Ny FN-rapport: Aldrig har så mange mennesker været på flugt fra deres hjem

FLYGTNINGE: Rekordmange mennesker var på flugt fra deres hjem i 2018, viser nye tal fra UNHCR. FN opfordrer til, at det internationale samfund får løst de mange konflikter, som skaber et rekordhøjt antal flygtninge.

70.800.000.

Så mange mennesker var på flugt fra deres hjem i 2018, viser ny rapport fra FN’s Flygtningeorganisation, UNHCR.

Tallet er det højeste nogensinde og en stigning på 2,3 millioner i forhold til det hidtige rekordår 2017.

Mange og langvarige konflikter er en af de centrale årsager til de skyhøje tal, forklarer Elisabeth Haslund, der er talsperson for UNHCR i Danmark.

"Vi ser nogle store flygtningekriser rundt omkring i verden. I Syrien er mere end halvdelen af befolkningen på flugt, og i Venezuela har mere end fire millioner forladt deres hjem," siger hun og fortsætter:

"Men der er også en masse kriser, som vi ikke hører så meget om herhjemme. I Etiopien er der hundredetusindvis af internt fordrevne, og det samme er tilfældet i Nigeria. Så der er en stribe kriser rundt omkring i verden, som driver tallene."

Efterlyser løsninger
Hun er samtidig bekymret over, at en stribe konflikter får lov til at fortsætte i årevis.

"Antallet af flygtninge overstiger antallet af løsninger," siger Elisabeth Haslund.

Alene i 2018 kom 13 millioner nye mennesker på flugt, mens blot tre millioner kunne vende tilbage til deres hjem. Derfor håber hun på, at det vil lykkes at skabe fred i nogle af de langvarige konflikter i blandt andet Syrien.

"UNHCR appellerer til, at det internationale samfund står sammen for at finde løsninger," siger hun. 

Elisabeth Haslund understreger samtidig, at Europa kan tage et større ansvar for at huse de mange mennesker, der er tvunget væk fra deres hjem.

"Ansvaret for at huse flygtninge er fordelt skævt. 80 procent af verdens flygtninge befinder sig i nabolande, som vel og mærke er nogle af verdens fattigste og mindst udviklede lande," siger hun.

Elisabeth henstiller samtidig til, at Danmark atter begynder at modtage kvoteflygtninge.

"Kvoteprogrammet eller andre alternative supplerende adgange for, at flygtninge kan komme til et sikkert tredjeland, er helt afgørende for at vise solidaritet og støtte til de lande, som huser allerflest flygtninge," siger hun.

Forrige artikel Nu anbefaler vismændene igen at øge boligskatterne: Derfor kommer det ikke til at ske Nu anbefaler vismændene igen at øge boligskatterne: Derfor kommer det ikke til at ske Næste artikel Løkkegaard bliver næstformand i den liberale gruppe i EU Løkkegaard bliver næstformand i den liberale gruppe i EU
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.