Støttepartier afviser at skære i bistand til Asien

MODSTAND: Det er farligt og kortsigtet at skære i bistanden til Myanmar, Bangladesh og Afghanistan, som regeringen foreslår. Det mener SF, Enhedslisten og Radikale, der ikke vil opprioritere Afrika på bekostning af Asien.

Truslen fra klimaforandringer, placeringen af verdens største flygtningelejr, og følgerne af en mangeårig krig med dansk deltagelse.

Sådan lyder nogle af argumenterne fra regeringens tre støttepartier, der alle er imod regeringens forslag om at skære i bistanden til Myanmar, Bangladesh og Afghanistan.

"Det vil være en skandale," siger Christian Juhl, der er udviklingsordfører for Enhedslisten.

Konkret foreslår regeringen i finanslovsudspillet for 2021 at skære i støtten til de flerårige landeprogrammer i de tre asiatiske lande med 364 millioner kroner.

Rasmus Nordqvist, SF's udviklingsordfører, mener, at det vil være en "farlig øvelse", der kan få store konsekvenser.

"Udviklingen i både Myanmar og Bangladesh ser ikke bedre ud efter corona, tværtimod. Vi skal tænke strategisk og samlet. Det er ikke det, man gør her," siger han.

Kortsigtet at nedprioritere Asien
Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) ønsker et øget fokus på Afrika. Det vil ifølge regeringen medføre en nedgang i bistanden til Asien.

Radikales udviklingsordfører, Anne Sophie Callesen, vil gerne være med til at opruste i Afrika. Men hun mener ikke, at det skal ske på bekostning af Asien.

"Det lyder rimelig kortsigtet. Asien er både en vækstmotor og kan være en motor for flere liberale demokratier, men det kan også blive det modsatte, afhængig af hvem vi lader bestemme i Asien," siger hun og fortsætter:

"Og så giver det ikke så meget mening i forhold til regeringens udmelding om en mere grøn og værdibaseret udenrigs- og udviklingspolitik."

Christian Juhl mener også, at det kan give udfordringer på langt sigt.

"Via udviklingsbistanden opbygger vi kontakter og gode forbindelser til landene og deres virksomheder. Hvis vi indskrænker os til Afrika, så får vi et problem på den lange bane," siger han.

Støttepartierne er også kritiske over for at lade støtten til Afghanistan falde. Læs mere om det på Altinget Udvikling.

Forrige artikel Tidligere særlig rådgiver skal styrke kommunikationen hos Novo Nordisk Tidligere særlig rådgiver skal styrke kommunikationen hos Novo Nordisk Næste artikel Departementschef om instruks-sag:  Støjberg ville noget andet, og det var hårdt at være i Departementschef om instruks-sag: Støjberg ville noget andet, og det var hårdt at være i