Måling: Danskerne er mere bekymrede for demokratiet under coronakrisen end svenskerne

DEMOKRATI: Statslige indgreb i frihedsrettigheder i ly af coronakrisen bekymrer danskerne mere end svenskerne, viser nye tal fra Lunds Universitet.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Danmark og Sverige gik forskellige veje, da coronaepidemien kom til Skandinavien i marts.

I Danmark lukkede størstedelen af samfundet ned, mens svenskerne stadig kunne gå på caféer og i fitness. Efterfølgende har den danske strategi har nydt større opbakning i befolkningen end den svenske igennem foråret, viser flere undersøgelser.

Men når det kommer til demokratiets tilstand under coronakrisen er danskerne mere bekymrede end svenskerne.

Det fortæller statskundskabslektor Julie Hassing Nielsen. Hun står bag et projekt under forskningsfeltet komparativ politik fra Lunds Universitet.

Studiet sammenligner løbende den danske og svenske befolknings holdning til Covid-19-håndteringen i de respektive to lande gennem repræsentative surveys. I den nyeste måling ses en signifikant forskel:

”Vi har set en masse målinger, der handler om befolkningens tryghed og tillid til strategien, men der ligger jo også en stor demokratisk dimension i coronahåndteringen. Og denne måling viser altså, at danskerne er bekymrede for indskrænkninger af demokratiske rettigheder under krisen, og de er mere bekymrede end svenskerne,” siger Julie Hassing Nielsen.

Hvad skal man bruge målingens resultater til? Det uddyber Julie Hassing Nielsen i den fulde artikel på Altinget Sundhed.

Læs også

 

Dokumentation

Sådan har forskerne spurgt:
Den nye måling, der omtales i artiklen, er en del af projektet ”We are in this together? Comparing popular attitudes to government pandemic responses in Denmark and Sweden during the COVID-19 pandemic 2020.”

Projektet er finansieret af Department of Political Science, Lund University.

Forskerne har spurgt til demokrati og Covid-19 i Danmark og Sverige på følgende måde:

”Covid-19-pandemien har betydet, at grundlæggende friheder – herunder forsamlings- og bevægelsesfriheden – er blevet mindsket. Herudover har regeringen fået større magtbeføjelser, for eksempel ved hastelovgivning af epidemiloven under pandemien.

Hvor placerer du dig på en skala fra 0 til 10, hvor 0 betyder, at du er meget urolig over regeringens nye magtbeføjelser og de begrænsede forsamlings- og bevægelsesfriheder og 10 betyder, at du overhovedet ikke er urolig?"


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julie Hassing Nielsen

Lektor i statskundskab, Lund Universitet
MPhil (Uni. of Cambridge. 2007), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (The European University Institute, Firenze. 2012)

0:000:00