Eksplosiv vækst i elbilsalget kan gøre omstillingen af bilparken billigere

ELBILER: En massiv vækst i el- og hybridbilers andel af det samlede bilsalg kan gøre det lettere at gennemføre omstillingen af bilparken, vurderer medlem af elbilkommissionen og medlem af Klimarådet. 

Mens Folketingets partier gennem efteråret har forhandlet om et nyt afgiftssystem, der skal fremme omstillingen af bilparken, har danskerne for alvor taget de grønne biler til sig.

Siden juli har cirka hver femte nye solgte bil været med enten el- eller hybridmotor, og dermed har landets bilforhandlere slået alle rekorder for salg af grønne biler.

Den eksplosive udvikling kan betyde, at omkostningerne forbundet med omstillingen af bilparken bliver lavere end hidtil antaget.

Det vurderer Mogens Fosgerau, der er professor ved Københavns Universitet og medlem af elbilkommissionen.

”Det tyder på, at folk tager elbilen hurtigere til sig, end vi havde regnet med. Det betyder, at man også kan have en forventning om, at det er lettere at få folk til at købe elbiler end tidligere antaget,” siger han.

Han uddyber dog, at elbilsalget kan være påvirket af usikkerhed om afgifterne, fordi de nuværende afgiftslempelser står til at udløbe ved årsskiftet. Det kan have fået flere potentielle elbilkøbere til at handle. 

Klimarådet: Billigere for statskassen
Analysen bakkes op af Niels Buus Kristensen fra Klimarådet, der også vurderer, at det eksplosivt stigende elbilsalg kan betyde en billigere videre omstilling af bilparken frem mod 2030.

"Når bilkøbernes skepsis forsvinder hurtigere end forventet, så kan man opnå det samme antal elbiler med mindre incitament i form af tilskud eller fradrag på elbiler. Det gør omstillingen billigere på længere sigt, både for statskassen og samfundet som helhed," siger Niels Buus Kristensen.

Folketinget forhandler i disse dage om et nyt afgiftssystem, der skal sikre den grønne omstilling af bilparken.

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Transport, hvor du får flere tal, perspektiver og kommentarer på historien. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Bank tæt på at sløjfe kontrakt med landsholdet på grund af kviklånslov Bank tæt på at sløjfe kontrakt med landsholdet på grund af kviklånslov Næste artikel Julekalender: Anne Marie Engtoft brød ud i dans, da telefonen havde ringet Julekalender: Anne Marie Engtoft brød ud i dans, da telefonen havde ringet