Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Hans Engell har dobbelt uret i sit forsvar af spindoktorer

KOMMENTAR: Spindoktorer øger risikoen for den "hensigten helliger midlet"-politik på kanten af loven, som vi ser i fuldt flor i disse måneder. Hvis politik skal bevare sin substans, er svaret flere embedsmænd, skriver Bertel Haarder.

Hans Engell har dobbelt uret i sit vedholdende forsvar af spindoktorer og Mette Frederiksens magtophobning i Statsministeriet, skriver Bertel Haarder.
Hans Engell har dobbelt uret i sit vedholdende forsvar af spindoktorer og Mette Frederiksens magtophobning i Statsministeriet, skriver Bertel Haarder.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hans Engell har dobbelt uret i sit vedholdende forsvar af spindoktorer og Mette Frederiksens (S) magtophobning i Statsministeriet. Senest fredag aften på DR2.

Det politiske liv er blevet mere kompliceret, påstår han. Men er det rigtigt? Var opgaverne og problemerne ikke lige så komplicerede, da Poul Schlüter og Henning Christophersen under Den Kolde Krig i 80'erne skulle redde Danmark fra den økonomiske afgrund og håndtere Folketingets chikanerier mod Nato?

Jeg husker min lange periode som reformator i Undervisnings- og Forskningsministeriet, hvor jeg selv tog telefonen, som jeg altid har gjort.

Hans Engell havde i starten en mere perifer rolle som forsvarsminister, men han må da kunne huske, at vi klarede det hele rigtig godt – uden spindoktorer.

Fakta
Bertel Haarder er MF for Venstre og blandt andet tidligere EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. 

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Skulle nogen alligevel mene, som Hans Engell, at det politiske liv er blevet mere kompliceret, så må svaret jo være flere embedsmænd og ikke flere spindoktorer.

Men vi har tværtimod fået færre embedsmænd. Spindoktorerne er jo ikke til hjælp for embedsmændene, men bruger tværtimod deres tid, overvåger dem og gør dem nervøse for at svare på spørgsmål fra journalister.

Politik er ikke nødvendigvis blevet mere kompliceret - og hvis det alligevel skulle være tilfældet, så er svaret flere embedsmænd og ikke flere politiske rådgivere. 

Bertel Haarder (V)

Hans Engell påstår, at hvis Venstre kommer til magten, vil vi gøre som Mette Frederiksen, hvad angår spindoktorer og magtophobning i Statsministeriet.

Det har han måske ret i, men jeg håber det ikke. Jakob Ellemann-Jensen (V) har i sin formandstid konsekvent været klogere end sine mange rådgivere. Den ægte, autentiske udgave er bedre end den udspekulerede.

Selvfølgelig skal ministre have assistance i ministerjobbet. Derfor opfandt jeg et "uddannelsespolitisk sekretariat" bestående af embedsmænd, der skulle anskue de mange sager fra ministerens synsvinkel, befriet for "apparatets" interesser.

Det blev efterlignet af Anders Fogh Rasmussen, da han som skatte- og økonomiminister oprettede sit "skattepolitiske sekretariat".

Hvad er så forskellen på denne model og spindoktormodellen? Forskellen er, at embedsmændene er underkastet sandhedskrav og kender ministeriet og sagernes substans.

I modsætning til spindoktorerne, der kommer fra partisekretariaterne eller journalistikken og kun er eksperter i, hvordan ministeren og partiet kan komme til at tage sig godt ud i medierne.

Det var også mig, der som nyslået integrationsminister måtte høre på, at Hans Engell udlovede en kasse øl (eller var det ti?), hvis jeg kunne gennemføre den udlændingepolitik, som Fogh var gået til valg på.

Hans Engell mente, at jeg ville støde hovedet imod alle mulige forhindringer, konventioner og så videre. Men takket være fremragende og stærkt "musikalske" embedsmænd med departementschef Niels Preisler i spidsen lykkedes det fuldt ud – og uden at der blev sat den mindste plet på vores embedsførelse, heller ikke i Statsløsekommissionen, hvor Birthe Rønn Hornbech ellers forsøgte at placere en del af ansvaret hos forgængerne.

Kære Hans Engell. Jeg husker godt, at du allerede over for Bo Smith-udvalget talte for, at hver minister skulle have tre spindoktorer – og partierne vel endnu flere. Men din begrundelse er falsk.

Politik er ikke nødvendigvis blevet mere kompliceret – og hvis det alligevel skulle være tilfældet, så er svaret flere embedsmænd og ikke flere politiske rådgivere.

Sidstnævnte skaber et filter mellem offentligheden og ministerierne – og øger risikoen for den "hensigten helliger midlet"-politik på kanten af loven, som vi ser i fuldt flor i disse måneder.

Dertil kommer, at når de går af som spindoktorer, fortsætter mange af dem i medierne med deres taktiske analyser fjernt fra sagernes substans og uden særlig viden om, hvad der er bedst for landet.

En af dem har ærligt sagt, at han ikke er interesseret i substansen, men kun i taktikken. Vorherre bevares.

-----

Bertel Haarder er MF for Venstre og blandt andet tidligere EP-medlem, kulturminister, undervisningsminister og europaminister. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Hans Engell

Politisk kommentator, fhv. minister, MF og partiformand (K)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1970)

0:000:00