6 opsigtsvækkende citater fra kronprins Frederik

FØDSELAR: Kronprinsen runder et skarpt sving, og Altinget har i den anledning samlet 6 udtalelser, der har vakt debat. I løbet af årene har han både udtalt sig om Hiroshima, ytringsfrihed og klimaforandringer.   

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Danmarks kommende konge fylder 50 år i dag, og det markeres over hele landet.

Kronprins Frederik har flere gange markeret sig og rykket ved grænserne for, hvad man som kongelig kan gøre og sige i dagens Danmark. 

Altinget har i anledning af kronprinsens runde dag samlet nogle af hans udtalelser, der har skabt debat gennem tiden.

 

Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix 

Da den 19-årige kronprins for første gang rejste til Japan som Danmarks officielle repræsentant, kom han med en udtalelse, der sendte ham i modvind i slutfirserne. 

”For mig er krigens rædsler væk. Som ny generation kan man ikke tage hensyn til, hvad der skete i fortiden. Det er nutiden, der sætter sit præg på mig.”

Sådan lød det fra kronprins Frederik, lige efter at han havde besøgt Hiroshima i Japan, og det faldt ikke i god jord hverken ude eller hjemme. 

 

Foto: Bjarne Lüthcke/ Ritzau Scanpix 

En udtalelse, der også vakte stor opsigt i den danske befolkning, var, da kronprinsen offentligt stak til sin fars strenge franske opdragelse i sin tale til dronningen og prinsgemalens sølvbryllup i 1992. Kronprinsen har også efterfølgende udtalt, at han ikke ønsker at opdrage sine egne børn på samme måde.  

"Papa, man siger, at den, man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed. Til tider var den måske lidt overvældende og føltes måske også lidt tilfældig. Som barn følte jeg mig tit lidt magtesløs over for din stringente logik, din klare syntaks. Du æggede til diskussion, og derved lærte du mig ikke at tage noget for givet og at være kritisk. Det føler jeg i dag som en stor styrke."

 

Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix 

På trods af at den kongelige familie ikke må udtale sig politisk, har kronprinsen flere gange gået lige til kanten. Forud for klimatopmødet i København i 2009 gav han blandt andet en opsang til internationale topinvestorer.

”Jeg har personligt set smeltende gletsjere på mine rejser til Grønland, længe før jeg var klar over, hvad klimaforandringer var. Business as usual er ikke en mulighed. Vi er nødt til at handle.”

 

Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix 

Da kronprins Frederik i 2009 trådte ind i Den Internationale Olympiske Komité, havde der op til været heftig debat om, hvorvidt det var muligt for en kongelig at være en del af komitéen, når han i kraft af sin position ikke må udtale sig politisk. 

”Langt størstedelen af IOC's (Den Internationale Olympiske Komité red.) arbejde handler om sport og idræt. De politiske spørgsmål, der måtte opstå, vil jeg overlade til andre.”

 

Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix 

Under De Olympiske Lege i London i 2012 forsvarede kronprins Frederik begrænsningen af deltagernes ytringsfrihed på de sociale medier. Deltagerne måtte nemlig kun skrive om sig selv uden at kommentere andre udøvere.

”Det handler om, at man lever op til den olympiske ånd, og at man behandler hinanden respektfuldt og venskabeligt, uanset om det er på banen, i den olympiske by eller på et tweet,” sagde kronprins Frederik dengang til Jyllands-Posten.

 

Foto: Keld Navntoft/ Ritzau Scanpix 

Igen i 2016 gjorde kronprinsen sig bemærket, da han stemte for, at russiske atleter skulle have lov at deltage i OL i Rio de Janeiro. Det gjorde han, på trods af at den danske regering ville udelukke Rusland, efter at det var blevet afsløret, at de havde et statstøttet dopingprogram.

I portrætbogen "Under bjælken", der er skrevet af journalist og forfatter Jens Andersen, forholder kronprinsen sig til, at han er blevet beskyldt for at at gå imod den politiske linje i Danmark. 

”Jeg er blevet beskyldt for at have talt imod den daværende kultur- og sportsminister (Bertel Haarder (V), red.). Det har jeg ikke gjort. Jeg ville jo have bedrevet udenrigspolitik, hvis jeg ene mand havde bedt om at få ordet i IOC-forsamlingen og sagt: Jeg synes, det er forkasteligt, at alle russiske sportsudøvere ikke bliver udelukket,” siger kronprinsen i bogen.

Dokumentation

Blå bog

  • Frederik André Henrik Christian, Hans Kongelige Højhed Kronprinsen, Prins til Danmark, greve af Monpezat, er født 26. maj 1968.
  • Han er søn af H.M. Dronning Margrethe 2. og Prins Henrik af Danmark.
  • Kronprinsen blev i 1995 cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og læste undervejs statskundskab ved Harvard University, USA, 1992-93.
  • Han fuldførte frømandsuddannelsen ved Søværnets frømandskorps i 1995. Samme år blev kronprinsen også udnævnt til premierløjtnant af reserven i Søværnet og i 1997 udnævnt til kaptajnløjtnant af reserven i Søværnet.
  • 4. maj 2004 giftede kronprinsen sig med Mary Elizabeth Donaldson.

Kilde: Kongehuset.dk 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.M. Kong Frederik André Henrik Christian

Konge af Danmark, greve af Monpezat
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), kommandørkaptajn i søværnet (2004), oberstløjtnant i hæren (2004), oberstløjtnant i flyvevåbnet (2004), kommandør i søværnet (2010), oberst i Hæren og Flyvevåbnet (2010)

0:000:00