Danske Minkavlere: "Vi vil ikke anbefale nogen at bruge dvaleordningen"

DØDSDOM: Under 50 minkavlere kommer til at benytte dvaleordningen. Det mener Danske Minkavlere, der anser minkavl i Danmark for et afsluttet kapitel. 

Det er slut med minkavl i Danmark. Det mener Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Danske Minkavlere. Han fraråder minkavlerne at benytte sig af dvaleordningen. 
Det er slut med minkavl i Danmark. Det mener Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Danske Minkavlere. Han fraråder minkavlerne at benytte sig af dvaleordningen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Dansk Minkavl er lagt i graven. 

Sådan lyder dommen tirsdag fra Danske Minkavlere.

"Det bliver et farvel til dansk minkavl. Det har jeg sagt fra dagen efter pressemødet i november. Med den udmelding, der kom, kan erhvervet ikke genstartes," siger Tage Pedersen, bestyrelsesformand for Danske Minkavlere. 

Selvom regeringen sammen med Venstre, Radikale Venstre, SF og Liberal Alliance mandag indgik en aftale om kompensation til de danske minkavlere, ændrer det ikke dødsdommen over erhvervet, mener Danske Minkavlere. 

Det bliver et farvel til dansk minkavl. Det har jeg sagt fra dagen efter pressemødet i november. Med den udmelding, der kom, kan erhvervet ikke genstartes.

Tage Pedersen
Bestyrelsesformand, Danske Minkavlere

Aftalen, der samlet kan koste staten op imod 18,8 milliarder kroner, indeholder en dvaleordning for de minkavlere, som håber at kunne fortsætte erhvervet i fremtiden. 

Dvaleordningen indebærer, at minkavlerne kan lægge deres produktionen i dvale frem til 31. december 2021.

Læs også

Datoen kan ændres, hvis det fortsat ikke er sundhedsfagligt forsvarligt at drive minkavl i Danmark, men fristen kan kun forlænges med et år. 

Tage Pedersen fraråder landets omkring 1.000 minkavlere at bruge ordningen. 

"Vi vil ikke anbefale nogen at bruge dvaleordningen," siger Tage Pedersen og tilføjer:

"Der bliver ganske få, som kommer til at starte op igen. Det er jeg helt overbevist om, og det vil jeg ikke ønske for dem, fordi alle de fælles virksomheder, der har drevet minkavl i Danmark - auktionshuset Kopenhagen Fur, fodercentralerne, pelserierne osv. - forsvinder for evigt."

Hvor mange danske minkavlere, tror du, vil benytte sig af dvaleordningen?

"Det bliver ganske få. Det bliver under 50, er mit bud," siger Tage Pedersen. 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Erhverv, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund om sagen. Du kan tegne et prøveabonnement her.

Dokumentation

Minkerhvervet i Danmark

Det vurderes, at der indtil aflivningen af alle mink i Danmark var cirka 1.000 minkavlere i Danmark. Det omfatter både fuldtidsminkavlere og deltidsminkavlere, der fx driver en minkbedrift ved siden af andet landbrug.

Minkavlerne havde cirka 2,5 millioner avlsdyr i 2019 og producerede cirka 13 millioner minkskind.

Der var cirka 2.600 heltidsbeskæftigede på de danske minkfarme i 2019. Dertil kommer de beskæftigede i følgeerhverv, hvorfor mange danskere på den ene eller anden måde har en tilknytning til minkerhvervet.

I 2019 eksporterede Danmark 24,5 millioner minkskind til en samlet værdi af 4,9 milliarder kroner ifølge tal fra Danmarks Statistik. Værdien af den danske eksport har varieret betydeligt over de seneste 10 år fra 4,1 milliarder i 2009 til 12,8 milliarder kroner i 2013.

Kilde: Erhvervsministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

Tage Pedersen

Bestyrelsesformand, Dansk Pelsdyravlerforening & Kopenhagen Fur
HHX

0:000:00