Regeringen indgår ny aftale: Skal bane vej for nye vindmøller

AFTALE: Regeringen og energiforligskredsen har indgået en ny aftale, der skal imødegå modstand fra naboer til fremtidens vindmølle- og solcelleprojekter. Naboerne får blandt andet en ret til at sælge deres bolig til anlægsejeren.

Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige er en del af den nye aftale.
Alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige er en del af den nye aftale.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Hvis du i fremtiden bliver ufrivillig nabo til nye vindmøller eller solceller, er opstilleren forpligtet til at købe din bolig, hvis du ønsker at flytte.

Det er et af resultaterne i en ny aftale, som regeringen tirsdag har indgået med energiforligskredsen, der består af alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige.

"Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri regeringens ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor forbedrer vi nu forholdende for naboerne til fremtidens landvind- og solcelleprojekter," siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen er et resultat af energiaftalen fra sidste år, hvor Folketingets partier besluttede at forbedre de nuværende ordninger for at imødegå lokale protester over projekter med vedvarende energi.

Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri regeringens ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. 

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Naboerne kan vælge
Helt konkret får naboer, der bor op til fire-seks gange møllehøjde væk fra vindmøllerne eller op til 200 meter væk fra solcelleanlæggene, ret til at sælge deres bolig til anlægsejeren inden for et år.

Hvis man i stedet ønsker at blive boende, får man en kompensation for faldet i boligens værdi og en årlig skattefri bonus fra opstilleren.

"Fremover kan naboerne vælge, om de vil sælge deres hus eller blive boende og få kompensation for et eventuelt fald i boligens værdi, når der opstilles vindmøller eller solceller. Bliver man boende, vil man desuden modtage en årlig kontant bonus," siger Dan Jørgensen.

Også kommunerne får en kontant bonus, som kan bruges til klimavenlige projekter i kommunen.

Læs mere om aftalens indhold i faktaboksen til højre.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Energi & Klima, hvor du får flere kommentarer og mere perspektiv.

Læs også

Dokumentation

Det indeholder aftalen
Regeringen indgik tirsdag en aftale med energiforligskredsen, der skal forbedre forholdene for naboer til solcelleanlæg og vindmøller i fremtiden.

Aftalen indeholder følgende punkter.

1. Der oprettes en salgsordning for naboer til vedvarende energiprojekter. Boligen kan sælges til opstiller til værdien vurderet af den uafhængige taksationsmyndighed. Muligheden gælder boligejere i en afstand mellem fire til seks gange møllehøjde.

2. Der oprettes en bonusordning, hvor naboer til vedvarende energiprojekter inden for fire til otte gange møllehøjde for vindmøller og 0-200 meter for solcelleanlæg får en årlig kontant skattefri bonus. Bonussen svarer til cirka 5.000 kroner årligt for vindmøller og cirka 2.000 kroner for et solcelleanlæg. Ordningen erstatter den nuværende køberetsordning, som nedlægges fremadrettet.

3. Der oprettes en grøn pulje, hvor kommunerne får 88.000 kroner per opstillet MW i kommunen af den virksomhed, der opstiller projektet. Det svarer til 2,6 millioner kroner for et 30 MW landvindmølleprojekt. Beløbet er større for kystnære møller og mindre for solceller.

4. Der foretages mindre ændringer i værditabsordningen, blandt andet flyttes tidspunktet for værditabsvurderingen, og der laves en e-boksløsning for information til borgere.

5. Afstandskravet fra vindmøller til beboelsesejendomme fastholdes på fire gange møllehøjde.

6. De nye ordninger kommer til at gælde for nye projekter, der deltager i 2020-udbud samt støttefrie projekter, som ikke har opnået byggetilladelse inden ikrafttrædelse af loven.

Læs hele aftaleteksten her.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Jan Serup Hylleberg

Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1991), emba (CBS 2002)

Kristine van het Erve Grunnet

Områdechef, Hofor
master of european studies (Aalborg Uni. 2001)

0:000:00