Altingets ejer præsenterede nye portrætmalerier: ”Vi skal huske, hvem der var før os”

FERNISERING: Politik og kunst gik hånd i hånd, da sløret for Altingets nye portrætsamling blev løftet. Over et glas bobler og en agurkestav fortalte kunstnerne om at male tidligere og nuværende direktører og chefredaktører.

Altingets ejer, Rasmus Nielsen, stiller op til foto ved siden af sit portræt malet af kunstneren Michael Kvium. 
Altingets ejer, Rasmus Nielsen, stiller op til foto ved siden af sit portræt malet af kunstneren Michael Kvium. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Et kunstnertræf starter sjældent inden for det akademiske kvarter, påpeger Altingets ejer, Rasmus Nielsen, da han byder uofficielt velkommen til afsløringen af dét, der for cirka ti år siden startede som en løs ide.

I dag har ideen udviklet sig til ikke mindre end en samling på seks portrætmalerier.

”Da jeg selv var både chefredaktør og direktør, fik jeg en meget komisk tanke. Vi skulle gøre som i Folketinget. Ligesom de maler statsministrene og folketingsformændene, skal vi male vores chefredaktører og direktører, så vi husker, hvem der var før os,” siger Rasmus Nielsen.

Det er tydeligt, at Altingets ejer befinder sig i sit es blandt både kunst og politik i den virksomhed, han i denne weekend startede for 20 år siden.

Der er jo to sider af et menneske: Der er det ydre, og der er det indre – og tænk, hvis man kunne male begge dele. Det svære er at finde ind til mennesket bag.

Thomas Kluge
Portrætmaler

Det er midt i arbejdstiden med fredagsstemning i blodet, at vi 24. januar står på 3. sal i Altingets lokaler på Ny Kongensgade, der ligger få hundrede meter fra Christiansborg.

Selv om dagen er særlig med champagneglas i vindueskarmen og kanapéer på cafébordet, fornemmer man den hverdag billederne kommer til at hænge i. Det kan da heller ikke undgås, at talerne bliver afbrudt af medarbejdere, der passerer, og kunstnere, der drypvist ankommer.

Læs også

Ind bag facaden
Ligesom journalister forsøger at komme ind bag politikernes facader, forsøger portrætmalere på det samme.

”Jeg var meget beæret over, at du har valgt mig – fordi som dronningen sagde: 'De har sandelig fået det hele med', og det er ikke alle, der synes, det er rart,” siger Thomas Kluge, kunstneren bag maleriet af chefredaktør Lisbeth Knudsen.

”Du har også fået det hele med,” kommer det fra Knudsen med et smil.

”Der er jo to sider af et menneske: Der er det ydre, og der er det indre – og tænk, hvis man kunne male begge dele. Det svære er at finde ind til mennesket bag,” fortsætter Thomas Kluge.

Man fornemmer, at det ikke har have været en nem opgave at få både chefredaktør Jakob Nielsen, udgiver Rasmus Nielsen og tidligere direktør Per Mikael Jensen til at sidde model i flere timer.

Jakob Nielsen fortæller, hvordan hænderne nærmest rystede på ham for at få lov at tage sin mobil eller komme videre til næste opgave. Det lykkedes ham dog at komme i zen-mode og overgive sig til sin maler, Johannes Sivertsen.

Peter Martensen, som har malet Rasmus Nielsen, da Rasmus Nielsen var direktør for Altinget, måtte dog acceptere, at han ikke kunne lægge mobilen fra sig,

”Da jeg malede dig, ringede telefonen hele tiden. Du skulle lige se, hvad det var, og så tog du den. Jeg tænkte, så maler jeg den telefon med. Den var nærmest mere oppe, end den var væk. Men det gjorde ikke noget, fordi det viser også, hvem du er,” siger Martensen.



Kvium maler blå og rød
Det føles, som om klapsalverne bliver lidt højere, da Michael Kviums billede af Rasmus Nielsen som chefredaktør afsløres.

Måske skyldes det, at han har malet baggrunden i de samme farver, der i dag er farverne i Altingets logo.

”Det sjove er, at han valgte på karakteristisk vis at dele baggrunden lige over i to farver, længe før Altingets logo blev rødt og blåt. Men nu passer det jo meget godt,” fortæller Rasmus Nielsen.

Utroligt gennemført med dyb mørkeblå skjorte og rød lommeklud, der matcher med billedets baggrund, strækker han halsen og placerer sit ansigt ved siden af sit portræt. Klar til et foto. Der lyder kameraklik.

Et rummeligt hus
Nu mangler kun ét billede at blive præsenteret. Og det er der en grund til.

Det skiller sig nemlig ud i størrelsen. Alle andre billeder er 35 centimeter gange 30 centimeter, og rammen er lavet af den samme kunstner. Husets tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, er blevet malet af Thomas Kluge i formatet 50 centimeter gange 50 centimeter i høj glans og har en specialdesignet ramme.

For verden er ikke mere firkantet, end den er rund, forklarede Rasmus Nielsen med endnu en reference til Folketinget: 

”Folketinget er et rummeligt hus. Selv om der er mange regler, så maler de, ud over statsministre og folketingsformænd, også enkeltværker ar blandt andet partistiftere og partiformænd.”

”Årh, vi kan da godt bryde kadencen, hvis bare hun hænger på en anden væg,” lyder de sidste ord fra Rasmus Nielsen i denne omgang.


Tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen og kunstner Thomas Kluge til Altingets fernisering 24. januar. Thomas Kluge står bag portrættet af Lisbeth Knudsen i baggrunden. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dokumentation

Hvem har malet hvem? 

Peter Martensen: portræt af Rasmus Nielsen, chefredaktør (2010-2017) 

Michael Kvium: portræt af Rasmus Nielsen, direktør (2010-2017) 

Peter Carlsen: portræt af Per Mikael Jensen, direktør (2017-2019) 

Johannes Sivertsen: portræt af chefredaktør Jakob Nielsen (2017-)

Maria Torp: portræt af direktør Christoph Nørgaard (2019-)

Thomas Kluge: portræt af tværgående chefredaktør Lisbeth Knudsen (2016-)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00