Alternativet om borgmesterpost: Vi vil innovere og eksperimentere

KV17: Alternativet vil bruge en forventet post som kultur- og fritidsborgmester i København til at eksperimentere og sætte fokus på emner som madkultur og kreative industrier. De overtager posten fra DF's Carl Christian Ebbesen, der begrunder sit partis fald med en generel landspolitisk tilbagegang.

Alternativets spidskandidat, Nico Grünfeld, glædede sig efter valgnattens forhandlinger over, at partiet ser ud til at få nøglerne til Kultur- og Fritidsforvaltningen i København.
Alternativets spidskandidat, Nico Grünfeld, glædede sig efter valgnattens forhandlinger over, at partiet ser ud til at få nøglerne til Kultur- og Fritidsforvaltningen i København.Foto: Katja Holm/Altinget
Sine Riis LundTyson W. Lyall

Alternativet er braget ind på det københavnske rådhus.

I alt seks mandater får partiet at gøre godt med de kommende fire år.

Selvom Alternativet strøg ind i Borgerrepræsentationen med grøn medvind i ryggen, ser det dog ud til, at det fremover bliver kulturområdet, som partiet skal give et politisk rygstød.

Som fjerdevælger til borgmesterposterne har partiets spidskandidat, Nico Grünfeld, peget på kultur- og fritidsområdet.

Jeg mener, vi har gjort, hvad vi kunne.

Carl Christian Ebbesen
Spidskandidat, Dansk Folkeparti

"Kultur, kunst, fritid, sport og bevægelse er en vigtig del af at være københavner. Vi ønsker, at København skal være en sprudlende, kulturel by, der sætter fokus på bæredygtighed, madkultur, kunst og ikke mindst kreative industrier. Det håber vi selvfølgelig, at vi kan være med til at sætte vores præg på, både når det gælder bæredygtighed, men også når det gælder forbrug, dannelse og musikalitet med videre," siger Nico Grünfeld.

ALT: Kultur en god platform for os
Den københavnske valgkomet snupper posten fra Dansk Folkeparti, men Nico Grünfeld har ikke taget stilling til, hvordan det kommer til at ændre kultur- og fritidspolitikken i hovedstaden.

Det står dog klart, at innovation bliver et nøgleord for partiet, der som en del af konstitueringsaftalen også har fået Innovationshuset flyttet fra økonomiudvalget over til kultur- og fritidsudvalget.

"Vi ønsker at være med til at skabe nogle nye progressive og innovative løsninger og eksperimenter, så vi også går forrest i nogle nye løsninger og nye måder at tænke på, så det passer os vældigt godt, hvis vi kan få lov at lege med innovative kræfter i København," siger Nico Grünfeld.

Som led i valgkampen har Alternativet i København fremlagt en række kulturpolitiske forslag, som man vil arbejde for. For eksempel at biblioteker og kunsthuse skal styrkes og at der skal mere professionel kunst og kultur ind i folkeskolen. Partiet ønsker også at indføre flere åbne scener, så uafhængige kunstnere kan komme tættere på borgerne.

Jeres hjerte er i høj grad det grønne område, er der ikke en snert af skuffelse over, at Enhedslisten løber med posten som miljø- og teknikborgmester?

"Overhovedet ikke, jeg er så glad for, at Enhedslisten ser ud til at få lov til at drive den post videre, som de har gjort det vildt godt på, og vi mener også, at hele kulturområdet kan være med til at sætte en dagsorden omkring bæredygtighed generelt," siger en træt Nico Grünfeld.

DF på en landspolitisk nedtur
Et parti, der derimod ikke lægger skjul på sin skuffelse, er Dansk Folkeparti, som må aflevere borgmesternøglen til netop Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Det borgerlige valgforbund med Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti mistede nemlig tre mandater i alt.

"Det gjorde, at jeg ikke var i stand til at kunne bringe mig i spil til genvalg på posten, og det er jeg selvfølgelig ked af. Specielt fordi jeg synes, at det er lykkedes at skabe nogle gode resultater de sidste fire år, ikke mindst i forhold til investeringer i idræts- og svømmehaller, fodboldbaner og andre idrætsfaciliteter," siger partiets spidskandidat og nuværende borgmester, Carl Christian Ebbesen.

Dansk Folkeparti er gået tilbage med 2,4 procentpoint, men Carl Christian Ebbesen afviser, at partiet burde have grebet kampagnen anderledes an.

“Det ser jo ud til, at der er den tendens lidt over hele valget, og den ramte så også København. Jeg mener, vi har gjort, hvad vi kunne,” siger Carl Christian Ebbesen.

Dansk Folkepartis første borgmester
Trods en vemodig dag, bevarer Carl Christian Ebbesen også en stolthed over det, han har præsteret de seneste fire år.

"Der er trods alt ikke nogen, der kan tage fra mig, at jeg blev Dansk Folkepartis første borgmester, har opnået resultater på posten og vist, at vi kan tage ansvar og lave aftaler til gavn for København. Så på den måde har jeg det rigtig godt i maven," siger han.

Carl Christian Ebbesen kan da også glæde sig over, at han har fået posten som 2. næstformand i Borgerrepræsentationen. Det svarer i andre kommuner til at være viceborgmester.

Han fik i natteforhandlingerne tilbudt posten af de røde partier mod at gå med i en konstitueringsaftale.

Han drøftede tilbuddet med de øvrige borgerlige partier, der alle endte med at gå til overborgmesteren og indgå i en bred aftale.

Det fik Frank Jensen til at kalde aftalen "historisk" og en demontering af myten om, at det københavnske rådhus er et hus, hvor der bliver lavet snubletråde og stukket knive i ryggen på hinanden.

V: Vi er stadig det største borgerlige parti
Dansk Folkeparti er ikke ene om at måtte lægge kind til en vælgerlussing. Venstre er gået tilbage med 3,6 procentpoint, og spidskandidaten Cecilia Lonning-Skovgaard medgiver, at man gerne havde set et bedre valg. 

"Jeg tror, det har været en kombination af, at jeg er ny spidskandidat, og at Venstre måske også på landsplan har haft et lidt svært valg. Jeg tager selvfølgelig min del af ansvaret for det, men vi noterer os også, at vi beholder positionen som det største borgerlige parti, og at vi har sikret os en borgmesterpost og dermed en platform at bygge videre på," siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun vandt i 2016 et internt kampvalg, der væltede Pia Allerslev af pinden som partiets frontfigur, og som det tyder nu, kan hun overtage posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester fra den radikale Mia Nyegaard, der må nøjes med at være sjettevælger til de i alt syv borgmesterposter.

Socialdemokratiet vil som tredjevælger til fagborgmesterpost gå efter børne- og ungeområdet.

Dokumentation

Fordelingen af poster som led i konstitueringsaftalen

Dansk Folkeparti får disse poster:

  • 2. næstformand i Borgerrepræsentationen
  • Et menigt bestyrelsesmedlem i By & Havn
  • Et medlem af Økonomiudvalget
  • Tre medlemmer af de stående udvalg, heraf et medlem af Teknik- og Miljøudvalget

Enhedslisten og SF skal internt fordele følgende poster:

  • Formandspost for Folkeoplysningsudvalget
  • Formandsposten for CTR
  • Bestyrelsespost i DGI-byens bestyrelse
  • Bestyrelsespost i Christianshavns Gymnasiums bestyrelse
  • Bestyrelsespost i Gate 21
  • Bestyrelsespost i By- og Pendlercykelfonden

Socialdemokratiet og Radikale skal tilføre bestyrelsesposter til en værdi af 125.000 kroner til Alternativet.

De øvrige hverv og udvalgsposter bliver fordelt efter den såkaldte d'Hondts metode. Partierne er dog enige om, at Socialdemokratiet får Dansk Folkepartis plads i Skatteankenævnet, mens Dansk Folkeparti får Socialdemokratiets plads i Vurderingsankenævnet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00