Ammitzbøll-Bille til regionerne: Effektiviser, hvis I vil leve videre

TALE: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille roste regionerne for deres resultater. Men hvis de ikke fortsat sikrer effektiviseringer, så bliver de lukket, slog han fast.

Bent Hansen (S) har ydet en kæmpe indsats for det danske
sundhedsvæsen fastslog økonomi- og indenrigsminister Simon Emil
Ammitzbøll-Bille (LA) på regeringens vegne til den afgående
formand for Danske Regioner.
Bent Hansen (S) har ydet en kæmpe indsats for det danske sundhedsvæsen fastslog økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på regeringens vegne til den afgående formand for Danske Regioner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Regionerne i Danmark har formået at levere resultater i form af produktivitetsforbedringer.

Men regionerne skal blive ved med at effektivisere, modernisere og afbureaukratisere – ja, det er faktisk regionernes kerneopgave.

Sådan lød hovedbudskabet fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der i år har fået opgaven med at levere regeringens ris og ros til Danske Regioner, der holder generalforsamling torsdag.

"Der er for mig ingen tvivl om, at det har været en utrolig vigtig del af jeres berettigelse, at I har leveret de produktivitetsforbedringer, som I har. Personligt tror jeg slet ikke, I havde været her i dag, hvis ikke I havde leveret," lød det fra ministeren.

Økonomi- og indenrigsministeren understregede, at produktivitetskravet på to procent nok er blevet suspenderet, men at det ikke betyder, at regionerne kan hvile på laurbærrene.

"Nu har vi måske nok sat kravene til øget aktivitet på hold. Men kravet bliver stadig til hver af jer fem regioner, at I hele tiden bidrager til, at vi får mere sundhed for pengene. Som jeg ser det, er det ganske enkelt en forudsætning for jeres fremtidige virke, at I leverer effektiviseringer, og at I leverer moderniseringer på sundhedsområdet også i de kommende år," sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Vi skal ikke kun have supersygehuse
Også det nære sundhedsvæsen var i fokus i ministerens tale. Den demografiske udfordring med flere ældre og kronikere kan ikke løftes alene med et specialiseret hospitalsvæsen, lød det fra Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

"Vi er kommet langt med specialiseringen og oprettelsen af de nye supersygehuse. Det vil jeg gerne kvittere for. Men hvis vi ikke sikrer en udvikling af det nære sundhedsvæsen ude tæt på borgerne, så står vi med en uløst opgave i forhold til den demografiske udfordring, vi står overfor," sagde han.

Regionerne skal konkurrere
Ministeren løftede i sin tale også fingeren over for de forskelle i resultater, som der er regionerne imellem, blandt andet når det gælder akutte psykiatriske genindlæggelser. Simon Emil Ammitzbøll-Bille opfordrede regionerne til i højere grad at konkurrere med hinanden om at være den bedste til at levere resultater.

"Vi skal skabe bedre muligheder for, at I kan lære af hinandens gode løsninger og skabe en sund konkurrence om at være det bedste eksempel," sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der samtidig opfordrede til at bruge regeringens nye "benchmarking-enhed", der skal analysere god praksis i kommuner og regioner.

Der lød også en klar opfordring fra økonomi- og indenrigsministeren til, at regionerne i højere grad skulle benytte den "udvidede udfordringsret" og melde overflødige regler og lovgivning. Han løftede dog også sløret for, at den udvidede udfordringsret ikke virker til at være den mest efterspurgte ordning blandt kommuner og regioner.

"Hvis I kan holde på en hemmelighed, så vil jeg sige, at indtil videre er vi langt fra druknet i forslag. Så hvis I sender en ansøgning ind, skal I ikke frygte, at den forsvinder i mængden," sagde han.

Farvel til Mr. Regioner
Økonomi- og indenrigsministeren leverede dog ikke kun opfordringer til at effektivisere og afbureaukratisere i regionerne.

Afslutningen af talen brugte han på at hylde den afgående formand Bent Hansen, som han kaldte "Mr. Regioner".

"Du blev valgt i Viborg Amtsråd første gang i 1981. Da jeg selv gik i børnehave, da finansministeren gik i 3. klasse, og sundhedsministeren gik i dagpleje," sagde Simon Emil Ammitzbøll-Bille til store latterbrøl og klapsalver fra salen. Han tilføjede:

"Så du må have os undskyldt, hvis vi ikke husker helt, hvor galt det stod til i sundhedsområdet dengang, men vi har dog læst os til det."

Ministeren roste Bent Hansen for hans evne til at skabe resultater, for det aftryk, han har sat på det danske sundhedsvæsen, og for hans "lune, jyske facon".

"Du har været med til at virkeliggøre ambitionen med strukturreformen og har for alle danskere været indbegrebet af regionerne og det danske sundhedsvæsen," lød det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00