Ammitzbøll-Bille: Sidste år satsede vi på et big bang ved finansloven. I 2018 spreder vi resultaterne hen over året

INTERVIEW: LA's hovedforhandler ser mange liberale aftryk i finanslovsudspillet, selv om den offentlige vækst skal stige. Han taler meget om kompromiser, og han er "spændt" på DF's ønsker i forhandlingerne. Flere penge til pensionister "ligger ikke lige på den flade", til gengæld er det vigtigt at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Hvis der stadig er nogen i blå blok, der er bekymrede for, om Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil ryge i totterne på hinanden ved forhandlingerne om næste års finanslov, må de indledende toner fra de to partier mane den bekymring i jorden.

Efter at regeringen torsdag fremlagde sit udspil, har DF's finansordfører, René Christensen, været ude og tale meget optimistisk om at lande en aftale. Og hvor Liberal Alliance sidste år stod så stejlt på sine krav, at det var ved at koste regeringen livet, er det i dag ikke muligt at hive andet end kompromissøgende udtalelser ud af Liberal Alliances hovedforhandler, Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Og selv om regeringen med sit forslag til finanslov lægger op til at gå i den helt modsatte retning af Liberal Alliances politik om en mindre offentlig sektor, ser LA-næstformanden og landets økonomi- og indenrigsminister mange liberale aftryk i forslaget.

Få hans udlægning af udspillet og mulighederne for at lande en aftale med Dansk Folkeparti i dette interview.

Vi balancerer på grænsen af mangel på arbejdskraft, og et flertal i Folketinget har jo desværre afvist højere tilbagetrækningsalder og lavere skat. Og når man ikke vil det, så er man efterladt med mere udenlandsk arbejdskraft

Jamen altså, det er jo det kompromis, vi har lavet med vores regeringsfæller i Venstre og de Konservative, så det står vi selvfølgelig på mål for.

Om, at der er lagt op til vækst i det offentlige forbrug trods LA's ønske om det modsatte.

Økonomisk ansvarlighed er et LA-aftryk
I har fremlagt et udspil til en finanslov, hvor I lægger op til 0,3-0,4 procents vækst i det offentlige forbrug. Hvad mener du som liberal om det?

"I 2016 skrev vi ind i regeringsprogrammet, at regeringen ville have en vækst i det offentlige forbrug, der hed 0,3 procent plus 0,1 til sikkerhed (en buffer, red.). Det er det, vi også lægger os inden for i år."

For os er ultimative krav so last year

Jeg ser ikke finansloven som en valgkampsting

Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA)
Økonomi- og indenrigsminister

Men hvad mener du om en så stor stigning i det offentlige forbrug?

"Jamen altså, det er jo det kompromis, vi har lavet med vores regeringsfæller i Venstre og de Konservative, så det står vi selvfølgelig på mål for. Ideelt set mener Liberal Alliance jo, vi skal have en mindre offentlig vækst, men vi står selvfølgelig på mål for det, vi har aftalt."

Hvor i det her finanslovsudspil synes du, man ser Liberal Alliances aftryk?

"Jeg synes, der er mange steder, hvor man kan se vores aftryk. Først og fremmest ved, at det er en finanslov, som er udtryk for en ansvarlig økonomisk politik, hvor vi også prøver at lægge en dæmper med finans- og strukturpolitikken, så dansk økonomi også er holdbar i de kommende år."

Står V og K ikke for en ansvarlig økonomisk politik?

"Jamen, det er jeg da helt sikker på, at de gør, og så er det jo dejligt, at vi er blevet enige om at lave en ansvarlig økonomisk politik. Men det er noget, der er helt afgørende for Liberal Alliance, hvor meget det offentlige bruger – og måske også mere afgørende end for nogen som helst andre."

De flittigste studerende skal belønnes
Hvad vil du ellers pege på af aftryk fra Liberal Alliance i udspillet til finanslov?

"Selvfølgelig den pakke, hvor vi laver afgiftslettelser på blandt andet sommerhuse, affaldsgebyr og grænsefølsomme varer. Og nogle lettelser for erhvervslivet."

"På uddannelsesområdet har vi fået med, at man skal kunne tjene noget mere som studerende uden at blive trukket i SU'en. Vi vil gerne belønne de studerende, der gør en indsats for at tjene nogle ekstra penge og måske endda opkvalificere sig med noget relevant arbejde. Det er også i det små med til at afhjælpe problemerne med mangel på arbejdskraft."

Hvad er det liberale egentlig i, at man må tjene en masse penge og samtidig få offentlig forsørgelse?

"Det liberale er, at den, der gør en indsats, får mere ud af det end dem, der ikke gør en indsats. Det synes jeg egentlig er et meget smukt princip."

Er der flere markante LA-aftryk i finanslovsudspillet?

"Vi er også meget glade for, at vi får lavet en forundersøgelse af en Kattegat-forbindelse. Vi mener jo, at vi skal have infrastruktur af høj klasse her i landet, så borgere og virksomheder kan komme nemt rundt, og så det bliver nemt at lave virksomhed."

"Vi har også med, at vi skal af med unødigt administrativt bøvl i virksomhederne. Vi vil gøre noget for ensomme ældre. Og vi tilfører penge til Ankestyrelsen, så ventetiden for dem, der klager, bliver kortere. For os er retssikkerhed en vigtig sag. Borgerne skal behandles ordentligt – også i sociale sager."

Ultimative krav er so last year
Dansk Folkeparti er jo på forhånd kommet med nogle krav, de tager med til forhandlingsbordet. Om udlændingestramninger, bedre vilkår for erhvervsskoler og for pensionister. Hvordan vil I stille jer i forhandlingerne?

"På trods af det indtryk, mange måske har fået, går vi åbne ind til enhver forhandling. For vi ved, at hvis man vil have noget af sit eget igennem, så må man også være lydhør for, at andre skal have noget igennem. Det gælder begge veje, og så må man jo finde ud af, hvor de mulige kompromisser er."

Hvad mener du om DF's forslag om at lade folkepensionen følge lønudviklingen, altså stige lidt?

"Jamen altså, det ligger ikke umiddelbart på den flade for os, men vi har det på den måde, at nu har vi fremlagt et forslag, vi håber at få opbakning til fra DF. Nu er vi spændt på, hvad det er for ting, de gerne vil prioritere. Et forhandlingsforløb er jo "give and take". Der skal laves nogle kompromiser, og det tror jeg sådan set, vi kan finde ud af."

Så forslaget om at øge folkepensionen får jer ikke til at løbe skrigende væk?

"Det er ikke vores politik. Det er ikke noget, vi umiddelbart ser for os, men jeg vil også sige, at for os er ultimative krav so last year."

Regerings-ønske: Mere udenlandsk arbejdskraft
I har på forhånd sagt, at I dropper kravene om skattelettelser i denne omgang. Hvor vil Liberal Alliance så kigge hen, hvis I skal have betaling for at give indrømmelser til DF?

"Vi forhandler jo som en samlet regering, og det vil være taktisk uklogt at fortælle, hvor vi vil give os, og hvad vi i givet fald gerne vil have."

Kunne et krav fra jer være at åbne mere op for udenlandsk arbejdskraft?

"Udenlandsk arbejdskraft kommer regeringen jo i hvert fald med et udspil på senere på efteråret. For vi balancerer på grænsen af mangel på arbejdskraft, og et flertal i Folketinget har jo desværre afvist højere tilbagetrækningsalder og lavere skat. Og når man ikke vil det, så er man efterladt med mere udenlandsk arbejdskraft, hvis ikke man vil have, at opsvinget skal fise for hurtigt ud."

Du sagde selv sidste år, at "hvis ikke man vil have økonomien til at overophede, så vil det være et større problem, hvis man bruger pengene på offentlige udgifter, end hvis man bruger dem på skattelettelser."

"Det ved enhver økonom."

Men nu er vi et sted, hvor økonomerne netop advarer mod overophedning. Hvordan kan I så i Liberal Alliance leve med et finanslovsudspil med så stor en stigning i det offentlige forbrug?

"Den her finanslov dæmper faktisk presset på økonomien lidt mere, end der var sidste år, og det er godt i den situation, vi er i. Men det er klart, at i forhold til arbejdskraft skal vi være meget opmærksomme."

"Heldigvis forventer vi at øge arbejdsudbuddet med 20.000 i år og til næste år på grund af tidligere reformer. Men den effekt begynder også at fade ud, flere virksomheder begynder at tale om mangel på arbejdskraft, og derfor er vi nødt til at tage nogle initiativer. Det mest oplagte ville selvfølgelig være, at Folketinget sagde ja til regeringens forslag om højere tilbagetrækningsalder og lavere skat. Men det har der ikke været appetit på, og så er vi ladt tilbage med mere udenlandsk arbejdskraft."

Sidste år satsede vi på et big bang
Hvor optimistisk er du i forhold til at lande en aftale om finansloven?

"Jeg hører tonen fra Dansk Folkeparti sådan, at de synes, udspillet lyder som noget, de kan se sig selv i. De har selvfølgelig nogle ønsker og spørgsmål, og dem må vi se på."

Tror du, at I i Liberal Alliance med sidste års forløb og ultimative krav har stillet jer et sted, hvor I kan komme igennem med mindre, end I ellers havde kunnet?

"Sidste år satsede vi på et big bang ved finansloven. I 2018 har der været en anden strategi, hvor vi fik personskattelettelser først på året, senere fik vi lettelser af betaling til medierne (medieforliget, red.), vi fik lavere energiafgifter før sommerferien, og nu får vi nogle lettelser for sommerhusejerne og erhvervslivet. Indtil nu har strategien med at sprede resultaterne ud over året givet gode lempelser."

Vi er tæt på valg. Hvordan vil I bruge denne finanslov som afsæt for at opfordre liberale vælgere til at stemme på jer?

"Jeg ser ikke finansloven som en valgkampsting. Jeg ser det som noget, der først og fremmest skal holde igen mod en venstrefløj, som vil øge de offentlige udgifter fuldstændig uhæmmet. Jeg synes, vi er i en situation i øjeblikket, hvor alle vil give flere penge til alle, og ingen vil give færre penge til noget. Og det er noget af det giftigste for dansk økonomi overhovedet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00