Bødskov bekræfter ubetalt blå regning for billigere biler

KASSETJEK: Den tidligere VLAK-regering fik aldrig sikret den fulde finansiering til aftalen om at lempe bilafgiften i 2017. Det bekræfter skatteministeren, som nu vil undersøge, hvor dybt hullet i kassen er. Det kan være i milliardklassen.

Den socialdemokratiske regering står til at skulle samle op på en regning i milliardklassen, som den tidligere regering har efterladt.

Regningen stammer fra den politiske aftale om at lempe bilafgifterne fra oktober 2017, hvor VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om at reducere blandt andet registreringsafgiften på biler.

Skatteminister Morten Bødskov (S) kalder det naturligt, at en ny regering overtager "ubetalte regninger" fra den tidligere regering.

"Det her er et eksempel på det," skriver ministeren i en mail til Altinget. Han skal nu have undersøgt, hvor stor regningen reelt er.

"Vi vil føre en ansvarlig økonomisk politik. Så vi vil naturligvis også se denne aftale efter i sømmene," siger Morten Bødskov.

EU blokerer ny vejafgift
Ud over de lempede afgifter forudsatte aftalen fra 2017 en række initiativer, som skulle skaffe den nødvendige finansiering og fremtidssikre bilafgifterne.

Men to centrale finansieringselementer nåede regeringen ikke at levere inden folketingsvalget halvandet år senere. Blandt andet indebar aftalen, at der skulle findes 300 millioner kroner ved at indføre en såkaldt periodebaseret vejafgift inspireret efter en tysk model.

Den konkrete model blev aldrig fremlagt, og i juni fandt EU-Domstolen den tyske model i strid med EU-retten. Det fik FDM til at erklære ambitionen om en dansk vejafgift for død.

Aftalen om billigere biler forudsatte også, at man skulle finde ud af, hvordan man fremover vil dække det hul, der opstår i indtægterne, fordi bilerne bliver mere og mere miljøvenlige.

For jo længere en bil kører på literen, desto større fradrag får den i registreringsafgiften. Det vil alt andet lige udhule statens indtægter fra registreringsafgiften og trække op mod to milliarder kroner ud af det finanspolitiske råderum frem mod 2025.

Venstre: Den nye regering må tage det op
Hos Venstre er skatteordfører Louise Schack Elholm helt på det rene med, at det nu er den nye regerings hovedpine at følge op på, hvor pengene skal komme fra.

"Hvis vi havde haft regeringsmagten, ville vi have sat os ned og undersøgt, hvad vi så kan gøre. Men det har vi jo ikke, så det er den nye regering, som må tage det op og se, hvad man så vil gøre ved det," siger hun.

Elholm mener dog ikke nødvendigvis, at EU-Domstolen har dømt en danske periodebaseret afgift helt ude.

Få hendes forklaring i den fulde artikel på Altinget: transport

Forrige artikel Lars Larsen er død Næste artikel De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg De gamle kønsroller gælder stadig i Folketingets udvalg
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.