Mette Frederiksen under pres for at sende flere ledige på skolebænken

AKTIVERING: Der er kæmpe forskel på, hvor meget kommunerne bruger uddannelse til at få ledige i job, viser ny analyse. Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer til at rulle besparelser på refusion tilbage.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Er du langtidsledig på dagpenge i Frederikshavn, havner du med 55 procents sandsynlighed på skolebænken. Men er det samme tilfældet i Solrød, rasler chancen for uddannelse ned til 2,7 procent af den samlede aktivering.

Der er markante forskelle på, hvor ofte kommunerne griber til uddannelse i værktøjskassen med aktiveringsredskaber. 

Det viser en ny analyse af kommunernes anvendelse af ordinær uddannelse over for dagpengemodtagere, som Mploy har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Næstformand Ejner K. Holst finder situationen helt urimelig.

"Godt nok har vi ikke et fuldstændig homogent arbejdsmarked alle steder i Danmark, men det er jo entydigt, at man alle steder efterspørger kvalificeret arbejdskraft. Derfor det beskæmmende, at det er dit postnummer, der skal afgøre din mulighed for at blive kvalificeret til de jobopslag, der er," siger han.

Nye regler efterlader kommuner med regningen
I de 10 kommuner, som anvender uddannelse mest, udgør det 36–55 procent af den samlede aktivering for dagpengemodtagerne. I de 10 kommuner, som anvender uddannelsesaktivering mindst, udgør den kun 0-7 procent af aktiveringsindsatsen.

Fagbevægelsen har dog bange anelser forud for nye regler, som træder i kraft 1. juli. Fra starten af næste måned er det nemlig slut med statens refusion på 50 procent af kommunernes udgifter til vejledning, opkvalificering og mentorstøtte.

Det vil sige, at kommunerne fremover står alene med hele regningen, hvis de vælger at sende ledige på skolebænken.

Fra FH lyder der derfor en stærk opfordring til Mette Frederiksen (S) om, at den kommende regering skal rulle besparelserne tilbage.

"Det er en urimelig situation, man har sat kommunerne i, når vi nu står i en situation, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Masser af socialdemokrater har rost kommuner, som vælger investeringsvejen. Og hvis man vil videre af den vej, skal man i hvert fald ikke gøre det sværere for dem at vælge den vej," siger Ejner K. Holst.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked, hvor du også kan se, hvordan Socialdemokratiet forholder sig til opfordringen fra fagbevægelsen.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er lavet af Mploy for FH i starten af 2019 og bygger på hhv. spørgeskemaundersøgelse, telefoninterview og registerdata.

  • Alle data vedrørende udviklingen i gruppen af dagpengemodtagere, udviklingen i brugen af ordinær uddannelse og udviklingen i brugen af forskellige typer af ordinær uddannelse er trukket fra Jobindsats.dk.
  • De faktorer, der kan forklare kommunernes brug af ordinær uddannelse i beskæftigelsesindsatsen for dagpengemodtagerne, er belyst på baggrund af en elektronisk spørgeskemaundersøgelse blandt jobcentrene.
  • I alt 56 ud af 94 jobcentre har besvaret spørgeskemaundersøgelsen, hvilket giver en svarprocent på 60.
  • Der er gennemført 19 semistrukturerede telefoninterviews af 20-30 minutters varighed, hvor interviewpersonerne i de enkelte jobcentre er de personer, som også har besvaret spørgeskemaet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00