Ny prognose: S vinder frem i København

GEOGRAFISK PROGNOSE: Socialdemokratiet står til fremgang på to mandater i Københavns Storkreds efter topministers kredsskifte. 

Socialdemokratiet står til markant fremgang i Københavns Storkeds. 

Det viser Altingets seneste prognose over, hvordan mandaterne vil falde ved et nyt folketingsvalg. Prognosen er lavet af valgforsker og professor Kasper Møller Hansen.

I prognosen, der er baseret på svar fra 7.708 respondenter i en stor Kantar Gallup-undersøgelse fra fjerde kvartal af 2019, står Socialdemokratiet til at få to mandater flere i Københavns Storkreds end ved folketingsvalget i fjor, hvor partiet blot landede tre mandater i storkredsen.

De tre mandater gik til Lars Aslan Rasmussen og de to nuværende ministre Pernille Rosenkrantz-Theil og Peter Hummelgaard, der siden har fået ansvar for henholdsvis Børne- og Undervisningsministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

Den socialdemokratiske fremgang er sket, efter at udenrigsminister Jeppe Kofod, der tidligere har været opstillet på Bornholm, i oktober annoncerede, at han vil stille op i Københavns Storkreds ved det kommende folketingsvalg. 

Han ligner nu et meget sikkert bud på en arvtager til et af de nye socialdemokratiske mandater i København, hvis prognosens resultat bliver til virkelighed efter næste valg. 

Status quo på landsplan
Det andet nye socialdemokratiske mandat i København kunne meget vel tilfalde Mette Reissmann, der er kendt som mangeårig vært på tv-programmet 'Luksusfælden' og som folketingsmedlem i perioden 2011 til 2019. 

Hendes umiddelbart største rival til det femte mandat lignede indtil begyndelsen af januar i år Yildiz Akdogan, men hun har trukket sig fra opstillingslisten og vil tage en pause fra politik

Selv om socialdemokraterne vinder frem i København, lander partiet i prognosen på et landsresultat på 48 mandater, hvilket er præcis samme antal som ved folketingsvalget. 

Det skyldes, at partiet står til tilbagegang på et enkelt mandat i Sjællands, Østjyllands og Nordjyllands Storkeds og fremgang på ét mandat på Bornholm.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du blandt andet får adgang til hele prognosen. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Næsten alle ministre i samråd Ugen i dansk politik: Næsten alle ministre i samråd Næste artikel Dagens overblik: Venstre går nu ind for brug af ansigtsgenkendelse Dagens overblik: Venstre går nu ind for brug af ansigtsgenkendelse
Magnus Heunicke trækker omstridt lovforslag efter kritik

Magnus Heunicke trækker omstridt lovforslag efter kritik

PERSONLIGE DATA: Sundhedsministeren har fået kritik for at "snige" et forslag om at give myndighederne adgang til hemmelige telefonnumre på coronasmittede og deres kontakter ind i behandlingen af et andet lovforslag. Nu trækker han det tilbage.