Heunicke: Jeg vil ikke se passivt til, at kommuner sparer på ældrevelfærd

VELFÆRDSLØFT(E): Selv om regeringen har afsat flere penge til velfærd, lægger mange kommuner op til besparelser på ældreområdet. Udviklingen bekymrer ældreministeren. 

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) anerkender, at økonomien er under pres i mange kommuner, men har en klar forventning om, at det generelle løft af bloktilskuddet også kommer ældreområdet til gavn.
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) anerkender, at økonomien er under pres i mange kommuner, men har en klar forventning om, at det generelle løft af bloktilskuddet også kommer ældreområdet til gavn.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

En ny velfærdslov og en udligningsreform er blandt de initiativer, som fremover skal sikre, at der prioriteres nok penge på ældreområdet.

Sådan lyder meldingen fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

"Vi har allerede sikret flere penge til den kommunale velfærd – og dermed ældreområdet – i økonomiaftalen med kommunerne. Men der er skåret meget over en lang årrække, så der er brug for en lang genopretning. Og det arbejde tager vi hul på, når vi er færdige med finansloven," siger han.

Selv om kommunerne har fået et økonomisk løft på 1,7 milliarder kroner fra 2020, viser en gennemgang af de kommunale budgetter foretaget af Danske Ældreråd, at hver fjerde kommune forventes at sænke serviceniveauet for ældre.

Der er skåret meget over en lang årrække, så der er brug for en lang genopretning. Og det arbejde tager vi hul på, når vi er færdige med finansloven.

Magnus Heunicke (S)
Sundheds- og ældreminister

Og den tendens vækker bekymring hos Magnus Heunicke (S).

"Det synes jeg er meget alvorligt. Når vi har afsat flere penge, kan jeg selvfølgelig ikke se passivt til, hvis det bliver til nedskæringer rundtomkring," siger han.

Artiklen er en kort version af et større ministerinterview fra Altinget Ældre, der udkommer for første gang i dag med et nyhedsbrev.

I nyhedsbrevet kan du også finde debat og podcast samt læse om Ældre Sagen, der er skuffet over manglende tiltag på ældreområdet fra regeringen. Tegn et prøveabonnement her.

Dokumentation

Aftale om kommunernes økonomi i 2020

Kommunernernes serviceramme tilføres 2,2 milliarder kroner i 2020. Det medfører et reelt løft af servicerammen på 1,7 milliarder kroner i forhold til 2019.

De øvrige 500 millioner kroner kompenserer kommunerne for det beløb, der forlods er skåret af kommunernes serviceramme som følge af den tidligere regerings såkaldte moderniserings- og effektiviseringsprogram.

Herudover hæves den kommunale anlægsramme med 1,3 milliarder kroner til 19,1 milliard kroner. 

Moderniserings- og effektiviseringsprogrammet afskaffes fremadrettet. Dette indebærer, at den årlige nedjustering af det kommunale udgiftsloft med 500 millioner kroner i årene efter 2020 annulleres.

Regelforenkling og effektiviseringer af den kommunale drift skal årligt frigøre 500 millioner kroner, som bliver i den kommunale økonomi.

Kommunernes bloktilskud gøres betinget af, at de kommunale budgetter til såvel service som anlæg holdes inden for de aftalte rammer (tre milliarder kroner for service og en milliard kroner for anlæg).

Kommunerne får et ekstra finansieringstilskud på 3,5 milliarder kroner, hvoraf 2 milliarder kroner fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende økonomiske vilkår. 

Midtvejsregulering annulleres i 2019, hvilket betyder, at kommuner kan beholde et engangsbeløb på 1,9 milliarder kroner.

Der er aftalt, at der er mulighed for, at kommuner kan hæve skatten med samlet 200 millioner kroner. Forudsætningen er, at andre kommuner sænker skatten tilsvarende. Der etableres en tilskudsordning til kompensation af indtægtstab ved skattenedsættelse. 

KL accepterer at indgå i et fælles arbejde med at forberede et grundlag for en børneplan, blandt andet med fokus på indførsel af lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutioner frem mod 2025.

Der igangsættes et nyt samarbejde om det specialiserede socialområde med fokus på blandt andet at komme til bunds i aktivitetsudviklingen på voksenområdet samt skabe bedre rammer for forebyggende indsatser. 

Parterne er enige om i fællesskab at analysere og vurdere mulighederne for i højere grad at give elementer i økonomiaftalerne et flerårigt sigte.

Læs hele aftalen

Kilde: Finansministeriet og KL.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00