Elevtallene rasler ned på etnisk opdelte gymnasier

FALD: Antallet af nye 1.g-klasser daler drastisk på flere etnisk opdelte gymnasier. På Høje-Taastrup Gymnasium er de nede på to 1.g-klasser. Rektorerne frygter lukning, mens DF og EL kræver handling.

Færre elever begynder i år på nogle af landets i forvejen mest etniske opdelte gymnasier, der nu frygter at måtte dreje nøglen om.

På Høje-Taastrup Gymnasium har kun to klasser på 1.g-niveau haft første skoledag i år mod syv i 2016.

Samtidig er stort set alle elever i de to nuværende klasser på gymnasiets første årgang af anden etnisk herkomst end dansk. Det har en direkte indvirkning på søgetallet, bekræfter rektor på Høje-Taastrup Gymnasium Mogens Andersen uden præcis at sætte tal på elevfordelingen.

Det faldende elevtal udfordrer gymnasiet økonomisk og udgør ”en trussel for sammenhængskraften og integrationen” i samfundet, forklarer han.  

”Det er et spørgsmål om, hvad der skal ske med de unge mennesker på Vestegnen. Hvis ikke der er stærke uddannelser herude, så vil vi opleve endnu flere problemer med de unge, der har en lav tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessektoren,” siger Mogens Andersen.

Faldende elevtal oplever man også i aarhusianske Viby og i Hvidovre, hvor der i år har været en halvering af nye 1.g-klasser sammenlignet med 2016.

”Hvis ikke der sker noget inden for de næste fem år, så må vi ind til ministeren med nøglen og sige, at vi ikke længere kan drive gymnasium,” siger Kirsten Jensen, rektor på Hvidovre Gymnasium, der allerede i år forventer røde tal på bundlinjen.

EL forventer snarligt udspil
Både Enhedslisten og DF vil løse udfordringen med gymnasiedistrikter og affejer i samme moment Pernille Rosenkrantz-Theils forslag om at indføre en grænse for elever med minoritetsbaggrund på 30 procent.

”Det kan ikke køre videre på denne måde,” lyder det fra DF’s gymnasieordfører, Marie Krarup.

”Hvis ministeren ikke handler nu, så tager vi gerne initiativet selv i Enhedslisten. Jeg går ud fra, at ministeren lægger sit forslag frem, når Folketinget åbner,” siger partiets undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra børne- og undervisningsministeren inden deadline.

Læs hele artiklen på Altinget Uddannelse, hvor du kan dykke ned i tallene og læse gymnasierektorernes opfordringer til børne- og undervisningsministeren. 

Forrige artikel Lars Løkke Rasmussen stifter nyt firma med sin hustru Lars Løkke Rasmussen stifter nyt firma med sin hustru Næste artikel Juncker efter Brexit-møde med Boris Johnson: EU venter stadig på nyt forslag fra briterne Juncker efter Brexit-møde med Boris Johnson: EU venter stadig på nyt forslag fra briterne