Ugens EU-podcast: Klimakamp på nattens topmøde, mens Boris Johnson rydder bordet i britisk politik

PARLAMENTET#84: Har Mette Frederiksen og de andre europæiske ledere lavet et nyt klimamål for 2050 – eller har de ikke? Er briterne klar til Brexit efter valget? Hør om det hele, og mød EU-præsidentens afgående cheftalsmand, når podcasten sender direkte fra topmødecenteret i Bruxelles efter et dramatisk døgn.

Statsminister Mette Frederiksen (S) i dyb samtale med Tysklands kansler Merkel, mens Finlands nye statsminister, Sanna Marin, diskuterer med kommissionsformand Ursula von der Leyen (t.v.)
Statsminister Mette Frederiksen (S) i dyb samtale med Tysklands kansler Merkel, mens Finlands nye statsminister, Sanna Marin, diskuterer med kommissionsformand Ursula von der Leyen (t.v.)Foto: Det Europæiske Råd

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

”Jeg er enig i, at vi skal rydde op, men jeg vil ikke forpligte mig til selv at bidrage til oprydningen.”

Den sætning bruger Altingets europæiske duo Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst, når de i ugens podcast forklarer det store østlige medlemsland Polens holdning til EU’s ambitiøse nye målsætning om klimaneutralitet på tværs af kontinentet i 2050.

Dette valg betyder, at gennemførelsen af Brexit nu er det britiske folks ubestridelige, uimodståelige og indiskutable beslutning.

Boris Johnson
Storbritanniens premierminister

For selvom statsminister Mette Frederiksen (S) ligesom Unionens nye rådsformand, Charles Michel, lovpriste en ny EU-aftale under det seneste døgns topmøde, så er det en sandhed med modifikationer.

Trods mange timers forhandlinger lykkedes det nemlig ikke de andre landes ledere at få regeringen i Polen, som er stærkt afhængig af kulenergi, til at forpligte sig til at medvirke til at nå målet for 2050.

Frem for at indkassere en fuldstændig fiasko vedtog de 26 andre lande målsætningerne i EU-Kommissionens ambitiøse nye Green Deal, mens polakkerne foreløbig står uden for aftalen.

Regeringen i Warszawa satser tilsyneladende på at få løfter om flere penge til klimaomstilling i EU’s næste rammebudget for 2021-2027. Det skaber bekymring i et land som Danmark:

”Hvis vi vil nå i mål med det, vi ønsker på klimaet, så skal det være en stor og vigtig del af det kommende EU-budget. Men hvis nogle lande kun vil sige ja til høje ambitioner på klimaets vegne, hvis de får noget i budgettet, så er det en anden diskussion,” advarede Mette Frederiksen under topmødet.

Mens kontinentets stats- og regeringsledere diskuterede klima og budgetter i Bruxelles til ud på natten mellem torsdag og fredag, så vandt den konservative Boris Johnson samtidig en jordskredssejr ved Storbritanniens parlamentsvalg.

”Dette valg betyder, at gennemførelsen af Brexit nu er det britiske folks ubestridelige, uimodståelige og indiskutable beslutning,” sagde Johnson, da hans klare flertal i det britiske Underhus var en realitet tidligt fredag morgen.

Lyt med, og få podcastens bud på, hvad det betyder for briternes vej ud af Den Europæiske Union her tre et halvt år efter vælgernes nej til Europa ved en folkeafstemning i juni 2016.

I Ugens Interview kan du høre danskeren Preben Aamann, der lige er gået af efter otte år som talsmand for EU’s præsident, fortælle om Brexits følger for det europæiske samarbejdes magtbalance.

Aamann fortæller åbenhjertigt om de sværeste udfordringer i hans tid som europæisk talerør, om hvordan kriserne har skabt forandringer i Unionens udvikling – og om hvad det kan betyde for Danmark.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00