Ambassadør nedlægger veto mod taler ved dansk Nato-konference

Den amerikanske ambassadør til Danmark har fået en Trump-kritisk ekspert fjernet som taler ved en konference i København på tirsdag. Nu bliver konferencen aflyst.

Carla Sands på Christiansborg på valgaftenen 5. juni i år.
Carla Sands på Christiansborg på valgaftenen 5. juni i år.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Artiklen er opdateret kl. 12.45 med kommentar fra den amerikanske ambassade.

Kufferten var pakket, og tweetet om, at nu gik turen mod København, var skrevet. Næste stop var lufthavnen og en tur fra Vermont i det nordøstlige USA til Danmark. Men så fik den amerikanske Nato-ekspert Stanley R. Sloan lørdag morgen en e-mail fra den danske tænketank Atlantsammenslutningen.

Man ønskede ikke længere, at Stanley R. Sloan skulle tale ved Atlantsammenslutningens konference på Frederiksberg Slot tirsdag i anledning af Nato's 70-årsjubilæum. Konferencens medarrangør, den amerikanske ambassade i København, havde nemlig i 11. time forlangt, at Stanley R. Sloan blev fjernet fra talerlisten.

En ordre, der kom direkte fra ambassadør Carla Sands. Det bekræfter Atlantsammenslutningens generalsekretær, Lars Bangert Struwe, over for Altinget.

"Vi har hele tiden vidst, at Stanley Sloan har en kritisk tilgang til præsident Donald Trump. Det er ingen hemmelighed. Det ser man, hvis man følger Twitter og Facebook. Vi har dog aldrig været i tvivl om, at Stanley Sloan ved vores konference ville levere et upolitisk og objektivt indlæg. Dette havde Stanley Sloan lovet os. Derfor holdt vi fast i Stanley Sloan som oplægsholder, indtil den amerikanske ambassadør krævede, at Stanley Sloans deltagelse blev aflyst," siger Lars Bangert Struwe.

Atlantsammenslutningen har søndag formiddag besluttet helt at aflyse konferencen. 

"Efter nøje overvejelser har vi besluttet ikke at gennemføre konferencen. Forløbet er blevet for problematisk, og vi kan ikke stille op i denne situation – endsige bede vores oplægsholdere om det," siger Lars Bangert Struwe.

Hos den amerikanske ambassade forklarer en talsperson, at ambassaden ikke var tilfreds med, at Stanely Sloan blev tilføjet talerlisten på et sent tidspunkt i planlægningen, og uden at ambassaden blev hørt.

"I vores planlægning af seminaret som medværter og medsponsorer var den amerikanske ambassade og Atlantsammenslutningen i fællesskab blevet enige om et program af talere med en bred vifte af synspunkter om Nato-alliancen. Stanley Sloans foreslåede deltagelse i sidste øjeblik i programmet fulgte ikke den samme proces med fælles beslutningstagning og enighed, som vi fulgte, da vi rekrutterede alle andre talere," skriver en talsperson fra ambassaden i en mail til Altinget.

Ignorere instruktioner
Lars Bangert Struwe lagde i e-mailen til Sloan ikke skjul på, at det ikke var med tænketankens gode vilje, at Sloan blev fjernet fra talerlisten.

"Det er i total disharmoni med den måde, Atlantsammenslutningen ønsker at optræde på. Selvom vi ved, at du kritiserer USA's præsident, så mener vi, at ytringsfriheden er altafgørende i ethvert demokrati, og vi ser ikke en konflikt mellem ytringsfriheden og at deltage som taler på en international konference," skriver Lars Bangert Struwe og fortsætter:

"Når det er sagt, så er Atlantsammenslutningen ikke i en position, hvor vi kan ignorere de givne instruktioner fra den amerikanske ambassade, når instruktionerne er klare og specifikke."

Stanley R. Sloan er forfatter til adskillige bøger om forholdet mellem USA og de europæiske Nato-allierede. Han har undervist og holdt foredrag om emnet i flere årtier og talte fornylig ved Nato's parlamentariske forsamling, ligesom han flere gange har vidnet foran udvalg i den amerikanske kongres.

Ifølge Stanley R. Sloan selv, så var det planen, at han skulle have talt, lige efter at den amerikanske ambassadør til Danmark, Carla Sands, havde holdt sin åbningstale.

Genopbygge Europas tillid
Efter aflysningen har Stanley R. Sloan lagt sin tale ud på sin hjemmeside. Heraf fremgår det, at Sloans hovedbudskab i talen ville være, at den vestlige verden lige nu står over for den farligste krise set i de sidste syv årtier, siden Nato blev dannet i 1949.

Og Sloan lægger ikke skjul på, at USA's præsident, Donald Trump, har en stor del af ansvaret.

"Den nuværende krise startede ikke med Donald Trump, men han har helt afgjort bragt den til tops," skriver Stanley R. Sloan i sit udkast til den tale, som han altså ikke kommer til at holde i København tirsdag.

Stanley R. Sloan stiller endvidere i talen spørgsmålet om, hvorvidt Trump fundamentalt vil ændre de transatlantiske relationer, samt hvor alvorligt Europas tiltro til USA's lederskab har lidt, og om fremtidige amerikanske regeringer vil være i stand til at genopbygge Europas tillid.

Trække styrker hjem
Stanley R. Sloan opstiller tre fremtidige scenarier for Nato's fremtid. Det sidste og mest dystre scenarie kunne ifølge Sloan starte med genvalg af Donald Trump i november næste år. Trump kunne så fortsætte med at neddrosle USA's internationale lederskab og beslutte at trække alle amerikanske styrker hjem fra Europa.

I et tweet ville Trump så meddele, at han og Ruslands præsident, Vladimir Putin, er blevet enige om, at en sådan tilbagetrækning vil promovere fred og sikkerhed i Europa. De europæiske Nato-lande har hverken den politiske eller den økonomiske vilje til at lukke hullet efter USA og Nato. I stedet foreslår flere lande, at man skal underskrive en ikke-angrebspagt med Rusland. Det giver prorussiske partier vind i sejlene i adskillige europæiske lande og fører i sidste ende til valg af regeringer, som læner sig mod fascisme og væk fra den liberale demokratiske verdensorden.

Et scenarie, der altså starter med Trumps genvalg om knap et år. Hvis ikke Trump bliver genvalgt, så vurderer Stanley R. Sloan, at det ene af hans to mere positive scenarier kan blive en realitet.

For to uger siden kom Carla Sands i strid politisk modvind, da hun opfordrede Danmark til blandt andet købe amerikanske kampfly for de ekstra penge, som Sands og USA mener, at Danmark bør bruge på sit forsvar. Et forslag, der faldt adskillige politikere for brystet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

Lars Bangert Struwe

Generalsekretær, Atlantsammenslutningen
cand.mag. i historie og statskundskab (Københavns Uni. 2000), ph.d. i historie (Syddansk Uni. 2009)

0:000:00