S og R forhandler om at lokke deltidsansatte op på fuld tid

ARBEJDSUDBUD: Radikale bekræfter, at det indgår i regeringsforhandlingerne at øge arbejdsudbuddet ved at flytte ansatte fra deltid til fuldtid

Danskerne elsker deltid. Men hvis bare man kunne overtale en mindre andel til at veksle deltid til fuldtid, ville man være nået langt i bestræbelserne på at skabe et øget arbejdsudbud.

Det mener Radikale, hvis krav om et øget arbejdsudbud på 30.000 personer lige nu udgør en afgørende knast i regeringsforhandlingerne med Socialdemokratiet.

"Der ligger et kæmpe potentiale i at øge arbejdsudbuddet ved at få folk på deltid til at gå op i tid. Det er ingen tvivl om, at der ville ligge en meget betydelig økonomi i at flytte mange fra deltid til fuldtid," siger beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen.

De Radikale ønsker først og fremmest at øge arbejdsudbuddet gennem lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft, hvilket ikke falder i god jord hos Mette Frederiksen (S), SF eller Enhedslisten.

Radikale bekræfter nu over for Altinget, at ambitionen om at flytte flere fra deltid til fuldtid også indgår som element i forhandlingerne.

"Vi kan jo se, hvor der er flest på deltid. Overalt i sundheds- og omsorgssektoren er der mange, som arbejder på deltid. Men vi kan jo ikke tvinge folk, så hvilke greb, der skal til, overlader vi til dem i forhandlingslokalet," siger Rasmus Helveg Petersen.

Få deltidsansatte ønsker fuld tid
En ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at næsten hver fjerde danske lønmodtager arbejdede deltid i 2018.

Det svarer til 680.000 personer.

Fraregnet studende, som er deltidsansatte på grund af studiejob, er over 400.000 danskere på deltid, fordi de enten ikke kan, ikke vil eller ikke har mulighed for at arbejde fuld tid.

80.000 personer angiver selv, at de arbejder deltid, fordi de ikke kan finde fuldtidsbeskæftigelse. Kun 44 procent af de selverklærede ufrivilligt deltidsansatte ønsker dog rent faktisk at arbejde flere timer.

 

Hvordan vurderer DA mulighederne for øge arbejdsudbuddet ved at få deltidsansatte op i tid? Det kan du læse i den fulde artikel på Altinget: arbejdsmarked.

Forrige artikel Dagens overblik: Dagens overblik: "Det ville klæde os at droppe symbollovgivningen" Næste artikel Podcast: Afgørelsens time for ny regering Podcast: Afgørelsens time for ny regering