Debat

Alex Vanopslagh: Øremærket barsel er et frontalangreb på familien

DEBAT: Seneste skud på EU-stammen er et nyt indgreb i såvel medlemslandene som den enkeltes frihed. Der er ingen grund til at juble, skriver Liberal Alliances politiske leder, Alex Vanopslagh.

Grænse efter grænse overskrider staten i jagten på at forme det perfekte menneske, der lever, som staten befaler. Nu er turen kommet til barslen, skriver LA-leder Alex Vanopslagh.
Grænse efter grænse overskrider staten i jagten på at forme det perfekte menneske, der lever, som staten befaler. Nu er turen kommet til barslen, skriver LA-leder Alex Vanopslagh.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Vanopslagh (LA)
Politisk leder og beskæftigelsesordfører

Ronald Reagan sagde engang, at de mest rædselsvækkende ord i verden var: "Jeg kommer fra staten, og jeg er her for at hjælpe dig."

Nu er staten her for at hjælpe familierne med at hitte ud af barslen. To måneder af barslen skal øremærkes til faren ifølge et EU-direktiv – det vil sige, at de to måneder bortfalder, hvis faren ikke bruger dem – og det diskuteres nu frejdigt, om Danmark ikke igen, igen skal overimplementere EU-lovgivning, som vi plejer at gøre, når vores landmænd skal generes.

EU-systemet er i gang med at kværne, og den slags er svært at stoppe, så lad os lægge de praktiske diskussioner til side og forholde os til det principielle: At familielivet ikke er til for staten.

Man har pisket en stemning op om, at familier er undertrykte, hvis deres barselsmønster ikke passer med det, der er udpeget som det rigtige af magthavere, bureaukrater og emsige ligemagere.

Alex Vanopslagh (LA)
Politisk leder og beskæftigelsesordfører

Hvad forældre vælger, når de går på barsel, bør være deres suveræne beslutning. Hvis den ene forælder vil længere tid på barsel end den anden, måske endda tage det hele, og de indretter sig sådan, er der ingen, der bliver undertrykt.

Undertrykkelsen kommer først, når statsmagten blander sig. Det er det rene galimatias, at man har pisket en stemning op om, at familier er undertrykte, hvis deres barselsmønster ikke passer med det, der er udpeget som det rigtige af magthavere, bureaukrater og emsige ligemagere.

Frihed indskrænkes i ligestillingens navn
Man kan komme rendende med statistik efter statistik og udlede den ene konspirationsteori efter den anden om undertrykkende samfundsstrukturer og patriarkatet.

Man kan hævde, at kvinder bliver undertrykt af deres mænd, og mænd bliver undertrykt af deres chefer. Det er simpelthen mageløst, at den slags bavl har fået lov at slå rod i beslutningstagerne i det land i verden, der nok har allermest ligestilling mellem mænd og kvinder. Hvor kvinder har allerstørst frihed til at leve deres liv, som de ønsker – den frihed skal nu indskrænkes, endda i ligestillingens navn.

Det er ikke frihed, at staten bestemmer indretning af barselsperioden. Det er et frontalangreb på familien.

Familien er ikke til for staten. Familien er samfundets kerne, ikke et redskab for staten til at skabe mere lighed i abstrakte statistikker, som man har ophævet til selve kernen i et retfærdigt samfund.

Den bagvedliggende argumentation for øremærket barsel handler om, at lønstatistikkerne for mænd og kvinder skal se ens ud. Glem forskelligt karrierevalg eller arbejdstider. Det er utænkeligt, at alle mennesker passer ind i samme skabelon.

Det er utænkeligt, at de traditionelle familiemønstre ikke undertrykker. Det er utænkeligt, at mænd og kvinder i gennemsnit ikke har forskellige ønsker – og at familielivet arter sig derefter.

Staten skal begrænses og beskæres
Mænd og kvinder skal være ens, for det har nogen med en lang universitetsuddannelse konkluderet, og så må statsmagten rykke ind og bestemme over familielivet.

Grænse efter grænse efter grænse bliver overskredet af statsmagten i jagten på at forme det perfekte menneske, der lever præcis, som staten befaler. Nu er turen så kommet til barslen.

Men lad mig slutte med et varsel til dem, der glæder sig over, at statsmagten nu blander sig i familielivet for at fremme deres personlige kæphest: Glæd jer nu ikke for tidligt.

Statsmagten er et instrument, som alle kan spille på. Hvis I vil have jeres vilje på bekostning af andres frihed, kommer der en dag, hvor jeres modstandere kan få deres vilje på bekostning af jeres frihed.

Det er derfor, at staten skal begrænses og beskæres – så mennesker kan få mere frihed til at være noget for hinanden i frivillige, forpligtende og nære fællesskaber.

Derfor bør vi øremærke en plads i skraldespanden til øremærket barsel.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan gearer vi arbejdsmarkedet til at sende far på barsel?

Øremærket fædrebarsel er igen på den politiske dagsorden.

EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022, og overenskomstaftalen for industrien skal sikre, at fædres forældreorlov med fuld løn skal stige til to måneder.

Altinget giver ordet til centrale aktører, som i en temadebat vil give deres svar på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Når vi er bundet op af EU-direktivet, hvilke implikationer får det så for det danske arbejdsmarked? Skal øremærket barsel til fædre være aftalt af arbejdsmarkedets parter i overenskomster eller af politikerne? Og skal vi gå skridtet videre end EU og sikre mere end to måneders betalt barsel til fædrene?

Her er aktørerne:
  • Alex Vanopslagh (LA), medlem af Folketinget, politisk leder og beskæftigelsesordfører
  • Astrid Carøe (SF), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Bent Bøgsted (DF), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Birgitte Bergman (K), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Dorte Sindbjerg Martinsen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, Dansk Industri
  • Mona Striib, forbundsformand, FOA
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget, beskæftigelsesordfører og ligestillingsordfører
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00