Snit af målinger: Alternativet står til at ryge ud af Folketinget

RISBJERGSNITTET: Efter to måneder med kaotiske tilstande i Alternativet dømmer et nyt snit af målinger nu partiet ude af Folketinget. Det understreger, at partiet er færdigt, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville Alternativet formentlig ikke kunne genvinde sin plads Folketinget.

Det viser et nyt vægtet snit af meningsmålingerne i marts måned, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge det står Alternativet til at ryge under spærregrænsen og få blot 1,5 procent af stemmerne ved et folketingsvalg.

Den lave opbakning understreger, at partiet er et færdigt projekt, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det har stået klart næsten fra det øjeblik, Josephine Fock blev valgt som ny leder efter Elbæk. Hun havde for mange fjender i partiet, og det interne rivegilde i empatiens parti satte ny rekord i politisk brutalitet," siger han.

Ikke et fravalg af Alternativets politik
Utilfredsheden med Josephine Fock kom til syne i begyndelsen af marts måned, da den tidligere politiske leder, Uffe Elbæk, forlod sit politiske projekt sammen med tre andre folketingsmedlemmer. Det efterlod Torsten Gejl som partiets eneste medlem i Folketinget.

De fire medlemmer sagde farvel efter et tumultarisk forløb, hvor Josephine Fock af flere tidligere partiansatte er blevet anklaget for at have en aggressiv ledelsesstil.

Altingets politiske kommentator påpeger, at det alene er det forløb, der har resulteret i manglende vælgertække. Partiets politik er stadig aktuel blandt danskerne:

"Alternativets deroute er ikke et fravalg af partiets politik. Den grønne dagsorden kommer igen efter coronakrisen, og Alternativets forslag om 30 timers arbejdsuge kan måske få ny aktualitet, hvis arbejdsløsheden bliver langvarig. Men vælgerne gider ikke karaktermord og personfnidder for åbent tæppe," siger Erik Holstein.

Har effekten af Mette Frederiksens håndtering af coronakrisen vist sig i det kvalitetsvejede snit af målingerne i marts? Se alle tal på Altinget Christiansborg.

Dokumentation

Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Epinion/Altinget og DR Nyheder, Voxmeter/Ritzau og YouGov/B.T. gennemført i marts måned.

I alt er der 5.598 interview med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Den statistiske usikkerned er +/- 1,2 procentpoint.

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00