Kritik af statsstøttet tænketank breder sig til Christiansborg

KRITIK: Uroen i geledderne hos Atlantsammenslutningen vokser. Dansk Folkepartis Peter Skaarup vil have udenrigsministeren og forsvarsministeren på banen i sagen om regnskabsrodet i tænketanken, der hvert år modtager mere end en million kroner i offentlig støtte.

Udenrigsministeren og forsvarsministeren må sætte ind og finde ud af, hvad der er op og ned i sagen," siger DF's Peter Skaarup, der er medlem af repræsentantskabet for Atlantsammenslutningen, der er kommet i økonomiske problemer på grund af regnskabet for 2019.
Udenrigsministeren og forsvarsministeren må sætte ind og finde ud af, hvad der er op og ned i sagen," siger DF's Peter Skaarup, der er medlem af repræsentantskabet for Atlantsammenslutningen, der er kommet i økonomiske problemer på grund af regnskabet for 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas KrogMaja HagedornMads Mose Vikkelsø

Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) til personligt at gå ind i sagen om regnskabsrodet i tænketanken Atlantsammenslutningen, der hvert år modtager mere end en million kroner i offentlige tilskud.

I tænketankens årsrapport for 2019 kom revisionsfirmaet PwC med en række kritiske bemærkninger til regnskabet.  Det har ført til, at Udenrigsministeriet har sat Atlantsammenslutningen under øget tilsyn, og at tænketanken ikke har fået udbetalt sit tilskud for 2021. Det får den kun, hvis den i slutningen af denne måned kan fremvise et regnskab med en blank revisionspåtegning.

Men det er i Peter Skaarups optik ikke nok, at sagen overlades til embedsmænd.

"Jeg kan blot konstatere, at der selvfølgelig skal være styr på de organisationer, der modtager offentlige skattekroner. Udenrigsministeren og forsvarsministeren må sætte ind og finde ud af, hvad der er op og ned i sagen," siger Peter Skaarup, der selv er medlem af tænketankens repræsentantskab.

Fakta

Atlantsammenslutningen fik én million kroner i offentlig støtte i 2019

Atlantsammenslutningen blev oprettet som en uafhængig folkeoplysningsorganisation i 1950 – samme år som Danmark blev optaget i Nato.

I dag er tænketanken en del af det internationale netværk Atlantic Treaty Association (ATA), som består af 37 lande.

Der er desuden en dansk ungdomsafdeling. Atlantsammenslutningen arrangerer hvert år konferencer og seminarer og udgiver publikationer og artikler, hvori "aktuelle emner analyseres og diskuteres".

Tænketankens sekretariat ledes af generalsekretær Lars Bangert Struwe, og Slagelse-borgmester John Dyrby Paulsen er formand for bestyrelsen.

Derudover udgør et repræsentantskab Atlantsammenslutningens øverste myndighed. Der sidder en lang række medlemmer, herunder Uffe Ellemann-Jensen, Jens Ringsmose og Kasper Høeg-Jensen.

Hvert år modtager Atlantsammenslutningen 790.000 kroner via finanslovens §6.

I perioden 2018 til 2023 er tænketanken desuden med i forsvarsforliget, hvilket giver mulighed for årligt at søge om et tilskud på 250.000 kroner.

Ifølge regnskaberne er der blevet givet offentlige tilskud for i alt 1.040.000 millioner kroner i 2018 og 1.084.934 millioner kroner i 2019.

Kilde: Kilder: Årsrapporten for 2019 og atlant.dk.

Skærpet tilsyn
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) mener dog, at det er tilstrækkeligt, at embedsmændene tager hånd om sagen.

"Udenrigsministeriet reagerede straks i sagen, satte en stopper for nye udbetalinger og indførte skærpet tilsyn, ligesom tilgangen til udbetalinger nu ændres. Når man modtager støtte fra Udenrigsministeriet, skal tingene være i orden. Det har de ikke været i den her sag, og jeg forventer, at Atlantsammenslutningen nu får rettet op i forhold til de kritikpunkter, der er rejst fra revisors og ministeriets side," siger Jeppe Kofod.

Selvfølgelig skal der være orden på pengene. Og det er også ærgerligt, at vi har overset fem regninger, der koster os 13.000 kroner. Men i det samlede spil er det altså småting.

John Dyrby Paulsen
Formand for Atlantsammenslutningen

"Det er klart, at der skal være styr på, hvordan de midler som Atlantsammenslutningen – og alle andre statsligt støttede organisationer modtager – bliver anvendt. I forbindelse med den konkrete sag er det besluttet at føre skærpet tilsyn med Atlantsammenslutningen i dette budgetår," påpeger Trine Bramsen.

Hvis ikke ministerierne er tilfredse med det, de får at se fra Atlantsammenslutningen i fremtiden, så må Rigsrevisionen på banen, mener det konservative folketingsmedlem Naser Khader, der er medlem af Atlantsammenslutningens repræsentantskab.

"Jeg har en forventning om, at hvis der er den mindste tvivl om regnskabets rigtighed eller lignende, så må Rigsrevisionen undersøge det nærmere," siger Naser Khader.

Adresseres hurtigt og effektivt
Regnskabsrodet møder også kritik fra flere andre af de mere end 50 medlemmer af tænketankens repræsentantskab. Det består blandt andet af 12 folketingsmedlemmer, to tidligere udenrigsministre, en række topofficerer fra Forsvaret og direktører fra den danske forsvarsindustri samt topembedsmænd fra flere ministerier.

"Der skal selvsagt være orden i regnskabet. Derfor er det også utilfredsstillende, at der kan rejses kritik fra revisor. De konkrete kritikpunkter skal selvsagt adresseres både hurtigt og effektiv," siger det socialdemokratiske folketingsmedlem Annette Lind.

Hun er medlem af Atlantsammenslutningens repræsentantskab. Det samme er sognepræst og samfundsdebattør Kathrine Lilleør. 

"Der skal være orden på regnskaberne. Hvis der ikke er det, er det et problem, medmindre man en rigtigt god forklaring," siger Kathrine Lilleør.

Småting i det samlede spil
Atlantsammenslutningen sendte i mandags sit regnskab for 2020 ind til revision hos PwC.

"Lakmusprøven nu er, om vi har et regnskab for 2020, der får en blank revisorpåtegning. Hvis vi ikke får det, så skal vi da tage en seriøs drøftelse af det i bestyrelsen. For så er der stadig nogle ting, der skal på plads," siger Atlantsammenslutningens formand John Dyrby Paulsen.

Han har tidligere over for Altinget erklæret, at det vigtigste for ham er, at Atlantsammenslutningen bidrager til at lave folkeoplysning og debat om Nato og viden om forsvars- og sikkerhedspolitik i Danmark.

Læs mere om sagen på Altinget Forsvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

0:000:00