Debat

Boligminister: Op til en tredjedel af Københavns boliger skal være almene

DEBAT: I sin tid gjorde man op med fattigkvarterer og slum i København. I dag er opgaven at værne hovedstaden mod at blive en velhaverenklave for de rige, skriver boligminister Kaare Dybvad (S).

Et København, der ikke kun er bygget til eliten, er altafgørende for et tillidsbaseret og solidarisk velfærdssamfund som det danske, skriver boligminister Kaare Dybvad (S).
Et København, der ikke kun er bygget til eliten, er altafgørende for et tillidsbaseret og solidarisk velfærdssamfund som det danske, skriver boligminister Kaare Dybvad (S).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kaare Dybvad Bek
Boligminister (S)

Historien om udviklingen på det københavnske boligmarked i de senere år er historien om både optur og nedtur.

Optur for de mange boligejere, der har set deres lejligheder og villaer stige voldsomt i værdi.

Nedtur for de mange lejere og boligsøgende, der enten har følt sig presset ud af byen eller slet ikke har kunnet nærme sig den som følge af hastigt stigende huslejepriser.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

En by for alle
Regeringen har derfor sat sig som mål at skaffe flere billige boliger i hovedstaden. Vi vil ikke acceptere, at mennesker med helt almindelige indtægter ikke har råd til at bo i Danmarks største by, der samtidig er Danmarks største arbejdsplads.

Vi vil have en by, hvor buschaufføren, der kører på Amager, sygeplejersken, der arbejder på Rigshospitalet, og skolelæreren, der underviser i den københavnske folkeskole, har mulighed for at bosætte sig og føle sig som en del af byen.

Ligesom vi i sin tid gjorde op med fattigkvarterer og slum i de københavnske brokvarterer, er der behov for, at vi i dag ikke opfører velhaverenklaver, der alene bliver bygget til eliten. Det er faktisk helt afgørende for et tillidsbaseret og solidarisk velfærdssamfund som det danske, at vi blander os med hinanden på tværs af skel.

Kaare Dybvad (S)
Boligminister

København skal være en by for alle – og ikke kun i dagtimerne.

I 2020 har vi fra regeringens side taget et første og vigtigt skridt på vejen mod en mere blandet by.

Det skete, da vi i januar blev enige med et flertal i Folketinget om at sætte en stopper for de internationale kapitalfonde, der i de senere år har opkøbt ejendomme i København, renoveret dem og skruet huslejerne gevaldigt i vejret.

Et vigtigt spekulantstop
Flere medier fortalte om mere end en fordobling af de månedlige huslejer, hvilket naturligvis har haft konsekvenser for sammensætningen af de borgere, der overhovedet har råd til at bosætte sig i de berørte private udlejningslejligheder.

At der nu er indført et spekulantstop, som gør det mindre attraktivt for smarte og pengestærke investorer at købe sig ind i den københavnske boligmasse, tjener to vigtige formål: At sikre ro om lejernes husleje og at sikre en mere blandet befolkningssammensætning i byen.

Det sidste er vigtigt. Tænk på andre storbyer i verden, hvor man har borgere af afrikansk oprindelse i ét område, kinesere i et andet, russere i et tredje.

Det er ikke den version af København, vi ønsker os. Her i byen skal vi mødes på tværs af økonomiske, sociale og etniske skel.

Læs også

Flere almene boliger vil styrke København
Det betyder også, at vi i de kommende år, hvor der skal bygges mange flere boliger i København, skal satse markant på at bygge flere almene boliger.

I dag har kommunerne ifølge planloven mulighed for at kræve, at 25 procent af al nybyggeri er alment.

Den procentsats skal hæves, og som boligminister ser jeg gerne, at op til en tredjedel af byens nye boliger skal være almene.

Det vil betyde, at man i de lokale skoler, i idrætsforeningerne og nede i Netto mødes som ligeværdige borgere og væves tættere sammen.

Ligesom vi i sin tid gjorde op med fattigkvarterer og slum i de københavnske brokvarterer, er der behov for, at vi i dag ikke opfører velhaverenklaver, der alene bliver bygget til eliten.

Det er faktisk helt afgørende for et tillidsbaseret og solidarisk velfærdssamfund som det danske, at vi blander os med hinanden på tværs af skel.

Boligpolitik er i allerhøjeste grad værdipolitik – og det er værdier som dem, jeg har nævnt her, der vil gøre København til en endnu stærkere by.

Dokumentation

Temadebat: Hvem skal bo i København?

I løbet af de seneste år er befolkningstilvæksten i København nærmest eksploderet, hvilket er en kæmpemæssig udfordring for byplanlægningen. Boligpolitik spiller selvsagt en central rolle i debatten om, hvem der skal bo i København, men den kommer også til at indeholde mange andre perspektiver. Skal der for eksempel bo færre bilister i København? Skal der være rum til hjemløse? Og må boliger være grimme, hvis det gør dem billige?

Det har Altinget spurgt et hold af politikere og aktører om i den første af mange debatter i det nye univers for seriøs debat om fremtidens hovedstad.

Panelet vil også forsøge at svare på:

-Hvad kan og skal der gøres politisk for at påvirke befolkningssammensætningen?
-Er København ved at udvikle sig til en by kun for de rige?
-Hvilken magt har politikerne overhovedet over, hvem der bor i København?
-Er det et gode, at Københavns befolkning vokser så hurtigt?
-Hvordan ændrer borgernes brug af byen sig?
-Mød panelet her og følg debatten på Altinget Hovedstaden.

Kaare Dybvad (S), boligminister

Ole Birk Olesen (LA), tidligere boligminister og kandidat til BR

Frank Jensen (S), overborgmester 

Mia Nyegaard (R), socialborgmester

Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder

Lars Autrup, direktør Arkitektforeningen

Anne Skovbro, administrerende direktør i By&Havn

Jesper Bo Jensen, Institut for Fremtidsforskning

René Kural, lektor, arkitekt KADK 

Jesper Pagh, Adjunkt, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC, Fhv. direktør i Arkitektforeningen

Gitte Seeberg, direktør i Autobranchen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)









0:000:00