Aftale sikrer midler til udfasning af oliefyr, udtag af lavbundsjorde og CO2-lagring

AFTALE: S-regeringen, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet er søndag blevet enige om en ny finanslov for 2021. Den giver blandt andet penge til geotermi og klimabistand, og så overlever bredbåndspuljen. Få overblikket her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Morten ØyenEmma Qvirin Holst

Kulminationen på de seneste par dages delaftaler i Finansministeriet kom søndag eftermiddag.

Her kunne regeringen præsentere næste års finanslov sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

”Finansloven for 2021 handler om at holde hånden under danske arbejdspladser, hjælpe danske virksomheder og lave grøn omstilling,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde søndag.

I år har regeringen og støttepartierne også forhandlet om udmøntningen af den såkaldte coronakrigskasse og støttemidler fra EU’s genopretningsfond, hvor regeringen regner med at kunne hente 11,4 milliarder kroner.

Derfor er det ikke blot en ny finanslov, som partierne kunne præsentere. De er også blevet enige om en række nye tiltag, der skal sætte gang i den coronaramte danske økonomi.

Her kan du få et overblik over de grønne dele af aftalen:

Tilskudspulje til udfasning af olie- og gasfyr
Regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er enige om at styrke indsatsen for den grønne omstilling af individuel opvarmning yderligere ved at øge udfasningen af olie- og gasfyr.

Der afsættes i alt 225 millioner kroner i 2021, 225 millioner kroner i 2022, 145 millioner kroner i 2023, 155 millioner kroner i 2024 og 60 millioner kroner i 2025 til de tilskudspuljer til udfasning af olie- og gasfyr, som blev aftalt med Klimaaftale for energi og industri med videre i 2020 og den opfølgende aftale af 30. oktober 2020. De afsatte midler er inklusiv afledt afgiftstab.

Pulje til grøn transport
Regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er enige om at styrke omstillingen til grøn transport ved at afsætte en pulje, der skal understøtte initiativer, der kan bidrage til den grønne omstilling af transportsektoren, for eksempel elfærger, udbredelse af ladeinfrastruktur, omstilling af den tunge transport med videre. Den endelige udmøntning af puljen aftales mellem aftalepartierne primo 2021.

0:000:00