Støttepartier kræver stop for DR-besparelser før medieforhandlinger

MEDIER: Kulturminister Joy Mogensen (S) vil indgå bredt medieforlig og har endnu ingen planer om at bremse DR-besparelserne. Men det er et krav fra regeringens støttepartier.

"Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF," siger Jens Rohde (R).
"Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF," siger Jens Rohde (R).Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Regeringens tre støttepartier truer med ikke at gå med i en medieaftale med regeringen, hvis de bebudede DR-besparelser på 255 millioner gennemføres.

”Den første sparerunde på DR er gennemført. Som minimum skal vi stoppe den anden runde,” siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard.

Samme melding kommer fra De Radikales medieordfører, Jens Rohde, der understreger, at alle regeringens støttepartier står "fuldstændig last og brast" i det her spørgsmål.

”Hvis ministeren ikke vil annullere DR-besparelserne, så må hun lave sit forlig med Venstre og DF. Det medvirker vi simpelthen ikke til,” siger han, mens man i SF forklarer, at spørgsmålet er af højeste prioritet.

Jeg har svært ved at se os selv i en aftale, medmindre anden sparerunde bliver rullet tilbage. Det er det absolut vigtigste for os.

Jacob Mark
Medieordfører, SF

”Jeg har svært ved at se os selv i en aftale, medmindre anden sparerunde bliver rullet tilbage. Det er det absolut vigtigste for os," siger Jacob Mark (SF).

Joy vil ikke være "tilbagerulningsminister"
Reaktionerne kommer efter, at kulturminister Joy Mogensen (S) i weekenden satte ord på udfordringerne op til de kommende medieforhandlinger i en kronik i Jyllands-Posten.

Her gentog ministeren, at hun ikke vil være ”tilbagerulningsminister” og understregede, at hun ikke vil love ændringer i de kommende besparelser på DR, hvilket undrer i SF.

”Det er noget polemisk at sige, at hun ikke vil være tilbagerulningsminister. DR har præsenteret en udviklingsplan, som de vil kunne arbejde videre med, hvis anden sparerunde skrottes. Hun kunne også sige, at hun var den minister, der gav DR ro," lyder det fra Jacob Mark.

Læs også

Kræver aftale inden sommer
Støttepartierne er i øvrigt skuffede over, at kulturministeren endnu ikke har inviteret til forhandlinger.

Jens Rohde, der i sidste uge bad ministeren om at skitsere en køreplan for forhandlingerne, tolker nu ministerens tøven som, at hun ikke vil forhandle før til efteråret, hvilket han kalder ”en uholdbar situation”.

”Jeg ser det også som et tillidsbrud, fordi vi efter valget kiggede hinanden i øjnene og blev enige om, at forhandlingerne skulle være her i foråret,” siger han.

DR præsenterede i efteråret sin strategi frem mod 2025, hvor der tages udgangspunkt i, at anden sparerunde bliver afblæst.

"I regeringens eget forståelsespapir med støttepartierne står, at de vil indkalde til forhandlinger om et nyt medieforlig med henblik på at styrke public service. Så vi tager afsæt i den forudsætning, at vi igen er til forhandling," sagde DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn i et interview til Altinget i sidste uge.

Læs hele artiklen på Altinget Kultur, hvor også medieordførerne i blå blok udtaler sig om de kommende forhandlinger.

Dokumentation

Besparelser på DR

  • DR har som følge af medieforliget skullet skære 20 procent af deres budget.
  • Den første sparerunde på 420 millioner kroner er allerede gennemført.
  • Den anden sparerunde på 255 millioner skal foretages i 2022 og 2023, medmindre et nyt medieforlig forhindrer det.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Bergman

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
Bachelor of International Branding & Communication, Copenhagen Business Academy, bestyrelsesuddannelsen, CBS

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00