Djøf skyder tilbage: Vil ikke mistænkeliggøres for læk

LÆKAGE: Det skader tillidsforholdet mellem politikere og embedsmænd, når formanden for Udenrigspolitisk Nævn indirekte giver embedsmændene skylden for læk fra udvalget, lyder det fra Djøf.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Fagforeningen Djøf, der organiserer en stor del af embedsmændene i centraladministrationen, mener, at Det Udenrigspolitiske Nævns formand, Martin Lidegaard (R), indirekte udpeger embedsmænd som ansvarlige for lækage af fortrolige oplysninger fra nævnets møder. En handling, der kan give op til to års fængsel.

Det er ikke særlig rart og ikke særligt tillidsvækkende for forholdet mellem politikere og embedsmænd.

Sara Vergo
Formand, Djøf Offentlig

Som Altinget beskrev mandag, så er der ni gange siden januar blevet lækket oplysninger til medierne om sager i Udenrigspolitisk Nævn. Men det er ikke nævnsmedlemmerne, der ikke kan holde tæt, mente formanden.

Fakta
Lækagesagen

Kun én gang i nyere tid er en person blevet sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger fra Det Udenrigspolitiske Nævn. Det var i 2010, da Forsvarsministeriets tidligere pressechef Jacob Winther i den såkaldte lækagesag blev sigtet for i 2007 at have videregivet oplysninger om udsendelse af danske jægersoldater til Irak. 

Han blev sigtet for overtrædelse af straffelovens § 152, stk. 2, hvor strafferammen er op til to års fængsel. Rigsadvokaten opgav i 2012 at rejse tiltale mod Jacob Winther. 

"Jeg er ret overbevist om, at det ikke er nævnets medlemmer, der står bag lækagerne. Og det er ubehageligt at have den mistanke hængende over sig," understregede Martin Lidegaard mandag over for Altinget. 

Ikke særlig rart
Den ansvarsfraskrivelse vækker ikke begejstring hos Djøf.

Fakta
Domme for at videregive fortrolige oplysninger

Tre gange de sidste tre år er to politikere og en embedsmand blevet dømt for overtrædelse af paragraf 152, der handler om at videregive og udnytte fortrolige oplysninger.

I februar 2017 blev medlem af Københavns Borgerrepræsentation Finn Rudaizky (DF) idømt en bøde på 10.000 kroner for i 2015 at have lækket fortrolige oplysninger til journalister om terroristen Omar el-Hussein.

I november 2017 blev daværende regionsrådsmedlem i Region Sjælland Freddy Blak (S) idømt 10 dagbøder af 500 kroner for at have videregivet fortrolige oplysninger i bestikkelsessagen om it-virksomheden Atea og Region Sjælland.

I januar 2019 blev tidligere PET-chef Jakob Scharf i Københavns Byret idømt fire måneders ubetinget fængsel for at have videregivet fortrolige oplysninger til Politiken-journalist Morten Skjoldager med henblik på offentliggørelse i hans bog 'Syv år for PET'. Jakob Scharf har anket dommen.

”Han skubber ansvaret over på nogle andre end politikerne. Og hvem skulle det være, hvis ikke det var embedsmændene? Det er ikke særlig rart og ikke særligt tillidsvækkende for forholdet mellem politikere og embedsmænd,” siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Martin Lidegaard forklarer, at han bygger sine udtalelser på blandt andet et læk i juli i år. Her kunne Politiken under en uge efter et nævnsmøde fortælle, at nævnet var blevet orienteret om, at USA ønsker, at Danmark og andre lande sender specialstyrker til Syrien. 

"Jeg har i sagens natur ingen anelse om, hvor de sidste læk kommer fra, så der ligger ingen anklage mod nogen i min kommentar, hverken direkte eller indirekte. Jeg kan bare konstatere, at den viden, der blev viderebragt af Politiken, indeholdt oplysninger, som vi ikke havde fået i nævnet. Derfor anser jeg det for lident sandsynligt, at lækket skulle komme derfra," siger Martin Lidegaard.

Sanktioner mod Rusland
De ni lækager har blandt andet ført til medieomtale af eksempelvis planer om udsendelse af danske specialstyrker og kampfly til Syrien samt planer om sanktioner mod Rusland og udvisning af russiske diplomater. (Se tidslinje under artiklen).

Ved de seneste møder i nævnet har det ikke været tilladt for nævnsmedlemmerne og embedsmændene at tage deres mobiltelefoner med ind i mødelokalet. Som Altinget kunne fortælle i sidste uge, så er Folketinget desuden ved at indrette et nyt aflytningssikret mødelokale til Det Udenrigspolitiske Nævn for at gardere udvalget mod fremmede magters spionage.

 

 Læs mere om sagen på Altinget: Forsvar.

 

  

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00