Danske haveejere køber mere Roundup

UKRUDT: Salget af sprøjtemidler til brug i private haver steg i 2018. ”Helt til hest,” mener Danmarks Naturfredningsforening. Miljøministeren undersøger et forbud.

De senere års heftige debat om Roundup, får ikke danske haveejere til at holde igen med sprøjten.

En spritny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at salget af pesticider steg i 2018.

Miljøminister Lea Wermelin (S) hæfter sig ved, at salget af det omdiskuterede ukrudtsmiddel glyphosat – der er aktivstoffet i Roundup – er steget med 18 procent fra 2017 til 2018.

”Vi skal kun bruge sprøjtemidler der, hvor det er nødvendigt, og det er det ikke på private arealer. Salget af glyphosat til private går i den forkerte retning. Derfor er jeg ved at se på mulighederne for at lave et generelt forbud mod anvendelse af sprøjtemidler på private arealer,” skriver hun i en kommentar til Altinget.

Ser man på statistikken, er der tale om en regulær eksplosion i salget af pesticider til private haveejere. Fra 20 ton aktivstof i 2017 til 62 ton i 2018 er der umiddelbart tale om en tredobling.

Men den voldsomme stigning dækker over, at der de senere år har været solgt ulovlige pesticider til at fjerne mos, hvilket påvirker statistikken. I 2018 er et nyt, lovligt produkt kommet på markedet, som er blevet indkøbt i stor stil. Det gør sammenligning vanskelig.

DN: Helt til hest
Men regner man mosmidlerne fra, er der stadig tale om en markant stigning i salget af pesticider. På et år stiger det fra 17,6 ton i 2017 til 23,7 i 2018. Glyphosat står i den forbindelse for en stigning fra knap 12 ton til knap 14 ton. 

Danmarks Naturfredningsforening kritiserer haveejernes brug af sprøjtemidlet.

”Det er underligt, at folk ikke bare kan bruge en rive og knofedt. Det er helt til hest, at amatører må bruge giftstoffer,” siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard.

 

Læs hele artiklen på Altinget Miljø, hvor du får endnu mere baggrund og flere kommentarer i sagen. 

Forrige artikel Julekalender med Mona Juul: Julekalender med Mona Juul: "Jeg sad også i min stue og havde politikerlede" Næste artikel Forsvarsdirektør fik kontrakt forlænget under undersøgelse af regnskabsrod Forsvarsdirektør fik kontrakt forlænget under undersøgelse af regnskabsrod