Valgkampens første snit af målinger: SF nærmer sig fordobling

RISBJERGNIT: Mens flere blå partier kæmper mod nedsmeltning og spærregrænsen, ser det anderledes lyst ud i rød blok. Løkke kan dog stadig håbe, at europaparlamentsvalget giver fremdrift i slutspurten til folketingsvalget, vurderer kommentator.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

SF har fået kastet skyggerne fra kaos, Dong-salg og regeringskvaler af sig og tiltrækker på ny vælgere i stor stil.

Fakta
Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, Yougov/Metroexpress, Kantar Gallup/Berlingske og Epinion/DR gennemført siden valgudskrivelsen.

I alt er der 5.018 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet "ved ikke"-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.

Var der folketingsvalg i dag, ville Pia Olsen Dyhrs parti stort set blive fordoblet i forhold til valget i 2015.

Det viser det kvalitetsvægtede snit af valgkampens første målinger, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge snittet vil SF få 7,1 procent og 13 mandater mod syv tilbage i 2015. Det gør SF til valgperiodens største højdespringer og for første gang i flere år større end Radikale.

Hvis Venstre kommer under det elendige valgresultat fra 2015, er det ikke alene farvel til Løkke. Partiet må også redefinere sig selv.

Erik Holstein
Politisk kommentator

"SF har haft stor succes med at genfinde partiets traditionelle rolle som et korrektiv til socialdemokraterne. Som det parti, der kan arbejde nært sammen med Mette Frederiksen, men samtidig vil føre en lidt mere venstreorienteret økonomisk politik og har en stærkere satsning på det grønne," siger Altingets kommentator, Erik Holstein.

Lille åbning til Løkke
Ser man på blokkene, fører rød blok stort og kan sammen med Alternativet samle 97 mandater, mens de borgerlige partier kan mønstre 78 mandater.

Den største nedtur af alle står Dansk Folkeparti for, der med de nuværende meningsmålinger taber 15 mandater. Både Nye Borgerlige og Stram Kurs lander til gengæld på den rigtige side af spærregrænsen.

Imens har Løkkes Venstre svært ved at holde valgresultatet fra 2015 på 19,5 procent.

"Hvis Venstre kommer under det elendige valgresultat fra 2015, er det ikke alene farvel til Løkke. Partiet må også redefinere sig selv, finde en mere konsekvent kurs både i den økonomiske politik og i udlændingepolitikken," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Der er intet af det, Løkke indtil nu har gjort i valgkampen, der kan hjælpe på sagen. Det er simpelthen for sent at ændre Venstres profil. Men Løkke kan stadig håbe, at den forventede sejr ved europaparlamentsvalget giver lidt fremdrift i slutspurten til folketingsvalget."

Der er valg til Folketinget 5. juni.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00