvem af spidskandidaterne til europaparlamentsvalget danskerne helst vil stemme på.

BRUXELLES: SF’s Margrete Auken er den spidskandidat, vælgerne helst vil sætte deres kryds ved til europaparlamentsvalget 26. maj.

Det viser en ny undersøgelse udført for Altinget og Jyllands-Posten af Norstat.

15 procent peger på den erfarne SF’er, der stiller op til sit fjerde EU-parlamentsvalg i spidsen for sit parti.

Hun er efterfulgt af Venstres Morten Løkkegaard med 12 procent og DF’s nyudpegede EU-spids, Peter Kofod, med 9 procent.

Den absolutte topscorer i målingen er dog ”ved ikke” med 32 procent. Dertil kommer, at syv procent svarer, at de ikke har tænkt sig at stemme til europaparlamentsvalget.

Længst nede ligger spidskandidaterne fra Konservative, Enhedslisten og Alternativet, som hver kun kan trække to procent.

Rune Stubager, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, mener, at de mange tvivlere skyldes, at EU-valgkampen ikke er gået i gang endnu, så der endnu ikke har været så meget fokus på kandidaterne.

Samtidig gør han klart, at målingen ikke siger så meget om, hvordan partierne kommer til at klare sig til parlamentsvalget.

”Det er en popularitetsmåling. Der spiller det ind, hvor kendt du er, hvor længe du har været i gamet, og hvor stort et parti du repræsenterer,” siger han.

Sætter sin lid tvivlerne
Flere af målingens bundskrabere varmer sig også ved, at der stadig er masser af stemmer at hente hos tvivlerne.

”Når 32 procent ikke har taget stilling endnu, er der rigeligt at fordele til os, der ligger i den lave ende af spektret,” siger Pernille Weiss, den konservative spidskandidat.

Samme indstilling har Nikolaj Villumsen, der skal repræsentere Enhedslisten, når partiet for første gang skal forsøge at få en egen plads i Europa-Parlamentet i stedet for at støtte Folkebevægelsen mod EU’s kandidatur.

”Jeg har en stor opgave i at komme ud og diskutere med danskerne de næste par måneder. Men det vigtigste for mig er, at Enhedslisten samlet set får et godt resultat. Og det har alle målinger jo peget på indtil nu, hvor vi står til et mandat,” siger Nikolaj Villumsen.

Læs hele artiklen på Altinget: EU. Her får du også reaktioner fra Socialdemokraternes Jeppe Kofod og SF’s Margrete Auken.

Forrige artikel Ngo bag Syrien-rapport afviser styrelse: Vent med at hjemsende syrere Ngo bag Syrien-rapport afviser styrelse: Vent med at hjemsende syrere Næste artikel Kommuner vil bruge færre penge på den enkelte ældre Kommuner vil bruge færre penge på den enkelte ældre