DF henter vælgere retur fra både V og S: Se vælgernes vandringer siden valget

VÆLGERVANDRINGER: Dansk Folkeparti har siden folketingsvalget trukket et mindre antal vælgere tilbage fra både Venstre og Socialdemokratiet. Se her, hvordan vælgerne har flyttet sig mellem partierne siden valget. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Dansk Folkeparti er begyndt at genvinde nogle af de vælgere, partiet har tabt til især Venstre og Socialdemokratiet. 

Det viser en analyse af vælgernes vandringer mellem partierne, som professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

"Der er tendens til, at Dansk Folkeparti trækker nogle af de stemmer tilbage, som de tabte ved folketingsvalget. Det er meget typisk, at nogle vælgere vender tilbage til, hvor de kom fra," siger Kasper Møller Hansen.

I analysen, der er baseret på svar fra 8.956 respondenter, går 0,4 procent af vælgerne fra både Socialdemokratiet og Venstre til Dansk Folkeparti. Det svarer til 16.880 stemmer, da der for tiden er omkring 4.220.000 stemmeberettigede danskere.

Har held med oppositionsrollen
Vandringerne fra Venstre til DF skal tilskrives formandsopgøret i Venstre, mener Kasper Møller Hansen. 

"De interne kampe i Venstre kan sagtens have frustreret nogle af de vælgere, der gik fra Dansk Folkeparti til Venstre ved folketingsvalget," siger han.

Bevægelserne fra Socialdemokratiet er et forsigtigt tegn på, at Dansk Folkeparti har held med deres arbejde som oppositionsparti, hvor de både har skudt efter udlændingelempelser og det manglende pensionsudspil fra regeringen, vurderer han.

"Dansk Folkeparti har forsøgt at være kritisk over for de to punkter, som Socialdemokratiet vandt stemmer på: pensions- og indvandrerspørgsmålet. De har godt vidst, hvor de skulle pege for at vinde vælgere tilbage," siger han .

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du får mere perspektiv og flere kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

 

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Der er p.t. omkring 4.220.000 stemmeberettigede, og da procenterne er beregnet på baggrund heraf, svarer 0,1 procent til en vælgerudveksling på omtrent 4.220 stemmer.

Vandringerne er vægtet op mod valgresultatet ved folketingsvalget i 2019 og Altingets kvalitetsvægtede snit af målinger fra februar. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved folketingsvalget i 2019 (SI 2019), førstegangsvælgere nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2019, hvilket dækker over den andel af vælgere, som enten er døde eller udvandret siden valget i 2019 (IS død).

Interviews er foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/7-19 til 30/9-19. I alt er der 8.956 interviews med i analysen (ved ikke med videre fraregnet). 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00