Analytiker: Uklare anbefalinger om legeaftaler skyldes fodfejl

KOMMUNIKATION: Raske børn må gerne lege med raske børn. Det slår Sundhedsstyrelsen fast, efter at udtalelser fra Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut har skabt forvirring. Analytiker: En fodfejl.

Børn må gerne være sammen under coronakrisen, men leg skal helst foregå udenfor, anbefaler Sundhedsstyrelsen. 
Børn må gerne være sammen under coronakrisen, men leg skal helst foregå udenfor, anbefaler Sundhedsstyrelsen. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det var en fejl, da lægefaglig direktør på Statens Serum Institut Kåre Mølbak meldte kontant ud til landets forældre, at legeaftaler mellem børn skal aflyses.

"Det er en fejl fra Statens Serum Instituts side. De bakker naturligvis 100 procent op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger," skriver Sundhedsstyrelsen fredag i en mail til Ekstra Bladet.

Styrelsen understreger i sine anbefalinger, at børn skal lege sammen i små grupper, og at samværet helst skal foregå udenfor.

I en kommentar til Altinget skriver Kåre Mølbak:

Det at få lavet en gennemtænkt og koordineret udmelding omkring børns legeaftaler har måske ikke lige haft topprioritet.

Ole Toft
Sundhedspolitisk analytiker

"Der er jo ingen, der forbyder raske børn at lege sammen. Såfremt man laver en legeaftale, bør man overholde de råd, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet."

Samtidig slår han fast, at raske børn i sjældne tilfælde kan bære virus og smitte.

Forvirring
Forvirringen opstod, da spørgsmålet om legeaftaler torsdag blev besvaret på to vidt forskellige måder af de sundhedsfaglige eksperter, der står i spidsen for Danmarks håndtering af epidemien.

På et pressemøde svarede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm: 

"Raske børn kan lege med raske børn. Hvis børn er syge og smittede, så skal de holde afstand, både til andre børn og voksne," sagde han.

Torsdag aften var Kåre Mølbak gæst i programmet 'Lægens bord' på DR1. Har sagde han:

"Man skal holde afstand – og det gør børn ikke. Så derfor skal man aflyse legeaftalerne."

Skyldes travlhed
Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, opfatter de forskellige meldinger som en fodfejl:

"De er i gang med en total omlægning af hele sundhedsvæsenet for at være på forkant af den her epidemi. Og det at få lavet en gennemtænkt og koordineret udmelding omkring børns legeaftaler har måske ikke lige haft topprioritet," siger han og tilføjer:

"Når man om et år skal vurdere, hvilke indsatser der gjorde forskellen i hele coronaindsatsen, så tror jeg, at det er tvivlsomt, om det lige var anbefalingen om legeaftalerne, der gjorde det store positive eller negative udslag."

Ole Toft understreger, at selvom man er nede i et hjørne af anbefalingerne, er det vigtigt, at myndighederne kommunikerer éns:

"Der må selvfølgelig ikke komme for mange af sådanne eksempler. De er udfordret af, at de har et fælles område, men sidder i to styrelser. Og at de samtidig har meget lidt tid til at koordinere," siger han.

Dokumentation

Sundhedsstyrelsens anbefaling om legeaftaler

Sundhedsstyrelsen skriver i sin information til familier:

At lege med andre børn er vigtigt for børns mentale helbred, og børn må derfor gerne lege sammen.

De bør dog kun lege meget få sammen og begrænse samværet til de samme få venner. Lad dem så vidt muligt lege udenfor. Leger de indenfor, så sørg for god udluftning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Mølbak

Professor og fhv. faglig direktør, Statens Serum Institut
læge (1985), dr. med. (2001)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00