Dagens overblik: Regeringen er klar med udspil mod lattergas

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen vil sætte ind mod unges misbrug af lattergas, og Kristian Jensen overvejer ifølge en avis at søge job i Dansk Idrætsforbund. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi starter med et tilbageblik til i går eftermiddags, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) ved regeringens seminar på Marienborg præsenterede sit bud på et nyt anbringelsessystem. 

Det handler ifølge statsministeren i korte træk om at sikre flere tidligere anbringelser af en højere kvalitet, at børnenes egen stemme skal fylde mere i processen, og at børnenes overgang til voksenlivet skal forbedres.

Hvis regeringen får held med at føre ambitionerne ud i livet, bliver det den fjerde reform af anbringelsesområdet siden anbringelsesreformen i 2006.

Derfor spurgte Altinget Social efter pressemødet mandag social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), hvorfor der er behov for endnu en reform af området.

”Vi har brug for at få knæsat barnets rettigheder som det gennemgående perspektiv i alle paragraffer i lovgivningen og sikre, at vi betragter barnet som deltager og ikke bare genstand for sagsbehandlingen,” svarede Krag i interviewet, som du kan læse her

Regeringen forventer først at være parat med et egentligt udspil om området senere på året. 

Regeringen klar med udspil mod lattergas
Regeringen vil gøre op med unges misbrug af lattergas og har netop præsenteret et udspil mod problemet. 

Det skriver TV 2

Regeringen vil blandt andet forbyde salg af lattergaspatroner til børn under 18 år, ligesom kontrollen skal øges, og bødestraffen for butikker, der sælger produktet som rusmiddel, skal fordobles.

"Jeg synes, jeg kan konstatere, at tilgængeligheden er en udfordring, som gør, at forbruget af lattergas er højt, især i hovedstadsområdet, hvor mange kiosker har lange åbningstider," siger erhvervsminister Simon Kollerup til mediet.

Frederiksen om Jensens vision: ”Ikke nogen tosset idé”
Den tidligere Venstre-næstformand Kristian Jensen blev i weekenden frataget alle sine ordførerskaber og udvalgsposter, efter at han havde ytret ønske om store reformplaner med blandt andet Socialdemokratiet.

Udspillet var ilde set i Venstre-ledelsen, men hos statsminister Mette Frederiksen modtages det med roser, skriver Jyllands-Posten

”Det er ikke nogen tosset idé,” sagde hun ifølge avisen, da hun blev spurgt til idéerne på mandagens pressemøde.

Frederiksen forholdt sig imidlertid hverken nærmere til indholdet i Kristian Jensens reformvisioner, eller at han lagde op til et samarbejde uden regeringens parlamentariske grundlag på venstrefløjen.

Jensen kan være på vej videre
Efter Kristian Jensens voldsomme degradering i Venstre kan han nu være på vej videre og væk fra Christiansborg.

Det skriver Politiken, der mener at vide, at Kristian Jensen seriøst overvejer at gå efter posten som formand for Dansk Idrætsforbund (DIF). 

Avisen har blandt andet talt med Per Bertelsen, formand for Dansk Håndbold Forbund, der er medlemsorganisation i DIF, der siger til avisen, at han og Kristian Jensen har talt om muligheden.

"Kristian Jensen har kontaktet mig to gange og sagt, at han er kandidat, og jeg har sagt, at jeg gerne vil se kandidatlisten, før vi træffer beslutning om, hvem det er, vi vil støtte," siger Per Bertelsen til Politiken.

Kristian Jensen vil over for Politiken hverken be- eller afkræfte sit kandidatur.

Minister får kritik efter tilbageholdt fejl
Folketingets partier kritiserer i et brev fødevareminister Mogens Jensen (S) for at have tilbageholdt oplysninger om en alvorlig klimaregnefejl.

"Udvalget understreger, at ministeren – for at sikre et velfungerende og professionelt samarbejde med udvalget – skal orientere udvalget om politiske udspil på ministerens område og om betænkninger og rapporter m.m., som er af væsentlig interesse og betydning for udvalget,” står der i brevet. 

Regnefejlen betyder, at de klimabelastende lavbundsjorde i landbruget udgør 170.000 hektar og ikke 108.000 hektar.

Det blev først offentligt kendt i november, selvom fødevareministeren allerede 1. september havde kendskab til fejlen, har Altinget tidligere afsløret. 

Læs også

Eksperter revser torturrapport
Det skabte røre, da Europarådets Torturkomité i en nyligt udgivet rapport skarpt kritiserede forholdene på Udlændingecenter Ellebæk, der ifølge komitéen slet ikke egner sig til menneskelig beboelse.

Nu er en række eksperter ude med kritik af komitéens arbejdsmetoder, der anklages for at være ensidige, skriver Berlingske

En af kritikerne er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing, der hæfter sig ved, at personalet på udlændingecenteret ikke er blevet hørt som part i rapporten. 

"Selvfølgelig står anklagerne nu sort på hvidt, og de ansatte på Ellebæk har ikke fået deres forklaring med i rapporten. Derfor er anklagerne ensidige og skal tages med et gran salt. Hvis myndighederne i rapporten havde haft mulighed for at svare, var udlægningen blevet mere nuanceret," siger Peter Vedel Kessing til avisen.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: SF og Radikale holder gruppemøder. 
  • Klokken 14.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i åbent samråd om afskaffelsen af opholdskravet for dagpenge.
  • Kloken 16.00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i åbent samråd om behandling af patienter med ME-træthedssyndrom.
  • Klokken 19.00: Nytårskur i Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor der blandt andet vil være oplæg fra den afgående formand Lykke Friis og hendes efterfølger Ulrik Federspiel. Det foregår i Politikens Hus på Rådhuspladsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00