Anders Samuelsen trækker sig efter katastrofevalg

KONSEKVENS: Anders Samuelsen (LA) har taget konsekvensen af et dårligt valg og trukket sig fra sin post som politisk leder for Liberal Alliance. 

Anders Samuelsen er ikke kun færdig i Folketinget. Han trækker sig nu også som politisk leder for Liberal Alliance.

Det oplyser han selv på et pressemøde torsdag.

"Et gammelt ordsprog siger, at sejren har mange fædre, men nederlaget kun en. Liberal Alliance har lidt et nederlag, jeg har stået i spidsen, og det er mig, der har ansvaret for det nederlag. Det ansvar tager jeg på mig, og derfor trækker jeg mig som leder af Liberal Alliance," siger en tydelig rørt Anders Samuelsen, der gør det klart, at han er færdig i politik. 

Anders Samuelsen var tilbage i 2007 selv med til at stifte Liberal Alliance, der i første omgang blev døbt Ny Alliance. I 2009 blev Samuelsen så politisk leder i partiet og har dermed – indtil i dag – været den længst siddende partileder i Folketinget. 

Peger selv på sin højre hånd
På pressemødet forklarede den nu forhenværende udenrigsminister, at han påtager sig ansvaret for nedturen og de beslutninger, han har truffet på partiets vegne i den seneste periode. Men det betyder ikke, at han fortryder dem: 

"Jeg synes stadig, at det var en rigtig god beslutning at gå i regering, og jeg har overhovedet ikke fortrudt det. Jeg har været i politik i over 20 år, og jeg har aldrig oplevet at få så stor indflydelse, som vi har haft i de seneste to og et halvt år. Det havde vi under ingen omstændigheder fået, hvis vi havde siddet udenfor," siger Anders Samuelsen. 

Artiklen fortsætter efter grafen. 

Gårsdagens folketingsvalg har ført til en regulær nedslagtning af Liberal Alliance, der går fra 13 til 4 mandater. Og det er ifølge partiets vedtægter de fire resterende folketingsmedlemmer, der nu skal stå for at udpege partiets nye politiske leder.

Selv peger Samuelsen på, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil være den mest oplagte afløser:

"Jeg er fuldstændig overbevist om, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille vil tage over. Det er en gruppebeslutning, som jeg ikke skal blande mig i, da jeg ikke er en del af folketingsgruppen. Men hver gang nogen har spurgt, hvem der skal tage over, har jeg selvfølgelig peget på min højre hånd, Simon Emil Ammitzbøll-Bille," siger han.  

Partiprofil foreslår Vanopslagh
De personlige stemmer er endnu ikke talt op, men det forventes, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Ole Birk Olesen og Alex Vanopslagh sætter sig på de tre første mandater.

Det fjerde og sidste mandat konkurrerer Henrik Dahl og Steen Holm Iversen om i Sydjyllands Storkreds, hvor førstnævnte må anses som favorit.

Netop Henrik Dahl kom tidligt i morges på banen med en harsk kritik af partiets ledelse – eller "A-hold", som han kalder dem – der ifølge den sydjyske kandidat har været ”gennemsyret af nepotisme”.

Partiets afgående økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har ellers længe været at betragte som partiets kronprins, men han er ikke den rigtige mand til at tage over ifølge Henrik Dahl, der i stedet peger på Alex Vanopslagh som det bedste bud på en arvtager.

Kommer Henrik Dahl ind i stedet for Steen Holm Iversen, vil han og Alex Vanopslagh udgøre halvdelen af folketingsgruppen, der skal afgøre navnet på partiets kommende leder.

Vanopslagh har endnu ikke villet forholde sig direkte til spørgsmålet, men "glæder sig over komplimentet” fra Henrik Dahl.

Se eller gense Anders Samuelsens pressemøde, hvor han meddeler sin tilbagetrækning herunder. 

 

Forrige artikel Løsrivelsespartier ryger ud af Folketinget Løsrivelsespartier ryger ud af Folketinget Næste artikel Venstre vinder stort slag i København: Slår SF og haler ind på S Venstre vinder stort slag i København: Slår SF og haler ind på S