Vandet stiger og stiger: ”Regeringens udspil er fint, men det er slet ikke nok”

KLIMA: Flere byer står i øjeblikket i regnvand til halsen, og nu vil regeringen ændre reglerne for klimasikring. Forhandlingerne begynder torsdag.  

Vandet giver problemer mange steder i landet. Her er det i Silkeborg, hvor der kæmpes med vandet.
Vandet giver problemer mange steder i landet. Her er det i Silkeborg, hvor der kæmpes med vandet.
Morten Øyen

Problemerne med stigende vandmængder og oversvømmelser efter massiv regn er næppe løst med det udspil, regeringen præsenterede tirsdag.

Fakta
Sådan vil regeringen sætte gang i klimatilpasningen
  • Selskaber betaler 100 procent af omkostningerne til håndtering af regnvand. Kommuner og private betaler som hidtil for udgifter, der alene er deres (legepladser, lygtepæle etc.).
  • Der indføres tilsyn med, at projekter betalt over vandtaksten er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige.
  • Selskaber får mulighed for at være projektleder, og andre parter i projekterne skal ikke længere lægge ud for vandselskabernes del.
  • Tillæg ensartes, så alle tillæg til selskabernes indtægtsramme til klimatilpasningsprojekter omfattes af effektiviseringskrav.
  • Dokumentationskrav harmoniseres og indberetningerne digitaliseres.
  • Selskaberne får bedre mulighed for at samarbejde på tværs af områder og aktører.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Sådan lyder det fra vandselskaberne og Danmarks Naturfredningsforening op til de politiske forhandlinger om udspillet, som begynder i morgen torsdag.

Ifølge regeringen skal nye regler gøre det nemmere at lave klimatilpasning oven på jorden i byerne – som fordybninger i parker og langs veje. Det er projekter, som normalt er langt billigere end klimatilpasningsprojekter under jorden, altså nye kloakker, rør og underjordiske bassiner til at opsamle regnvand ved kraftige regnskyl.

Samtidig ønsker regeringen at fjerne kravet om kommunernes medfinansiering på 25 procent af projekterne. Se boksen til højre på siden for at få overblik over udspillet.

Det er fint nok i forhold til problemerne i byerne, men man er nødt til at få set på vandmængderne uden for byerne

Carl-Emil Larsen
Vandselskabernes forening, Danva

Tilsammen giver udspillet, ifølge regeringen, vandselskaberne mere manøvrerum og muligheder og altså ”mere klimatilpasning for pengene”.

”Det er fint nok i forhold til problemerne i byerne, men man er nødt til at få set på vandmængderne uden for byerne, hvor vandet i byerne også ofte kommer fra. Så regeringens udspil løser ikke alene den situation, Danmark står i,” siger Carl-Emil Larsen fra vandselskabernes forening, Danva.

Ikke langsigtet nok
Afdelingschef i Danmarks Naturfredningsforening Morten Pedersen stemmer i:

”Regeringens udspil er fint, hvis man bare ser på byerne, men det er slet ikke nok. Det er slet ikke langsigtet nok,” siger han.

Danva forventer da også, at miljøminister Lea Wermelin (S) senere på året vil supplere det nye udspil fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) med endnu et udspil, der skal afhjælpe problemerne med stigende grundvand, nedbør og vandmasser i oplandet. Og her kan vandselskaberne godt se sig selv spille en rolle – det har de nemlig ikke hjemmel til i dag.

”Det vil være interessant, hvis vi kan få lov til at parkere vand rundt på lavbundsjorde, der i forvejen ikke er gode for landbruget. Det vil hjælpe på tilpasning og forebyggelse, men kunne også give en klimagevinst,” siger Carl-Emil Larsen.

I den fulde artikel på Altinget Forsyning kan du blandt andet læse, hvordan Danmarks Naturfredningsforening mener, politikerne bør tænke klimatilpasningsindsatsen i sammenhæng med klimahandlingsplanen. Og hvorfor KL er rigtig glade for regeringens udspil. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Emil Larsen

Administrerende direktør, DANVA, bestyrelsesmedlem, Water Valley Denmark, bestyrelsesmedlem, GEUS, bestyrelsesmedlem, DNNK
cand.scient i geofysik (Aarhus Uni. 1987)

0:000:00