Ammitzbøll forlader LA: "Vi har ikke været enige om en ny vej frem"

EXIT: Tidligere minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille er uenig i den linje, der bliver lagt under Liberal Alliances nye formand, og derfor forlader han nu partiet.

For tredje gang i sit politiske liv siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille farvel til et parti.

Den tidligere økonomi- og indenrigsminister og nummer to i Liberal Alliance forlader partiet på grund af uenighed om den politiske linje.

Det skriver Ammitzbøll-Bille på Facebook tirsdag aften.

Ved valget i juni mistede LA 9 ud af sine 13 mandater, og partiets daværende formand Anders Samuelsen blev ikke valgt ind, men måtte trække sig som formand. Og Simon Emil Ammitzbøll-Bille er ikke enig i den linje, der bliver lagt under den nye formand Alex Vanopslagh, skriver han i sit opslag.

"Mit ønske har været, at vi skulle stille os frem som et moderne, positivt, liberalt parti, der fortsat kæmper for personlig og økonomisk frihed, men som tydeligere forstår værdien af forpligtende internationalt samarbejde, som i udlændingepolitikken har fokus på fairness og retssikkerhed, og som tager klimaforandringerne alvorligt. At vi så at sige skulle være Jakob Ellemanns bedste ven, hver gang han måtte blive uenig med Inger Støjberg," skriver Ammitzbøll-Bille og konstaterer, at den lille folketingsgruppe på fire mand ikke samlet bakker op om hans bud på en ny linje.

"Vi har ikke været enige i folketingsgruppen, og det er jo helt fair. Det er politik. Og derfor slutter mit medlemskab af LA efter mere end ti år her," skriver han.

Christina Egelund også ude
Ammitzbøll-Billes farvel kommer få dage efter, at partiets tidligere politiske ordfører Christina Egelund søndag annoncerede, at hun melder sig ud. Hun blev ikke genvalgt til Folketinget i juni.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille startede sin politiske karriere i Radikale Venstre, som han forlod i 2008 efter længere tids uenighed med daværende formand Margrethe Vestager. Det handlede blandt andet om den omstridte 24-års-regel, som betyder, at indvandrere ikke kan søge om at få deres ægtefælle til Danmark, før begge parter er fyldt 24 år. Vestager åbnede for at acceptere reglen, og det var Ammitzbøll helt uenig i.

Kort efter stiftede han sit eget parti Borgerligt Centrum, som dog blev nedlagt igen mindre end et halvt år senere. I stedet meldte Ammitzbøll sig under fanerne hos sin tidligere radikale partifælle Anders Samuelsen, som nu var formand for Liberal Alliance.

Er foreløbig løsgænger
Simon Emil Ammitzbøll-Bille er foreløbig løsgænger i Folketinget. Han har ikke meldt ud, hvad han nu vil gøre.

Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh siger til DR, at han respekterer Ammitzbølls beslutning.

Han er dog ikke enig i, at uenighederne i partiet er så dybe.

"Det har jeg personligt lidt svært ved at se. Selvfølgelig er der nogle uenigheder, men de er ikke voldsommere, end at vi burde kunne få enderne til at mødes," siger han til DR.

Forrige artikel Radio24syv lukker og slukker: Radio Loud vinder udbud Radio24syv lukker og slukker: Radio Loud vinder udbud Næste artikel Optræk til britisk lynvalg: EU-rådsformand foreslår at udskyde Brexit til næste år Optræk til britisk lynvalg: EU-rådsformand foreslår at udskyde Brexit til næste år
Uffe Elbæk: Jeg er ikke sikker på, at Alternativet overlever

Uffe Elbæk: Jeg er ikke sikker på, at Alternativet overlever

INTERVIEW: Alle kan se, at Alternativet står på sammenbruddets rand. Men hvordan havnede partiet der så få år efter, det stormede ind i Folketinget? Uffe Elbæk fortæller her om partiets fløje, om den skæbnesvangre beslutning om at melde sig som statsministerkandidat, og hvorfor partiet kan ødelægge det hele for sig selv.