Bertel Haarder: Valgresultatet har allerede sat gang i frugtbare tanker

BOGDEBAT: At skrive bøger er i højere grad en måde at reflektere på end et middel til at promovere sig, var Bertel Haarder (V) og Kaare Dybvad (S) enige om i en samtale om politikeren som forfatter. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Akademiseringen skal bremses, og de praktiske uddannelser opprioriteres. Danmark skal være mindre skævt, og de intellektuelle i København skal stoppe med at latterliggøre provinsen. 

Det var de enige om, Bertel Haarder (V) og Kaare Dybvad (S), da de torsdag mødtes i Allinge til debat om politikeren som forfatter.

Der var afbud fra Pia Kjærsgaard (DF) og Martin Lidegaard (R), som begge var strandet i København, da tåge gav forsinkelser i flytrafikken. 

Det gav Haarder og Dybvad rig lejlighed til at tale om alt det, de har til fælles, i en grad, så moderator Susanne Hegelund måtte spørge, om der var tale om endnu et Venstre-frieri til Socialdemokratiet.

Uanset om man er minister eller menig MF, skal man sørge for at sætte sine egne dagsordener i stedet for bare at lade sig dirigere rundt af alle de ligegyldige ting, alle andre finder på. 

Bertel Haarder (V)

En bog kan rykke et parti
Debattens udgangspunkt er de seneste års mange bøger skrevet af politikere. Og panelet var enige om, at en bog kan noget andet end et hurtigt tweet:

"Bøger kan bruges til at udfolde nogle tanker og dermed sætte ord på eller ligefrem skubbe til en strømning i tiden," sagde Bertel Haarder, der har mange politiske bøger bag sig, blandt andet Institutionernes tyranni fra 1974, Midt i en klynketid (1980) og Grænser for politik (1990).

Han gav da også publikum en vis forhåbning om, at der er mere godt i vente:

"Valgresultatet har allerede sat gang i frugtbare tanker, som sandsynligvis vil materialisere sig i bogform før eller siden," sagde Haarder.

Kaare Dybvad har med Udkantsmyten (2015) og De lærdes tyranni (2017) været med til at tegne Socialdemokratiets folkelige bevægelse.

Og netop dét fremhævede han selv som noget af det, en bog kan:

"Hvis man vil rykke sit parti eller sin fløj, bliver man nødt til at tage en chance og turde formulere noget, man kan stå inde for. Hvis man bare vil opsummere konsensus, er der ingen grund til at skrive en bog," sagde Dybvad. 

Sæt din egen dagsorden
Susanne Hegelund forsøgte også at få de to politiske forfattere til at fortælle om skriveprocessen og deres personlige motivation for at skrive bøger. 

Begge parter var enige om, at bøgerne ikke nødvendigvis var den bedste måde at promovere sig på:

"Det er snarere en måde at tænke på. Du høster ikke stemmer på at skrive bøger – så skal du hellere tage en tur i Aftenshowet," sagde Kaare Dybvad.

På spørgsmålet om, hvorvidt man kan finde tid til at skrive bøger, hvis man er MF eller minister, svarede Dybvad, at han ofte hører politikere sige, at det ikke kan lade sig gøre.

Det fik Bertel Haarder til at komme med en opsang til ikke bare Dybvad, men alle sine kolleger:

"Uanset om man er minister eller menig MF, skal man sørge for at sætte sine egne dagsordener i stedet for bare at lade sig dirigere rundt af alle de ligegyldige ting, alle andre finder på. Og det er netop dét, man kan, når man skriver en bog. Man kan sætte sin egen dagsorden."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)

0:000:00