Radikale puster nyt liv i forslag om obligatorisk uddannelseskonto

OPKVALIFICERING: Det skal gøres obligatorisk ved lov at indbetale en procentdel af sin løn til en personlig uddannelseskonto, foreslår Radikale.

Alle skal have ret til efteruddannelse. 

Det mener Radikale, der ønsker at gøre det obligatorisk for alle at opspare en del af deres løn på en personlig uddannelseskonto. 

"Der er brug for at gentænke vores tilgang til uddannelse. Vi skal give folk en reel mulighed for uddannelse hele livet igennem. Vi har talt om det i mange år, men vi er ikke rigtig lykkedes med det," siger partiets beskæftigelsesordfører, Samira Nawa. 

Partiet fremlagde første gang forslaget i 2017.

Siden da har coronakrisen kastet næsten 50.000 personer ud i ledighed, og flere kan blive ramt, når de økonomiske hjælpepakker inden længe udfases. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har bebudet en "opkvalificeringsreform", og det er i de forhandlinger, at regeringens støtteparti håber at gøre forslaget til virkelighed. 

"Lige nu står vi i en situation, der viser, hvor vigtigt det er, at man kan omstille sig, hvis man havner i ledighed. Vi vil gerne være på forkant og tænke ind i fremtidens arbejdsmarked," forklarer Samira Nawa uddyber:

"Jeg tror, det er vigtigt for motivationen, at man selv har en medbestemmelse og et ejerskab over sit efteruddannelsesforløb. Jeg tror, at det vil blive brugt meget, og at det vil ruste arbejdsstyrken til en anden gang, hvor vi måtte havne i en krise."

Konkret foreslår partiet, at det gøres obligatorisk ved lov at opspare 2,25 procent af sin løn på kontoen. Det svarer til at opspare fem dage årligt. 

Forslaget bliver ikke velmodtaget hos arbejdsmarkedets parter. Læs hvorfor i den fulde artikel på Altinget Arbejdsmarked.

Forrige artikel Dagens overblik: Regeringen sender penge til Tunesien og Rwanda for at stoppe flygtninge og migranter Dagens overblik: Regeringen sender penge til Tunesien og Rwanda for at stoppe flygtninge og migranter Næste artikel Nye praktiktal: Antallet af aftaler er halveret Nye praktiktal: Antallet af aftaler er halveret