Alternativet indfører rotationsprincip for alle på nær Uffe Elbæk

ROTATION: Folketingsmedlemmer må ikke genopstille efter ti år. Det blev vedtaget på Alternativets landsmøde. Reglen undtager dog partiets politiske leder.

Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-SchlegelFreja Søgaard

Der skal gives plads til håbefulde politiske talenter i Alternativets fremtidige folketingsgrupper.

Det er en af bevæggrundene for et forslag om rotationsprincip blandt folketingsmedlemmerne, som blev vedtaget med overvældende flertal på partiets landsmøde i Odense lørdag eftermiddag.

Konkret betyder det, at politikere, der har siddet i Folketinget i ti år, ikke kan genopstille. Partiets politiske leder er dog undtaget fra reglen.

Initiativet til forslaget kom fra en række menige partimedlemmer, men et stort flertal i folketingsgruppen stemte også for forslaget.

Der er jo ingen grund til, at den politiske leder ikke skal være omfattet af samme regel som alle andre

Carolina Magdalene Maier
Folketingsmedlem for Alternativet

"Det er en rigtig god idé. Jeg har aldrig set mig selv som en, der skulle sidde i politik i så lang tid. Samtidig tvinger det os til hele tiden at talentudvikle og rykke nye dygtige folk ind," siger Rasmus Nordqvist, der, selvom han genopstiller til Folketinget, kan droppe sit mandat i tilfælde af, at han bliver valgt til Europa-Parlamentet.

Fortrøstningsfuld trods frafald
Han kan derfor blive en af flere profiler i partiet, som vil være ude af folketingsgruppen til sommer sammen med blandt andre Josephine Fock og René Gade. Men den store udskiftning i gruppen bekymrer ham ikke.

"Næsten ligegyldigt, hvordan valgresultatet bliver, så kommer vi til at have meget mere erfaring i den næste folketingsgruppe. Da vi kom ind i 2015, havde Uffe Elbæk som den eneste erfaring med at sidde i Folketinget. Så jeg er ret fortrøstningsfuld," siger Rasmus Nordqvist.

Også Carolina Magdalene Maier bakker varmt op om forslaget og går skridtet videre og siger, at reglen også bør gælde for formanden.

"Jeg overvejer, om vi til næste landsmøde skulle prøve at få skrevet den undtagelse ud. Der er jo ingen grund til, at den politiske leder ikke skal være omfattet af samme regel som alle andre. Det tror jeg også, Uffe er enig i," siger hun.

Pernille Schnoor: Jeg er uafklaret
Alternativets sundhedsordfører, Pernille Schnoor, der blev valgt ind for Socialdemokratiet i 2015, men året efter skiftede til Alternativet, var blandt det fåtal af deltagere på landsmødet, der valgte ikke at stemme.

"Jeg må indrømme, at jeg ikke er afklaret på spørgsmålet. På den ene side kan man få gjort op med, at der bare er nogle, der sidder der. Men man må heller ikke underkende, at det at være i Folketinget også er et håndværk og en profession, som kræver nogle færdigheder," siger Pernille Schnoor, der selv har valgt ikke at genopstille efter fire år i Folketinget på grund af, hvad hun selv kalder for en dårlig arbejdskultur på Christiansborg.

"Der er mange problemer med arbejdskulturen i Folketinget, og jeg har svært ved at vurdere, om det vil gavne situationen med et rotationsprincip eller det modsatte," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Leder, Egmont Fondens projekt 'SygtStærk', fhv. MF, gruppeformand og politisk ordfører (ALT)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

Pernille Schnoor

Udviklingschef, Headspace, stifter, tænketanken Talk, fhv. MF (ALT)
ph.d. i marketing (Copenhagen Business School 2004), cand.comm. (Roskilde Uni. 1994)

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

0:000:00